• 瀏覽: 17,847
  • 回覆: 284
+10
香港需要一個郭生指醒啲走狗

引用:
原帖由 香江人 於 2019-4-21 06:19 PM 發表

富士康員工跳樓係郭台銘的管理傑作。
冇料就挖啲嘢來9up, 攞個別事件而抺黑! 話比大家知係幾多年前嘅事!

引用:
原帖由 胡亂禁訪笑死人 於 2019-4-21 02:46 PM 發表

呢條友原來係共剷黨完
侵侵都係共產黨員啦!

為左開飯,準備同老共簽貿易協議,你唔係依家先知呀!?

引用:
原帖由 香江人 於 2019-4-21 06:19 PM 發表
水篇事情。香肛人ching

引用:
原帖由 螢姬 於 2019-4-21 02:51 PM 發表
唔知台灣啲網軍會點會呢?

不過,我諗一講事實,又會俾人黑名單。

網軍唔會理,他們祇集中攻擊郭
霸道,刻薄,賣台,
唔會談民生,經濟,國際聯系等議題。
這是深綠嘅票源點!

咁佢地攞十幾個邦交國,比五億美元訓練貴當成就,郭都費事拿來當話題!

引用:
原帖由 香江人 於 2019-4-21 04:35 PM 發表
富士康係樣板。

老板郭台銘發大財,幫佢打工的富士康員工排隊跳樓。

台灣俾郭台銘管理,郭台銘肯定發財,台灣人全做奴工。月薪三、四千蚊人仔。 ...
不如你舉例世界上有什麼樣的商業機構是股東,高管,工人都發大財的!

空談誤國!

引用:
原帖由 DeepWeb 於 2019-4-21 05:14 PM 發表

政治經濟學(英語:Political economics),廣義地說,是研究一個社會生產、資本、流通、交換、分配和消費等經濟活動、經濟關係和經濟規律的學科。第一個使用“政治經濟學”這個詞語的人是法國的安托萬·德·蒙克萊田,他於1615年出版了《獻給國王和王后的政治經濟學》一書。亞當·斯密認為是研究“國民財富的產生 ...
用你嘅學識,才華,理解
綴要重要關聯點
寫出像 summary 的寫作

讓不懂經濟學科的人都能明白

先謝過

呢句似人的說話

郭台銘必定造成的結果是,官商勾結,民不聊生,投靠大陸,賣國求榮。

做不到生意就做政治?

引用:
原帖由 ykcjoe 於 2019-4-21 03:07 PM 發表
因為我明白現在的政客都是這樣,沒有能力做實事,去換取民眾的支持,卻只會用各種話術,轉移焦點去抹黑真正有意願,有能力的人」。

Good.
根本台灣從來所謂民主選舉不嬲都唔係選人才,而係選油漆工人!邊個油得一手好油就邊個當選!

引用:
原帖由 pcjunior 於 2019-4-21 05:17 PM 發表
咁為台灣人民著想就將廠房搬番去台灣幫台灣拼經濟,
講到尾咪又係貪獨裁大6有大量廉價勞工。
老侵叫美國企業回美關廠
無企業回應

實際全世界商家老都貪人工低廉
除非做研發或高增值產業

民進黨有能力將高增產業帶進台灣?
千億造潛艇是嗎?
萬億買戰機是嗎?
慶富案弄清楚了嗎?

網軍現在唔提了嗎?

引用:
台灣有人自殺,是否菜英文傑作?

如果係,我認同你的講法,

引用:
原帖由 螢姬 於 2019-4-21 02:51 PM 發表
唔知台灣啲網軍會點會呢?

不過,我諗一講事實,又會俾人黑名單。

你樓上#5樓的台網軍已經俾左答案啦!
共產黨,賣台,例牌野!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]