• 瀏覽: 25,363
  • 回覆: 294
  • 追帖: 1
+4
咁窮就唔好生啦

台灣經濟差,低下收入太多,活在貧窮線下是一件政府應該要改善的事,
但如果真係連食M記的能力都沒,應該未生前就知道
父母應該比小朋友知道自己困難既地方係咩
自己都未必餐餐飽肚,點解仲選擇生個小朋友出黎

引用:
原帖由 airair08 於 2019-4-22 11:17 AM 發表

請問樓主又知唔知大陸有幾多億人連飯都食唔起?
中國國策之一是扶貧,目標是中國達到小康。但台灣的國策是什麼?只知酬庸,貪得無厭,置人民於不顧。

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2019-4-22 08:08 AM 發表
看了鼻酸..小妹妹一路好走。
曾先生感謝您,功德無量🙏 X 2
唔會酸,
而且未食過,可能唔識食都無人教,反而更添麻煩。
都係提供食開的為上。

不過咁,臺灣做儀式要幾多錢? 會不會包埋? 定係額外贈送?

適當的時候找人幫忙,有心做做義工,世界會美好一些。

台灣經濟咁差架

小妹妹,RIP

其實點會食到,只係在世嘅人心裡好受啲啫

功德無量🙏

慘劇

好明顯,選舉手段

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2019-4-22 10:16 AM 發表

聽說台灣貧富嚴重,某些家族、企業家佔有大部份台灣財富。
哈哈, 唔會嚴重得過大陸城鄉差距吧。

引用:
原帖由 ykcjoe 於 2019-4-22 01:00 PM 發表
香港貧窮線意儀不大,香港有公屋有綜緩,你夠窮,吃,住,醫,政府攪掂哂的。只說公屋就差不多4成人在居住。台灣有什麽福利政策?
你晤知, 就唔好亂講, 台灣一樣有公援, 醫療系統比香港更平、睇病、做手術更快 ...
台灣冇工做, 可以一家人開小店, 唔會大富大貴, 但唔使政府派錢, 可以自己養活自己.
唔住台北, 二三線城市樓價平一大截.
你在香港唔打工, 自己開小店、做小生意養自己?舖租幾錢?領展肯唔肯租比你 ?

一路好走

引用:
原帖由 Douzo 於 2019-4-22 02:06 PM 發表
你晤知, 就唔好亂講, 台灣一樣有公援, 醫療系統比香港更平、睇病、做手術更快 ...
台灣冇工做, 可以一家人開小店, 唔會大富大貴, 但唔使政府派錢, 可以自己養活自己.
唔住台北, 二三線城市樓價平一大截.
你在香港唔打工, 自己開小店、做小生意養自己?舖租幾錢?領展肯唔肯租比你 ? ...
你的說法會否牽強?
台灣醫療OK,但香港也不差,台灣只可說比香港快,但如急症,香港一樣很快。
住,香港公屋比台灣贏一條街,台灣有屋比窮人住?
公援,真係查吾到台灣有比錢窮人,如有可指正。
叫窮人開店揾吃?會否異想天開,開店資金點來?做生意成功,重來不超3成,窮人真有做生意眼光,就不會窮啦。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]