• 瀏覽: 60,831
  • 回覆: 12
  • 追帖: 2
網上發文,分享一位港媽曾拿著一對已購買2年的鞋子回店舖要求換貨的經歷,在換貨失敗後,更掦言投訴該名經理令他「份工都無埋」。

正式麻煩的香港人🤣🤣🤣🤣

新聞來源連結:

http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1486492/

引用:
原帖由 麥斯特羅 於 2019-4-25 07:35 AM 發表
似作文囉,求其上網打段野就話事實。依家香港人弱智到咁?
你有做過客服就明白!

引用:
原帖由 春天Cute樹根 於 2019-4-25 08:16 AM 發表
我試過有個客買個個千零蚊嘅皮袋用咗7個幾月要求換貨,螺絲松咗,完全可以扭返嘅,一年內公司係免費維修嘅,同𠹺呢D根本唔使技術嘅,我哋自己都可以幫佢扭返唔需要返廠整,又投訴又係鋪頭唱,最尾沒辦法公司俾佢換另外一個,呢個真係唔係新移民,零售業應該見唔少呢D客,不過用咗咁耐同屋企人一齊來要求換貨嘅我都係第一次遇到,冇作故仔,唔係我賣嘅,但經我手換嘅,佢來鋪頭幾次,完全唔想做佢生意,有新都話冇,完全唔理佢🙈 ...
正解

有很多人口未領教過!🤣🤣🤣🤣

香港人習慣了打橫行!

揾好處,又不用成本!

香港西客事件,如果出書,一定好賣

引用:
原帖由 mikohi 於 2019-4-25 06:58 PM 發表
x2
網上膠文多,話自己係李嘉誠都得

證明你未做過客服

引用:
原帖由 LeonDeDe 於 2019-4-25 07:11 PM 發表
有一次喺超市買嘢排隊嗰陣前邊個阿姐攞住包水餃,跟住同個收銀講話唔好食,要換跟住個收銀叫咗經理出嚟,個經理照換比佢,係大集團文化所以大家吾好見小多怪吧! ...
因為你唔俾,佢有排玩!
你會因為幾十蚊,玩一兩個鐘?、
你估真係冇嘢做?

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2019-4-25 07:14 PM 發表

因為你唔俾,佢有排玩!
你會因為幾十蚊,玩一兩個鐘?、
你估真係冇嘢做?
香港客最愛揾好處!
一單嘢搞大,可以玩幾日!

引用:
原帖由 blueblue6688 於 2019-4-26 10:51 AM 發表
港人真的會這樣??
最主要是港人!有做服務業的都知道!

引用:
原帖由 blueblue6688 於 2019-4-26 01:01 PM 發表

是否比較年輕的一代??我覺得我們的一代人(70年代)比較有禮、文明一點啊!
唔好玩嘢!
冇分別!
由小到大,駁嘴係由小學開始!
到中學已出神入化!
到大學已搞禁錮.

引用:
原帖由 Hung196108 於 2019-4-27 02:17 AM 發表
要有能力「投訴到人份工都無埋」,有人可以,但肯定這個港媽無這個能力!
要攞買左2年的鞋退換,表示他是寒客,而且是最寒那種!可以完全不必理會!
要投訴有力,基本上要做「貴客」,例如每個月買十萬八萬鞋,從不退換(唔啱著,拋掉不就好了?何必化時間換?),而且是要個個月有光顧,十年以上購買史。
否則,只會被人叫佢「過主」! ...
你未領教過有錢人的pk行為!
以前我有個客是Asia最多liquid assets, 麻煩到係你做又死唔做都死!可以完成交易後,心情差,就取消!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]