• 瀏覽: 5,350
  • 回覆: 8
引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2019-4-21 07:28 AM 發表
告訴你,在非洲做事是不需要攞牌照的,歐洲人的面孔就是質量保證。在非洲,歐洲人的面孔就是最大的通行證,這就叫做「有地位」。中國人幾時先做到呢個層次? ...
幾乎所有非洲國家都曾經是某歐洲國家的殖民地。
歐洲列強瓜分非洲既歷史,你唔係唔知掛。

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2019-4-21 09:16 AM 發表

笑死,又老屈,我幾時有講唔洗跟規矩做人?我跟足規矩,班黑鬼唔跟,你又可以點做?用下腦啦

對了普通人就是這樣弱智的。不意外。
咁你說的,歐洲人面孔就是通行証,又係點解呢?

引用:
原帖由 pp49pp 於 2019-4-21 01:06 PM 發表

三十年前香港人和台灣人都去了,你們只是做三十年前中國人做的事。你們偽中國人有甚麼值得自豪,反省吓點解咁仲好啦。
咁又點呢。
白人百幾年前都去了添。
咁非洲得到D乜丫。
幫白人得到大量黑奴囉。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2019-4-21 01:24 PM 發表

你又搬龍門了。
點搬法。
咁台灣人香港人又為非洲帶來什麼呢?

引用:
原帖由 香江人 於 2019-4-21 04:12 PM 發表
歐洲人在非洲人眼中根本係水魚。
做事點解要牌照?一搬錢入來投資已經劏咗佢。仲有機會等到開業?

津巴布韋,南非,歐洲人的土地財產全部充公。歐洲人沒嘢經營開張,俾牌照佢做乜。 ...
在津巴布韋,南非,歐洲人掠奪得到的財富,比被充公的要多很多很多。

引用:
原帖由 香江人 於 2019-4-21 06:11 PM 發表

在白人手中的土地,俾白人耕種,津巴布韋係非洲糧倉。國民夠食仲可以大量出口。

黑人充公晒白人土地,糧倉。黑人唔耕種,土地荒廢。糧食搶來食晒就沒啦!

津巴布韋現在閙飢荒,物資短缺,貨幣急貶。

同樣一片良田,在白人手中係生財工具,出產糧食。
在黑人手中,成為一片荒地。 ...
冇野呀。
白人靠耕種?
係要你D天然資源,
例如黃金呀。

中國就真係派人去非洲教耕種啦。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2019-4-22 10:13 AM 發表

你咁講野代表你輸囉。要出到人身攻擊,只係劣等手法。
話你井蛙,已算人身攻擊。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2019-4-22 02:03 PM 發表

係!但對你唔係。
又玩雙重標準。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2019-4-23 08:53 AM 發表

你同我絕對唔係同一標準。
你係宇宙高人,乜都識,乜都精,文武全才,萬項全能那嗎。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]