• 瀏覽: 17,892
  • 回覆: 284
+10
引用:
原帖由 零式艦上戰鬥機 於 2019-4-21 08:58 PM 發表

中華民國有亡國嗎?
蔡英文努力中。

引用:
原帖由 路人皆知 於 2019-4-21 09:02 PM 發表

對我來說,這不是個問題!

中華民國已喪失聯合國成員國地位!
當年係美國佬攪出嚟

引用:
原帖由 路人皆知 於 2019-4-21 09:05 PM 發表

加入國軍未?
戰鬥部哦!

幫深綠創作一個新口號!

無台獨,無寧死!
係反攻大陸光復漢室

引用:
原帖由 殘火太刀旭日刃 於 2019-4-21 08:57 PM 發表
睇黎佢上台之後台灣就會全面親中
台灣先至係真正嘅中國
你意思係咪之後會全面投共?

希望郭先生能帶領台灣走出谷底

許多網友拿著「民主不能當飯吃」來質疑他,蔡英文總統,也拿著網友的一句話「沒有民主只能要飯吃」來指教。「坦白說,我相信蔡總統不是好傻好天真,而是故意的」、「這些都沒關係,因為我明白現在的政客都是這樣,沒有能力做實事,去換取民眾的支持,卻只會用各種話術,轉移焦點去抹黑真正有意願,有能力的人」。

唔睇標題,我仲以為郭台銘講緊香港泛民政棍添。。。

引用:
原帖由 零式艦上戰鬥機 於 2019-4-21 09:25 PM 發表

台灣先至係真正嘅中國
你意思係咪之後會全面投共?
台灣國民黨政府只係流亡政府,只係隻流浪狗,而民進黨政府是一隻連流浪狗都不如的哈巴狗。。。

引用:
原帖由 路人皆知 於 2019-4-21 09:08 PM 發表

係批評全球用 "民主" 口號
呃飯食嘅人
咁夠薑
當CIA 流架

引用:
原帖由 DeepWeb 於 2019-4-21 08:21 PM 發表
政治屬於上層建築,經濟是基礎,政治為經濟服務,經濟托起政治。

其實就是物質決定意識。只有經濟基礎穩固了,上層建築才能發展。

(一)概念

上層建築指建立在經濟基礎上的政治、法律、宗教、藝術、哲學等觀點,以及適合這些觀點的政治、法律等制度。經濟基礎決定上層建築,建築反映經濟基礎。 其實就是物質決定意識,經濟基礎是指物質的基礎,上層建築是指精神層面的東西。

經濟基礎是指由社會 ...
能否舉例說說經濟基礎的改變如何轉為要求政治上層建築的變革?
即為何某一經濟體會引申出某一政治體?
成個過程的因果關係是?

我諗起有人講過民主係終極型態,我非常反對此一說法
以我有限認知,並不認為經濟基礎改變,政治體制就得跟著改變
並認為此說法是觀察錯誤
西方歷史由狩獵、畜牧、農耕至工業革命及到今天,只是「碰巧」政治體制改變而已
(如果再考慮美國大力宣傳推廣民主所做成的影響,此說法就更站不住腳,我反而認為美國獨裁地想全世界國家只用一種制度,以美國遊戲規則運作,方便美國自己間接一統世界)

我有設想過去解釋這「進程」:
當人民獲得資訊多了、受教育多了,與貴族皇室的差距拉近了,於是人民開始認為自己應更有話語權,繼而追求民主
但認為此設想不合理,因為
1)人們不一定熱衷於議政論政,更多會熱心於致富或享樂
而民主亦似乎非解方
2)現今西方教育係資本話事,越有錢越能享受高質教育,將來出路亦會更好,結果將導致貧者越貧,富者越富
3)m型社會普遍出現,最終也引至貴族與平民階層以另一形式出現
M型社會沒有逆轉,即平民或民主並不能扭轉兩極化
只是貴族與平民以另一形式出現而已
即民主嘅根本係換湯不換藥,不是解方

Well Said, 

台仔今次醒目D, 選個做實事的人啦...

咪再選菜菜子啦..

引用:
原帖由 殘廁變態的豬豬 於 2019-4-21 09:28 PM 發表
許多網友拿著「民主不能當飯吃」來質疑他,蔡英文總統,也拿著網友的一句話「沒有民主只能要飯吃」來指教。「坦白說,我相信蔡總統不是好傻好天真,而是故意的」、「這些都沒關係,因為我明白現在的政客都是這樣,沒有能力做實事,去換取民眾的支持,卻只會用各種話術,轉移焦點去抹黑真正有意願,有能力的人」。

唔睇標題,我仲以為郭台銘講緊香港泛民政棍添。。。:smile_30 ...
香港泛統嘅民主唔一樣 ...
係一班已得利益者推動一班社會失敗者去加深社會分裂,冀望在自己已有錢有面後取得更大政治話說權,獲得更大更多有形無形嘅個人及策動勢力(金主)利益

引用:
原帖由 DeepWeb 於 2019-4-21 09:22 PM 發表

沒義務給你個智障普及基本常識
你點扮都冇用架啦 快D去搵D同你同等級數既老坑一齊扮人生萬能專家算啦
係鄉土新聞版當做戰場 一大班老坑圍威喂日日打字喊打喊殺 真係人唔笑狗都吠

中國大陸是富貴的假共產

蔡英文:沒民主只能要飯吃 必須要(假)民主

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]