• 瀏覽: 16,024
  • 回覆: 316
  • 追帖: 2
+4
引用:
原帖由 Mr.T8 於 2019-4-24 08:25 AM 發表

還有:集體貪腐 地溝油, 假奶粉 , 豆腐渣工程 ,偷科技, 七不講〈不能講普世價值、新聞自由、公民社會、公民權利、中共的歷史錯誤、權貴資產階級、司法獨立〉。 ...
偷科技?
西人偷四大發明、制陶瓷技術,中國有無收過專利?英人去福建偷學種茶+偷茶種,再去鍚蘭開發茶園,中國人有無出聲?

中國人從來都係教化番邦唔收錢!西人近三百年科技領先後就發明專利制度去壓榨他國發展,跟住用媒體洗腦出奶西人,話專利制係世上最好的東西!反吠國人!

引用:
原帖由 Mr.T8 於 2019-4-24 08:29 AM 發表

講美國,去第二度講
咁你做乜又幫美國唱衰中國。

引用:
原帖由 揸波龍爪手 於 2019-4-24 08:32 AM 發表
共產黨偉唔偉大我不評論,但改革開放真的成功是肯定的,你看看世界上有那個國家只用了數十年時間就可以成為全球第二大經濟體?
全世界都冇14億人咁多,係人口紅利。 平均人民所得 仍然低到可憐

引用:
原帖由 cathayan 於 2019-4-24 08:34 AM 發表

偷科技?
西人偷四大發明、制陶瓷技術,中國有無收過專利?英人去福建偷學種茶+偷茶種,再去鍚蘭種,中國人有無出聲?

中國人從來都係教化番邦唔收錢!西人科技領先後就發明專利制度,跟住洗腦出奶西人,話專利制係世上最好的東西!反吠國人! ...
中國政府已經承認咗有偷科技嘅行為

引用:
原帖由 Mr.T8 於 2019-4-24 08:18 AM 發表

本人和習近平同年代,是上山下鄉的知青, 亦是紅衛兵 ,我看到的社會 ,比清朝更貧窮 ,請你聽清楚, 係餓死人無數, 當年閣下喺邊度?
窮過清朝?窮過清朝人口可以在30年增一倍、而民國時期無增長?!!!你見過清朝,又做過知青?!呃鬼呀, 你係反智咋!

引用:
原帖由 863917 於 2019-4-24 08:34 AM 發表

咁你做乜又幫美國唱衰中國。
你自己屋企嘅人唔可以評論你自己屋企嘅事咩 關輪車咩事呀

引用:
原帖由 Mr.T8 於 2019-4-24 08:37 AM 發表

邏輯水平太低 返屋企讀下書啦

引用:
原帖由 Mr.T8 於 2019-4-24 08:37 AM 發表

但你用隔離屋散佈的謠言抹黑屋企人咁賤格呢。

引用:
原帖由 Mr.T8 於 2019-4-24 07:53 AM 發表

大躍進餓死幾千萬人,文化大革命之後,就真係百廢待端! 都話共產黨為咗自救 !改行資本主義, 仲係極端嘅國家資本主義
成日搵返餓死幾千萬人黎講

因為果d上帝教阿拉教死既人仲多啦,又唔見你去反佢地?

引用:
原帖由 Mr.T8 於 2019-4-24 07:45 AM 發表

請你指出按哪一句說話是不真實的,切勿轉移視線!
淨講配給制糧票布票,係因應當時生產力讓人民有公平分享方法,而唔係先計劃配給再決定生產,你係本末倒置。

那些主義都只是口號, 關鍵是一國政府懂不懂有效運用資源. 這和是信什麼主義, 民不民主沒有任何關係. 老毛共產了大家土地, 鬥死了有錢人, 所以老鄧才可以無後顧之憂搞開放, 釋放人力. 之後成為世界工廠, 再後放水給香港吊命. 雖然很殘酷, 但卻是因果關係. 現在大家都是受者. 否則下場和印度一樣, 想搞改革, 卻什麼都做不成.

引用:
原帖由 Mr.T8 於 2019-4-24 08:36 AM 發表

中國政府已經承認咗有偷科技嘅行為
你叫西人還番四大發明,制陶瓷,絲和茶的專利先、再道歉,你唔叫來吠國人證明你只係一隻奶西L!之後,咁我國可以考慮下西人講的技術學習一事。

黃金三百車,一船船ship去台灣,點會唔窮?

引用:
原帖由 cb600 於 2019-4-24 08:40 AM 發表

成日搵返餓死幾千萬人黎講

因為果d上帝教阿拉教死既人仲多啦,又唔見你去反佢地?
中國人 講中國事情

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]