• 瀏覽: 25,366
  • 回覆: 294
  • 追帖: 1
+4
人生在世,有得食就好食
就算時辰未到,身患長疾要戒口也沒機會食

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2019-4-22 07:49 AM 發表
再冰冷的工作,都會熱心人不求回報地付出。近日台灣一名醫院禮儀師分享了一次送別一名4歲女童的經歷,他送女童到安靈室後,不但為她上香及奉上熱茶,更買來麥當勞兒童餐給她。其後女童的父母見狀,不禁當場痛哭,坦言家境不好,「現在才讓你吃到,我們對不起你」,場面心酸。

https://cdn.hk01.com/media/images/2705330/org/8c084f83427e972fb3d714eb ...
中國,香港,全世界都有窮人。
食唔起老麥唔代表領導一定有問題,不如你話肚痛要痾屎都關特首事啦。

引用:
原帖由 lmichael 於 2019-4-22 08:42 AM 發表

哦? 點解台灣人均收入高大陸咁多? 那大陸豈不好多兒童食唔起麥記?
聽說台灣貧富嚴重,某些家族、企業家佔有大部份台灣財富。

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2019-4-22 10:16 AM 發表

聽說台灣貧富嚴重,某些家族、企業家佔有大部份台灣財富。
全世界有邊度唔係?

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2019-4-22 07:49 AM 發表
再冰冷的工作,都會熱心人不求回報地付出。近日台灣一名醫院禮儀師分享了一次送別一名4歲女童的經歷,他送女童到安靈室後,不但為她上香及奉上熱茶,更買來麥當勞兒童餐給她。其後女童的父母見狀,不禁當場痛哭,坦言家境不好,「現在才讓你吃到,我們對不起你」,場面心酸。

https://cdn.hk01.com/media/image ... f83427e972fb3d714eb ...
當年選舉既時侯,我都覺得選佢嗰 d 都係傻既,睇佢個様都知流啦
菜英雲從來冇搞過民生,淨係識同大陸玩嘢
大陸政府都唔洗岀手,民間d人自己話唔去台灣玩,台灣商店d老板已經鬼屌咁

佢識條毛咩

引用:
原帖由 lovelygril173 於 2019-4-22 10:17 AM 發表

全世界有邊度唔係?
如果平民和有錢人收入不斷同時提高,這種貧富懸殊算是良性!

如果只有有錢人、企業家收入提高,這種貧富懸殊算是惡性。

引用:
原帖由 愚人之石 於 2019-4-22 09:42 AM 發表

仍有人話菜英文做得好噃。
話佢做得好嗰 d, 佢一定係有錢又係黃私
如果佢冇錢,開飯都有問題,你睇下佢會講乜

引用:
原帖由 ken2431 於 2019-4-22 09:48 AM 發表
蔡英文政府下的台灣,人民過得幾咁苦你知唔知?
呢度有好多人唔知,我知
呢度有好多人唔知又喺度瓜瓜叫
姓菜既完全冇理會過民生,

引用:
原帖由 c.down 於 2019-4-22 09:13 AM 發表
台灣政客永遠食得飽,同 窮人講最緊要有民主,食唔飽都唔緊要。
講得好

引用:
原帖由 ho_alex 於 2019-4-22 09:39 AM 發表
唔一定窮先唔食,M 記咁無益,我仔 4 歲我都無俾佢食過~
咁...可能係你所在地的領袖無能(樓主話既)

左膠擦鞋仔擦到上腦

每一百個台灣人就有七個吃不飽

台灣社會悲哀
rip

蔡英文話要民主, 台獨,
唔要食飯。

引用:
原帖由 refugee 於 2019-4-22 08:40 AM 發表
港人又話台灣生活好輕鬆,無功課,住大屋既

何解連麥記都食唔起!?
台灣好多年青人靠便利店丟棄食物過日子
連啲三四線藝人都係咁乞便利店食物
而且住嘅都係套房好多小強

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]