• 瀏覽: 10,738
  • 回覆: 10
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 如果我變成回憶 於 2019-4-20 02:03 PM 發表
簡單d講 當年中國窮到工人都冇
農民多
所以靠農民起義
咁就正確拉   蘚聯  係工業國家   中國人農民國家   受苦最多都係農民   吾策反農民?   如果低智點做領導呀?第二點係國民黨  對農民好差當農民係提供良食比佢養軍隊架奴隸!

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-4-20 03:54 PM 發表

單單為什麼搞文革都是千古之迷。
文革  係好難評價    都冇咩人有資格評價    因為直接影響後世發展    只有時間能夠引証!   好似秦始皇  好多人評價佢爆君   但如果吾係佢 統一中國所有文化  中國能活到令天?    五湖亂華  中國以經減族了  還有今天的你同我?  秦始皇直接產生了  全球為一   不間斷的6千年中華文化    咁係對還是錯?

好多愛心爆朋人事  愛護動物人士   對放佢地平時 進食的豬扒 牛扒  又點睇呢?  豬同牛冇生命架?   中國人哲學高深 中容之道  平衡於世    又有幾多人明  幾多人做到?

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-4-20 05:17 PM 發表

我會給一個與眾不同的解畫版本,信不信由人,但是邏輯上是可以自恰的。
如果我係你  會報道當時所發生架事實  時間    人物 動作   不加個人意見!  每個人經歷不同知識不同理解事情也不同   由他們自行吸收

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-4-20 05:31 PM 發表

很多事只能靠邏輯推理,福爾摩斯探案都是如此,不加個人意見是不可能做到的事(因為不是當事的人)。
你喜歡拉   只不過原則上  報道中立  有信譽性  加入了個人意見     可信性相對減小   各有需求 自行平衡   加上是現代史   更加冇秘密

引用:
原帖由 pp49pp 於 2019-4-20 05:28 PM 發表

吹到毛變神
其實你又吾係中國人    人地d事與你何干?  又吾見你吊下  菜英文  特朗普   金正因?

引用:
原帖由 pp49pp 於 2019-4-20 05:28 PM 發表

吹到毛變神
無錯因為我係中國人  而你口中係 干預我們的事情   所以我代表全球華人  吾歡迎你地d外族人士干預   我們會自行處理 入室叫人  下句係咩呀    請自重!

世界係有定律  對與錯    例如   無禮貌  傷害別人  一定係錯  !  但係事情影響到後世   就好難講 立埸 各異     唐朝玄武門事件    李世民是對是錯?  殺兄弟  害老父   一定錯拉     但佢又做了 300年唐朝文化    !

司馬家兄弟不和 割燕京  引發五湖亂華!   呢個易d理解拉     如果胡人立埸 司馬哥係岩直頭當佢神咁拜   如果華人立埸  司馬哥係漢奸走狗賣國賊   人人得而朱之!

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-4-20 06:11 PM 發表

中立?只有每個“我”才是中立,响“我”上下前後左右都唔系。
原則上係架  人以自我為中心 的確事實!    所以我地明白呢點   只能盡量去做  到中立!   司馬意  寫史記  都有吾小歷史學家   質疑佢架中立性!  其心正  其行正  言貨正!   我們可做的只能這樣了

其實中華人民共和國  歷史吾長  政治同經濟發展  相當完美!  可能呢d 就係  中國人歷史文化悠久架底子 ! 無論  長於外交架周先生   優於戰略架毛先生   善於政治架鄧先生!決一不可   冇佢地都冇今天的 中華民族再復興   需各有好壞    但這刻全球華人洗百年之恥!重拾唐漢百年之榮  從前為整體民族曦生的   我們後人 心存感謝  我們也努力付上國民責任  保衛你們保衛的土地!世代相傳 上對得住父母  下面對到兒女!  中國的土地 是所有中國人的

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]