• 瀏覽: 10,617
  • 回覆: 48
  • 追帖: 1
燒味飯是不少港人的午飯首選,惟大快朵頤時亦不能掉以輕心!昨日(24日)有人食用叉燒飯時,發現叉燒上有不明針狀物體。拔出細

燒味飯是不少港人的午飯首選,惟大快朵頤時亦不能掉以輕心!昨日(24日)有人食用叉燒飯時,發現叉燒上有不明針狀物體。拔出細看,竟與針筒上的針頭十分相似,令食客不寒而慄,直斥:「食個叉燒飯都要搵命博?」

網民Andy Poo 在 Facebook 群組「Fanling 粉嶺」上分享恐怖經歷,指食叉燒飯時食出異物,其外露部分十分尖銳,他以手指輕觸,竟發現是一根長度約姆指頭的針。他留言直斥燒味店收買人命:「咁長嘅針都發現唔到,好彩我望到唔對路,拿手指摸落去。」他續稱,異物的材質是鐵,回想自己差點誤食「鐵針」,不禁高呼:「唔係講笑,謀殺呀依家?」

有網民根據相片內的「鐵針」外型和大小,推測其「本體」應是針筒的「針頭」,不禁質疑源頭來自供應商:「係咪幫啲豬打針嗰陣漏低?」「應該係隻豬仲在生嘅時候,打激素之類嘅針筒頭。」有網民擔心食安問題,建議事主向食環署反映事件,「報食環,人命攸關」、「報食環處理,取回公道!」

咁離譜!???
其實係邊個錯啊。。。
不過報一報邊間好喎,下次唔去

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190425/bkn-20190425093035375-0425_00822_001.html

引用:
原帖由 謝老4發脾4 於 2019-4-25 09:41 AM 發表
燒味飯是不少港人的午飯首選,惟大快朵頤時亦不能掉以輕心!昨日(24日)有人食用叉燒飯時,發現叉燒上有不明針狀物體。拔出細

//hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190425/photo/bkn-20190425093035375-0425_00822_001_fb.jpg?20190425093333

燒味飯是不少港人的午飯首選,惟大快朵頤時亦不能掉以輕心!昨日(24日)有 ...
使唔使大驚小怪,咁你唔係當吞左罐頭豆豉鯪魚的魚骨攞,你有時食排骨都會有啲細骨頭,吞左又唔會死人

如果細路仔食未必有事主咁好彩

咁恐怖,應開名遣責。

開名啦

引用:
原帖由 謝老4發脾4 於 2019-4-25 09:41 AM 發表

//hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190425/photo/bkn-20190425093035375-0425_00822_001_fb.jpg?20190425093333

燒味飯是不少港人的午飯首選,惟大快朵頤時亦不能掉以輕心!昨日(24日)有 ...
應係打針豬

引用:
原帖由 jj138 於 2019-4-25 10:41 AM 發表
咁恐怖,應開名遣責。
我估系本身豬肉問題,燒味店切果時發現唔到

引用:
原帖由 timtim1234567 於 2019-4-25 10:35 AM 發表

使唔使大驚小怪,咁你唔係當吞左罐頭豆豉鯪魚的魚骨攞,你有時食排骨都會有啲細骨頭,吞左又唔會死人
魚骨可以被胃酸消化,鐵針連腸都𠚷穿喎。

引用:
原帖由 timtim1234567 於 2019-4-25 10:35 AM 發表

亞哥,係义燒,點會當排骨咁食呀?

鐵針?!?!  真係會食死人架喎!  邊間食店?  開名喇!

我試過食到釘書釘,仲拮到個咀

用作燒用

呢支針應係同豬.打針的針頭  好粗下的

食鐵針,你估係美錄坦咩

引用:

食嘢要慢慢,以免食到執雞毛……

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]