• 瀏覽: 17,818
  • 回覆: 314
+7
LEICA因為一單影射六四的片段, 引發軒然大波. 事後LEICA話條片唔係佢拍, 當然亦有人唔信. 我揾左一揾, BBC呢段新聞有提:

https://www.bbc.com/zhongwen/trad/chinese-news-47990197
影片是誰拍的?

上傳該影片的Youtube帳號是一間烏克蘭製片公司,頁面顯示的兩位導演為巴西人。不過,影片最後出現「Leica」的官方標識,令公眾將矛頭指向德國相機品牌徠卡。

據《南華早報》報道,徠卡發言人安德森(Emily Anderson)周四表示,這段視頻並非徠卡公司官方授權的宣傳影片。

她表示,徠卡公司要與視頻中顯示的內容劃清界限,並對這段廣告帶來的誤會表示遺憾。她說,已經採取措施確保影片不在公司的社交媒體上分享。

BBC中文嘗試聯繫徠卡公司在香港的公關部,截至發稿未收到回復。

的確有D奇怪. LEICA係德國公司. 片就係一間九唔搭八的烏克蘭製片公司, 揾巴西人拍, 但影片最後出「Leica」的官方標識. 你地用手機拍片, 拍完會唔會特登貼上手機的官方標識? 似乎有人想送隻死貓比LEICA食就真! 而最終目的未必係LEICA, 反而可能係同LEICA合作的華為. 華為手機出名影相靚, 呢點同佢長期同LEICA合作, 手機用LEICA鏡頭會有關係. 如果可以拆散呢對組合, 有機會影響華為影相的質素, 打擊華為手機呢個重要的賣點.

有咩人憎華為憎到要用呢D陰招? 近期針對華為針到出哂面的美國政府肯定排第一, 嫌疑最大. 亦有可能係三叔或蘋果等競爭對手. 但相信好難揾到證據. 因為CIA或其他人只要求其揾個人比少少錢烏克蘭製片公司拍條片, 要求佢結尾加個LEICA標誌, 其他人根本冇得追查.

而家唯有睇下華為同LEICA點應對.

大家點睇?

無聊人的無聊亊。

咪九理佢。

跟本係離間計。

出到尼招即係無晒辦法。

每逢六四倍思金
適逢30週年
去到4月中要開始煲

來緊應該又會走堆不見經傳嘅在生流亡海外民運人仕

蘋果肥佬黎 & 呃人漢奸亦收足錢開衡Turbo

維園燭光可以Photoshop
集會人數 & 捐款數字亦可鳩吹

務求舖天蓋地宣傳
要繼續讓大話變成真理

引用:
原帖由 阿聞 於 20/4/2019 16:40 發表
大家點睇?
有外國拍片人,自己買唔起 LEICA,又因為憎大陸唔想買華為手機,不過唔抵得 P30 系列影相靚而大賣,所以拍片抹黑 LEICA,希望影響佢哋之間嘅合作。

應該都係好似黃之鋒之流嘅人,俾人洗晒腦,覺得六四係大屠殺,所以終生都想報仇,想大陸衰之類。

不過最終係影響唔到華為嘅銷量同與 LEICA 嘅合作。除咗引起初頭國內人民聲討外,其實只顯示到自己嘅無知。

六四 大陸政府無做過怕咩人講

引用:
原帖由 阿聞 於 2019-4-20 01:23 PM 發表
LEICA因為一單影射六四的片段, 引發軒然大波. 事後LEICA話條片唔係佢拍, 當然亦有人唔信. 我揾左一揾, BBC呢段新聞有提:

https://www.bbc.com/zhongwen/trad/chinese-news-47990197
影片是誰拍的?

上傳該影片的Youtube帳號是一間烏克蘭製片公司,頁面顯示的兩位導演為巴西人。不過,影片最後出現「Leica」的官方標 ...
Leica 和華為都唔係蠢才點會相信,況且多年來 leica都未有牽涉排華,點會無端端搞事。

引用:
原帖由 w118 於 2019-4-20 05:15 PM 發表
六四 大陸政府無做過怕咩人講
大陸政府做過啲咩唔怕人講。佢係怕人講一啲佢冇做過嘅嘢。

引用:
原帖由 阿聞 於 2019-4-20 17:29 發表

大陸政府做過啲咩唔怕人講。佢係怕人講一啲佢冇做過嘅嘢。
我原post 已經無話大陸政府做過喎

引用:
原帖由 tc7560 於 2019-4-20 05:20 PM 發表

Leica 和華為都唔係蠢才點會相信,況且多年來 leica都未有牽涉排華,點會無端端搞事。
冇錯。LEICA同華為合作咗咁多年,冇理由唔明白有乜嘢要避忌,唔信LEICA會咁蠢整蠱自己。

其實冇乜大不了,佔中已經平反咗64,暴徒該殺,香港遲遲唔對付暴徒至會有後來旺角暴動,外國人唔知頭唔知路,可以不理。

引用:
原帖由 w118 於 2019-4-20 05:31 PM 發表

我原post 已經無話大陸政府做過喎
可能係我理解錯你上邊的意思啦。

或者講清楚啲,支聯會同埋其他好多對六四知啲唔知啲人,到而家仍然堅信解放軍當年在天安門殺死成千上萬嘅學生。但事實係而家所有證據,都證明天安門廣場當日冇死人,學生和平地散去。有死人的地方是在木樨地,死的係殺人放火的暴徒,唔係手無寸鐵的學生,呢個中共亦都承認咗。

引用:
原帖由 阿聞 於 20/4/2019 17:36 發表

冇錯。LEICA同華為合作咗咁多年,冇理由唔明白有乜嘢要避忌,唔信LEICA會咁蠢整蠱自己。
LEICA唔同華為合作蝕底o既係華為, 唔係靠個鏡頭, 搵鬼買華為D爛機

鍵盤翻頁
左右