• 瀏覽: 17,032
  • 回覆: 151
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 erkc 於 2019-4-21 12:10 PM 發表

事實上美國參戰(正確來說是"日本對美開戰")正正就是因為美國要求日本從中國撤軍

事實上是美國為了逼日本從中國撤軍而不為40年到期的美日通商航海條約續約同時凍結日本在美資產,進而到41年聯同英荷對日進行禁運 ...
第一點有所保留   日本以入侵東三省  美國要求日本走  係如蠢行為!  當時的美國係精英班子    所以未必成立!從任何角度看   機率極微

引用:
原帖由 機龍 於 2019-4-21 12:08 PM 發表
日本戰略問題係過分樂觀同唔知足,打塊地返離-->需要後方-->擴大佔領-->擴大後方...
日本吞佔東三省GDP 超過本土產出,美國警告過咪南下搶市場,日本貪心為左所謂共榮圈擴張就受到禁運
日本為突破禁運食埋東南亞,最終危及美國等列強既得利益,妄想打珍珠港可以嚇一嚇美國,拉上談判桌相議停戰
結果你懂的 ...
日本仔係騎虎難下
唔係因為貪心而打東南亞
而係日本已經冇錢買美國石油
只剩幾個月既石油存量
冇石油飛機坦克都係廢鐵
日本當時只有兩條路
一係全部撤回日本龜縮(但政治上係不可能的)
二係打到馬來西亞搶油田
而日本打到馬來西亞必經菲律賓
菲律賓當時係美國殖民地
為左打下菲律賓,延緩美國救援,才有偷襲珍珠港
連中國都拿不下就"貪心"東南亞,完全站不住腳

ps. 日本從未穩穩拿下東三省,涉及十四年抗戰爭議

引用:
原帖由 機龍 於 2019-4-21 12:14 PM 發表

難講,中國主要優勢係血厚、縱深大

中國得少數機械化軍隊而且失去空優,日本裝甲兵以列強基準屬於二流水平,仍打到民國不斷後退

日本亦因爲過度分散兵力令戰爭陷入膠着,三月亡華(笑) ...
打仗 講補給  國力   中國土地大   東北三省有不小遊擊隊 搞日本  加上冇外來資源   長期戰 日本輸機率好大!   引証  二戰中後期  以大量起用非日藉日本兵!   人口不足

日本  以蒙   滿心態   以小控大  但事實上    日本不是遊木民族   學左一半又學吾足

引用:
原帖由 機龍 於 2019-4-21 12:14 PM 發表
難講,中國主要優勢係血厚、縱深大
中國得少數機械化軍隊而且失去空優,日本裝甲兵以列強基準屬於二流水平,仍打到民國不斷後退
日本亦因爲過度分散兵力令戰爭陷入膠着,三月亡華(笑) ...
太複雜說不清,推薦看這個

https://www.youtube.com/watch?v=74O2TbEbKT0

引用:
原帖由 前來幼稚的膠袋 於 21-4-2019 07:51 發表

非常簡單, 美國佬一向用開戰術, 要全面攻擊某一國家, 大國就用十隻八隻航母戰鬥群, 細國兩三隻已經得, 封鎖海路, 二三個月已經得番半條人命, 被封者想夾硬強闖就真正開火啦...... ...
你所講旣係戰略後佈局,唔係戰術。
海、陸、空各有各的戰術,依家再加太空軍(如成立咗),
武器平臺也有戰略戰術之別之分,如運輸機等,不如你
柬一種你識旣來講解一下,咁樣比較簡單啲。

引用:
原帖由 starr 於 2019-4-21 12:20 發表

日本仔係騎虎難下
唔係因為貪心而打東南亞
只剩幾個月既石油存量
冇石油飛機坦克都係廢鐵
日本當時只有兩條路
二係打到馬來西亞搶油田
菲律賓當時係美國殖民地
連中國都拿不下就"貪心"東南亞,完全站不住腳 ...
簡言之,日本眼闊肚窄、思考短淺

日本思想教育本身有問題使軍部基層暴走,將領如果喊停可能會“下勊上”

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2019-4-21 12:19 PM 發表
第一點有所保留   日本以入侵東三省  美國要求日本走  係如蠢行為!  當時的美國係精英班子    所以未必成立!從任何角度看   機率極微 ...
其實你有保留也沒什麼意義,因為美國真的有在外交上正式向日本提出這種要求
https://en.wikisource.org/wiki/Hull_note
結果就是被日本當成最後通諜而決定對美開戰

引用:
原帖由 starr 於 2019-4-21 12:20 PM 發表

日本仔係騎虎難下
唔係因為貪心而打東南亞
只剩幾個月既石油存量
冇石油飛機坦克都係廢鐵
日本當時只有兩條路
二係打到馬來西亞搶油田
菲律賓當時係美國殖民地
連中國都拿不下就"貪心"東南亞,完全站不住腳

ps. 日本從 ...
有道理,所謂先進軍備,都要靠油,如果冇油供應,咁就死得囉。講曰本贏硬果班人,其實有冇考慮呢個因素呢?

引用:
原帖由 aldonza 於 2019-4-21 11:44 AM 發表
美軍能不能打? 如果美國唔係太平洋打嬴咗日本人. 日本就可集中資源去吞併中國喇.
吊詭在日本人如果有能力打贏中國(以全面佔領為準),未必會偷襲珍珠港。

引用:
原帖由 我有私家車 於 2019-4-21 12:30 PM 發表

你所講旣係戰略後佈局,唔係戰術。
海、陸、空各有各的戰術,依家再加太空軍(如成立咗),
武器平臺也有戰略戰術之別之分,如運輸機等,不如你
柬一種你識旣來講解一下,咁樣比較簡單啲。 ...
我只係簡單話你知初步, 後著美軍已經用過好多次啦, 咩太空軍係後後後嘅事, 唔使諗架啦.
封鎖後開戰, 最常用同簡單戰術係由十隻八隻航母戰鬥群用戰斧導彈密集攻擊, 再加戰機摧毀目標

引用:
原帖由 starr 於 2019-4-21 08:48 AM 發表

我都笑左,恥笑美帝外強中乾
辛苦你啦, 網評員

十隻八隻航母,咁輕易出動?乜你唔知有維修輪替問題嗎?咁差不多等於要晒冷喎,你講梗笑話至啩?

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2019-4-21 03:46 PM 發表
吊詭在日本人如果有能力打贏中國(以全面佔領為準),未必會偷襲珍珠港。
事實上你這種"標準"就只是搬龍門,因為日本從來沒以全面佔領中國作為目標
而且戰爭從來都不是只有"全面佔領"才算贏,即使是德國入侵蘇聯其最終目標也只是打到AA線為止
甚至37年日本在跟中國爆發全面戰爭後就根本沒有戰略目標,簡單點說就是他們連打什麼也不清楚(畢竟就下剋上搞出來的爛攤子);要到後來才搬出"打倒蔣介石領導的國民政府"來作目標

引用:
原帖由 06VV 於 2019-4-20 11:50 AM 發表
你冇講入侵格林訥達、巴拿馬
哩啲鼻屎大嘅國家,又冇國防能力,
就算係換轉喺菲律賓亦都可以輕易拿下呢兩個國家。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]