• 瀏覽: 14,032
  • 回覆: 224
  • 追帖: 1
律政司司長鄭若驊的丈夫潘樂陶,涉在名下別墅露天位置僭建逾百方呎水池,被屋宇署票控 。案件早前審結,裁判官今早作出裁決,認為涉案水池屬構築物,裁定潘樂陶罪名成立,而潘身體抱恙,今未有到庭。...

真係司法界嘅笑話 身為律政司司長鄭若驊嘅丈夫 因僭建罪成
作為律政司司長真係可以獨司其身?

新聞來源連結:
https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20190423/59518571

罪不及妻兒, 一個成年人自己犯法, 同佢老婆有咩關係?

樓主喜歡秦法,犯法要連坐或者要誅連九族

兩萬...下次不如起個城堡出黎罰兩蚊算啦

引用:
原帖由 主客和 於 2019-4-23 10:44 AM 發表
兩萬...下次不如起個城堡出黎罰兩蚊算啦
呢D擺明做戲俾市民睇⋯⋯⋯改建僭建劏房業主有救⋯⋯⋯僭建都係罰二萬⋯⋯⋯一個月租金有找⋯⋯⋯

唔睇僧面都要睇彿面,朝中有人好辦事!

毛婆有無去抗議?

引用:
原帖由 hktick1 於 2019-4-23 10:46 AM 發表

呢D擺明做戲俾市民睇⋯⋯⋯改建僭建劏房業主有救⋯⋯⋯僭建都係罰二萬⋯⋯⋯一個月租金有找⋯⋯⋯
幾十年都係咁,唔係高官就更加無人理

罰咁輕,痴九綫

等我用腦諗下先,如果鄭若驊嘅丈夫因僭建罪成而要罰鄭若驊嘅話,呢個就係真.司法界笑話啦。
引用:
原帖由 唔睇大台 於 2019-4-23 10:32 AM 發表
律政司司長鄭若驊的丈夫潘樂陶,涉在名下別墅露天位置僭建逾百方呎水池,被屋宇署票控 。案件早前審結,裁判官今早作出裁決,認為涉案水池屬構築物,裁定潘樂陶罪名成立,而潘身體抱恙,今未有到庭。...

真係司法界嘅笑話 身為律政司司長鄭 ...

唔記得醉貓個地下行宮有冇罸呢

引用:
原帖由 Cepa 於 2019-4-23 10:50 AM 發表
唔睇僧面都要睇彿面,朝中有人好辦事!
特區政府其身不正完全無工作能力貪婪高官⋯⋯⋯影衰公開公平公正香港名譽⋯⋯⋯

罰款了事

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]