• 瀏覽: 18,999
  • 回覆: 286
+3
取消強姦金啦, 強姦金根本只保障基金佬生活無憂!!

第一信用(08215)前主席冼國林昨日於Facebook公開他的強積金戶口賬單,此舉並非為了炫耀其強積金結餘,而是因為錄得巨額虧損而「嬲到震」。根據該份文件,強積金受託人為BCT銀聯,冼師傅的強積金戶口原有444.33萬元,但去年虧蝕49.5萬元之多,幅度達11.1%,至年底結餘只剩394.8萬元。去年環球市況麻麻,以港股計,恒指全年累跌逾13%,如果買美股表現或許好些,但也下挫約6%。
冼師傅批評積金局管理層薪高糧準, 卻完全不理強積金基金經理的表現,任由他們抽取巨額管理費,「如果是私人機構一早人頭落地。我工作一生供了強積金400多萬,但一下子卻輸掉近50萬。這是許多人一生積蓄啊。」他認為政府有必要檢討一下強積金計劃及運作,向市民交代。
促政府開放投資選擇
冼師傅似乎並非針對個別受託人,他對凌通說,倘若政府不監察基金經理收費,無論是哪家受託人、選擇進取或保守計劃都一樣。他建議強積金應效法新加坡的退休金制度,開放投資選擇,例如可以買樓或買優質債券。

新聞來源連結:
https://hk.finance.yahoo.com/news/中環解密-冼國林mpf-年蝕50萬-嬲到震-200300392.html

我必須強調, 社會唔需要暴徒!
#暴徒不是示威者, 更不是市民

"民主"只係西方國家整出嚟等你地自相殘殺既工具, 背後目的係渾水摸魚, "民主"根本從來唔係香港核心價值
引用:
原帖由 e5432whm 於 2019-4-24 10:26 AM 發表
取消強姦金啦, 強姦金根本只保障基金佬生活無憂!!

第一信用(08215)前主席冼國林昨日於Facebook公開他的強積金戶口賬單,此舉並非為了炫耀其強積金結餘,而是因為錄得巨額虧損而「嬲到震」。根據該份文件,強積金受託人為BCT銀聯,冼師傅的強積金戶口原有444.33萬元,但去年虧蝕49.5萬元之多,幅度達11.1%,至年底結餘只剩394.8萬元。去年環球市況麻麻,以港股計 ...
強積金不嬲都係攞嚟養基金佬㗎啦

最賤就是強積金!

冼師傅批評積金局管理層薪高糧準, 卻完全不理強積金基金經理的表現,任由他們抽取巨額管理費,「如果是私人機構一早人頭落地。我工作一生供了強積金400多萬,但一下子卻輸掉近50萬。這是許多人一生積蓄啊。」他認為政府有必要檢討一下強積金計劃及運作,向市民交代。

講得好,取消強姦金, 解散積金局!!
引用:
原帖由 circlem 於 2019-4-24 10:32 AM 發表
最賤就是強積金!

蝕11% 對好多炒股的人 太濕濕碎

金融版行一轉就知 個個香討仔都幾百萬上落

小注同柯煙是2回事吧?
引用:
原帖由 intersonic 於 2019-4-24 10:36 AM 發表

去金融版行一轉就知 個個香討仔都幾百萬上落

1句講哂!老千天堂

一早已説MPF是騙局
政府官商勾結
要我們送錢比基金狗洗

賺那幾年唔講, 輸打羸要, 香港人特性.

利申: MPF由2001年至今幫我賺了80%

點解咁廢一年可以賠11. 1%?
上年個市係人都知唔好…點解唔轉低風險?

強積金當初係邊位高人諗出來架?

引用:
原帖由 intersonic 於 2019-4-24 10:36 AM 發表

去金融版行一轉就知 個個香討仔都幾百萬上落

個D是自願蝕,強積金是被迫蝕

仲話做金融
自己無料無眼光
仲賴屎賴尿

引用:
原帖由 jj138 於 2019-4-24 10:48 AM 發表
強積金當初係邊位高人諗出來架?

係當時某D政府既廢人,為了唔想管咁多同節省費用

就左抄抄,右抄抄不同國家的退休制度,搞到好好地退休保障變成送錢俾基金佬洗

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]