• 瀏覽: 17,904
  • 回覆: 284
+10
引用:
原帖由 pcjunior 於 2019-4-21 08:11 PM 發表

佢係台灣首富咁多年嚟都唔幫手攪台灣經濟,咁仲講咩窮唔窮?
世界已是全球化生產!。。
同中國大陸做生意是無可避免。

老侵都企圖孤立中國,
近期發現不現實了,
要面對現實了。

李登輝時代,脅協商界,
如果在大陸投資,
會凍結其資產。

台灣商界幾千億美元在海外,
唔肯回台,
在指摘台商時,
你們有否指摘台獨嘅要脅!?

引用:
原帖由 pcjunior 於 2019-4-21 08:21 PM 發表

又話窮又話攪唔到咁即係點?
台灣最大問題係要同中國鬥,
你一系鬥贏中國,
你一系同中國合作,
吾係的話,就只有半死不活。

引用:
原帖由 明日野性的老闆 於 2019-4-21 02:56 PM 發表
郭先生追擊蔡女士,爆發精彩口水戰
郭生 蔡婆 愛口爆

引用:
原帖由 ykcjoe 於 2019-4-21 08:24 PM 發表

美國同中國,日本同中國,一樣有好大的政治問題,但也一樣照經商。

台灣香港就要因政治,吾攪經濟,反對黨做什麼,有些腦都明。
D人利用香港攪衰香港,在香港創造民不聊生,只係為了證明中國管唔好香港,一國兩制失敗,令香港一國兩制失敗美國等就係成功,況且對美國日本等根本只有好處沒有壞處,同中國做生意話唔定仲有更多好處添。

引用:
原帖由 胡亂禁訪笑死人 於 2019-4-21 02:46 PM 發表

呢條友原來係共剷黨完
一開始就扣帽子,你更似共剷黨完

引用:
原帖由 香江人 於 2019-4-21 04:30 PM 發表
郭台銘的富士康,既不民主又貧窮。幾時聽過做富士康員工會發大財。
哈哈,你死啦咁去諷剌你主人老美,美國現任總統特朗普曾經幾次破產喎,幾時聽過佢搞嘅公司有民主?幾時聽過做破產公司嘅員工會發大財?咁你即係想話你主人老美會同佢總統一樣,實破產啦。

引用:
原帖由 路人皆知 於 2019-4-21 08:27 PM 發表

世界已是全球化生產!。。
同中國大陸做生意是無可避免。

老侵都企圖孤立中國,
近期發現不現實了,
要面對現實了。

李登輝時代,脅協商界,
如果在大陸投資,
會凍結其資產。

台灣商界幾千億美元在海外,
唔肯回台,
在指摘台商時,
你們有否指摘台獨嘅要脅!? ...
根本全世界都係搵廉價勞工市場,
所以佢講嘅嘢咪又係得個講字囉。
台獨同港獨一樣攪得起就唔使等今日啦。

引用:
原帖由 DeepWeb 於 2019-4-21 08:39 PM 發表

所以說他們是為 反而反
只係努力去完成任務啫!

引用:
原帖由 DeepWeb 於 2019/4/21 13:45 發表
郭台銘:民進黨的民主是貧窮的假民主

鴻海董事長郭台銘日前宣布投入國民黨2020總統初選,引發連鎖政治效應,他今(21)天上午再度透過臉書表達心境,郭台銘說,民進黨的民主,就是一路衝向戰爭與貧窮的假民主。他強調,參加國民黨初選,就是要把大家從民進黨的假民主中帶出來,「讓政治為經濟服務」,讓大家不再被意識型態綁架,重新為中華民國帶來和平繁榮,「我就是那個做實事的人」。

https://s. ...
郭先生非常好,有見地,有眼光。

引用:
原帖由 ykcjoe 於 2019-4-21 08:29 PM 發表

台灣最大問題係要同中國鬥,
你一系鬥贏中國,
你一系同中國合作,
吾係的話,就只有半死不活。
台灣唔係同中國鬥係行自己條路,剩係做生意緊係冇問題,問題係大6想搶台灣,
有幾多正常台灣人會想一國兩制,你當台灣人傻咩。

現實就是你要22K還是32K還是更多😂😂

引用:
原帖由 路人皆知 於 2019-4-21 07:51 PM 發表

用你嘅學識,才華,理解
綴要重要關聯點
寫出像 summary 的寫作

讓不懂經濟學科的人都能明白

先謝過
識就唔駛照抄Wiki啦
條友扮野拋個政治經濟學 俾人一問就乜都答唔出
依到D老坑係鐘意乜鳩都扮專家

台灣人智商被政客搞到低晒,仲這識分辨

引用:
原帖由 DeepWeb 於 2019/4/21 13:45 發表
郭台銘:民進黨的民主是貧窮的假民主

鴻海董事長郭台銘日前宣布投入國民黨2020總統初選,引發連鎖政治效應,他今(21)天上午再度透過臉書表達心境,郭台銘說,民進黨的民主,就是一路衝向戰爭與貧窮的假民主。他強調,參加國民黨初選,就是要把大家從民進黨的假民主中帶出來,「讓政治為經濟服務」,讓大家不再被意識型態綁架,重新為中華民國帶來和平繁榮,「我就是那個做實事的人」。

https://s. ...
民進黨認為做愛可以發電、民主可以飽肚。
呢個黨、所謂黨,勁過孫中山、勁過馬克斯,列寧....

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]