• 瀏覽: 15,969
  • 回覆: 15
  • 追帖: 2
+4
引用:
原帖由 Mr.T8 於 2019-4-23 09:08 PM 發表
由共產黨操控的傳媒,大眾傳播,煲獎改革開放40年,取得了巨大成果,所以人民要感激共產黨的偉大改革及施政,這套說話,直至現在,仍然擁有很大的市場。

但隨着國民教育提昇,資訊海量湧入,及海外得到見識的國民,透過比較,總結,產生出的新的思潮,對共產黨政權的威脅,正與日俱增,這些威脅是什麼呢?讓我們來看看。

所謂巨大成果,是對比較改革開放前的極度貧窮基數而得出來的。首先要搞 ...
認真答你
係 中國歷史上 同世界歷史上
冇一個 政權 好似中國咁厲害
因為中國有5千年歷史 大量經驗
目前中國可以發展如此快就係因為社會主義

引用:
原帖由 smart889 於 2019-4-23 09:37 PM 發表
共黨掌權之前,清朝喪權辱國,中國淪為半殖民地,緊接軍閥混戰,日本侵華。
依家邊個國家夠膽侵略中國,歐美在經濟軍事上都怕左中國。
改革開放係唔係偉大,問吓歐美就知道。
香港人自以為高人一等,受到改革開放的衝擊,開始淪落。
無知之徒出賣自己,出賣國家真係可悲 ...
認同
大陸年輕人 越來越相信共產黨就知
人地用行動去做嘢 做事實 改變 環境 提供教育下一代
幾十年前 d人仲信 美國果套民主 自由
如今 跟黨走 好過

引用:
原帖由 Mr.T8 於 2019-4-24 07:49 AM 發表

美國的制度好壞,與中國的好壞無關,正如李嘉誠破了產,不等於你會發達! 請對題地討論問題!如你要討論美國!請另開貼文。
笑左
淨係講中國 唔俾同外國比

引用:
原帖由 Mr.T8 於 2019-4-24 07:50 AM 發表

現在中國不是拋棄了社會主義嗎?
沒有
高鐵 南水北調 港珠澳  科技創新 全部係改善緊人民生活既人嘢
難道不是社會主義嗎
外國起條鐵路十年都未搞定

引用:
原帖由 Mr.T8 於 2019-4-24 08:25 AM 發表

還有:集體貪腐 地溝油, 假奶粉 , 豆腐渣工程 ,偷科技, 七不講〈不能講普世價值、新聞自由、公民社會、公民權利、中共的歷史錯誤、權貴資產階級、司法獨立〉。 ...
只要有錢 就解決到
專心發展經濟 改善環境 制度  需要時間
地溝油 假奶粉 係d 市民要做假 你政府 管到咁多? 14億人口。
新聞自由 係唯恐天下不亂 睇你點睇
偷科技 國與國之間 係冇 道德 法律去 遵守。 你見今日美國係咁打壓中國華為  5g就知
公民權利。你要咩權力先? 中國人好自由 有得出國玩 留學 移民 都OK 點會無自由 無權力呢?

引用:
原帖由 sexkiller3 於 2019-4-24 08:43 AM 發表
那些主義都只是口號, 關鍵是一國政府懂不懂有效運用資源. 這和是信什麼主義, 民不民主沒有任何關係. 老毛共產了大家土地, 鬥死了有錢人, 所以老鄧才可以無後顧之憂搞開放, 釋放人力. 之後成為世界工廠, 再後放水給香港吊命. 雖然很殘酷, 但卻是因果關係. 現在大家都是受者. 否則下場和印度一樣, 想搞改革, 卻什麼都做不成. ...
無錯

引用:
原帖由 Mr.T8 於 2019-4-24 08:36 AM 發表

中國政府已經承認咗有偷科技嘅行為
係我都偷喇
唔偷果個係傻既
人地 當年一部 iPhone 7xxx 炒到一萬
搵你中國幾多錢
你唔學人地 d 科技 邊日今日華為手機崛起
搵翻其他國家錢

引用:
原帖由 狂人甲 於 2019-4-24 03:27 PM 發表
老毛一定係仆街啦!根本紅軍已經解散,變國民黨 四,八路軍,為權力,賣身比蘇聯,令到國家打內戰,走上共產主義嘅失敗道路!!
解放後初期的社會改進速度,根本好多依靠國民黨時代留下的人才,企業機器,因為和平時代,所以發展速度還可以!!

共產黨農民革命起家,有鬼培養科技人才咩!

相反,毛澤東為了個人權力,固然叫中國人唔好讀書,大學變成政治鬥爭的地方!仲好意思話毛澤東領導中國走向科技社會?

相反鄧 ...
但冇毛澤東 今日 政府就係國民黨
國民黨當年依然係有人錢當道

引用:
原帖由 狂人甲 於 2019-4-24 04:08 PM 發表

資本家會剝削人民,難道領導就唔會?
毛澤東根本亦都冇直接參與生產㗎喎?佢咪又係中南海玩女人,食好嘢!
普通人一樣戇鳩鳩,耕田食飯,睇埋啲樣板戲,連基本娛樂都冇!!

有錢人,有錢冇權,你係資本主義社會,你仲有機會去政府度投訴!!

當金錢,權力全部集中係領導身上,佢要玩鳩你,你去邊度投訴呢?正如驅趕低端人士,唔通你報公安?

唔通北韓咁樣嘅國家,政府要你點,你可以唔做?除非你偷渡!

所以,永 ...
資本 同社會 一樣 都係睇 當權者 或背後財團
目前中國共產黨非常好 肯做嘢 呢一點已經贏

引用:
原帖由 狂人甲 於 2019-4-24 04:08 PM 發表

資本家會剝削人民,難道領導就唔會?
毛澤東根本亦都冇直接參與生產㗎喎?佢咪又係中南海玩女人,食好嘢!
普通人一樣戇鳩鳩,耕田食飯,睇埋啲樣板戲,連基本娛樂都冇!!

有錢人,有錢冇權,你係資本主義社會,你仲有機會去政府度投訴!!

當金錢,權力全部集中係領導身上,佢要玩鳩你,你去邊度投訴呢?正如驅趕低端人士,唔通你報公安?

唔通北韓咁樣嘅國家,政府要你點,你可以唔做?除非你偷渡!

所以,永 ...
共產黨用左40年去證明 距地肯做嘢 改變緊中國
台灣玩民主 玩咁多年 衰咁多年
路遙知馬力 日久見人心 共產黨贏在 咁多年 一直 遵守 讓部份人富起來 帶動其他人。
又食唔飽 到解決14億人口溫飽
又俾人蝦 睇唔起 到今時今日 國家地位
又 不斷 基建 改變人民環境
目前有邊個國家做到 敢去做?!
民主 衰 壞上來 依然都係差 見台灣 最好證明
所以兩者都係有最差 最好。當年選一個肯做嘢 既政府

引用:
原帖由 x747x 於 2019-4-25 12:37 AM 發表

一黨專政一來唔係事實,人大入面其實有好多小政黨。

就算係一黨主政仍然係啱,正如上市公司董事局都只得一個,唔洗一路帶領公司之餘仲要抵擋敵對政黨嘅抹黑。

即使係美國其實同一黨專政差不多,佢哋係兩黨專政打餐死,但做總統嘅都要係入咗大黨嘅人;共產黨其實都有內鬥,亦都會分黨派,但起碼黨唔洗無時無刻諗定敵對政黨幾時又抹黑自己。

好似特朗普咁,俾民主黨屈通俄門搞咗幾年,社會同國民亦有因此而撕裂,特朗 ...
但 點分 都係一個宗旨

引用:
原帖由 guwong123 於 2019-4-25 08:16 AM 發表

又一個冇返過大陸井底之蛙
我就係經常翻大陸 所見所聞

引用:
原帖由 x747x 於 2019-4-25 12:37 AM 發表

一黨專政一來唔係事實,人大入面其實有好多小政黨。

就算係一黨主政仍然係啱,正如上市公司董事局都只得一個,唔洗一路帶領公司之餘仲要抵擋敵對政黨嘅抹黑。

即使係美國其實同一黨專政差不多,佢哋係兩黨專政打餐死,但做總統嘅都要係入咗大黨嘅人;共產黨其實都有內鬥,亦都會分黨派,但起碼黨唔洗無時無刻諗定敵對政黨幾時又抹黑自己。

好似特朗普咁,俾民主黨屈通俄門搞咗幾年,社會同國民亦有因此而撕裂,特朗 ...
有人既地方 自然會分幫結派
避免唔到

引用:
原帖由 thesun 於 2019-4-26 08:05 AM 發表

社會主義?咁點解大陸周街乞兒 又有一班超級有錢佬  似奴隸主義
乜美國冇乞兒咩?

引用:
原帖由 thesun 於 2019-4-26 08:05 AM 發表

社會主義?咁點解大陸周街乞兒 又有一班超級有錢佬  似奴隸主義
14億人口 有 有乜出奇
但最近翻下大陸 鄉下 真係唔多覺有乞兒了

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]