• 瀏覽: 2,972
  • 回覆: 27
舉賢不避仇的故事【參考:https://www.sohu.com/a/280959556_720786?sec=wd&spm=smpc.author.fd-d.1.1553385600031rn2g34N】:
祁奚年老辭官,晉悼公問他說:“讓誰繼承你的職位合適呢?”祁奚回答:“解狐合適。”悼公說:“他不是您的仇人嗎?”祁奚回答說:“您是問誰合適,不是問誰是我的仇人。”晉悼公於是任用解狐。

後來悼公又問:“用誰擔任國尉合適呢?”祁奚回答說:“祁午合適。”悼公說:“他不是您的兒子嗎?”祁奚回答說:“您是問誰合適,不是問誰是我的兒子。”
======
原文:晉大夫祁奚老,晉君問曰:“孰可使嗣?”祁奚對曰:“解狐可。”君曰:“非子之讎耶?”對曰:“君問可,非問讎也。”晉遂舉解狐。後又問:“孰可以爲國尉?”祁奚對曰:“午可也。”君曰:“非子之子耶?”對曰:“君問可,非問子也。”
=======
南華早報去年暗示 梁振英打算捲土重來,再選特首。
-----
我的評論:
本帖子嘗試向他獻謀:
1. 改善形象【揆諸 民意調查】,【你可能本人很重視道德】但是,你必須讓市民+ 持份者 看到 你是真正崇尚道德。
2. 【正如董建華先生曾經提倡】增值知識: 社會學,政治學,哲學,人際關係學【例如 Dale Carnegie Training的 學說】3. 鍛煉身體,做好體質,以便應付每天12小時的上班,鞠躬盡瘁為香港。
4. 醞釀上述的祁奚 胸襟,羅致香港的能人異士,攜手為香港。
5. 不要自降身價,做那些雞鳴狗盜的鍵盤鬥士工作,而做一些真正幫到持份者的事情,例如 貿易戰,又例如擺平泛民主派,令他們樂意付出力量 貢獻社會--令他們願意接近北京 而不是向西望。
6. 平衡 共產黨/中國大陸/香港市民 的三方面利益。
7。考慮接受宗教的薰陶,君權神授。

2007年,一位明報記者問我:競選落敗的感想,下一步怎麼做。我說,會繼續在網上推揚理念,如果有志同道合者,也許會根據社團條例成立一個論政組織,名叫“寶光社,以愛國愛港為宗旨。
佔中黑手… 狗男女!
(判監:章顯公義~)

將梁振英嘅名換成香港民主派一樣成立,擺明係打手抹黑梁振英

引用:
原帖由 smart889 於 2019-4-19 06:59 PM 發表
你認為一樓列出了多少個錦囊?

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-4-19 07:03 PM 發表

你認為一樓列出了多少個錦囊?
一樓?

有病嘅人先會…
不停出貼不停,
稱自己做一樓!
(去慣一樓一鳳?)

引用:
原帖由 smart889 於 2019-4-19 06:59 PM 發表
來來去去… 都係佢!
(可能佢係UGL前員工~)

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-4-19 06:08 PM 發表
舉賢不避仇的故事【參考:https://www.sohu.com/a/280959556_720786?sec=wd&spm=smpc.author.fd-d.1.1553385600031rn2g34N】:
祁奚年老辭官,晉悼公問他說:“讓誰繼承你的職位合適呢?”祁奚回答:“解狐合適。”悼公說:“他不是您的仇人嗎?”祁奚回 ...
行開啦你

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-4-19 06:08 PM 發表
舉賢不避仇的故事【參考:https://www.sohu.com/a/280959556 ... 553385600031rn2g34N】:
祁奚年老辭官,晉悼公問他說:“讓誰繼承你的職位合適呢?”祁奚回答:“解狐合適。”悼公說:“他不是您的仇人嗎?”祁奚回 ...
再參選又如何!
根本再選都係贏撚硬。
全香港人最希望見到的,
就是看見某顏色傻膠激到生蝦咁跳。

只識自吹自擂。之前咁多人條理分明咁指出樓主錯處,佢就扮唔知。廢到無倫。被人追問就拉黑。 根本係不可循還再用嘅垃圾。

你咁叻就做咗特首啦
使日日係度收豬 ? 

引用:
原帖由 sc2 於 2019-4-20 07:33 AM 發表
只識自吹自擂。之前咁多人條理分明咁指出樓主錯處,佢就扮唔知。廢到無倫。被人追問就拉黑。 根本係不可循還再用嘅垃圾。
逐點說:
第一點:
民意調查-- 你有什麼看法。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-4-20 09:29 AM 發表

逐點說:
第一點:
民意調查-- 你有什麼看法。
民調?
鍾廷耀講過,你想要咩結果都可以。你俾得起幾多錢?(但唔係事實嘅結果。)

希拉莉民調高於特朗普,結果係點?

四個學位唔係唔知只要係問卷問題上作修飾就可以得出想要嘅結果。

呢點閣下唔會唔知啩。

最近一次民調:你對政府滿意程度。極似樓主慣用嘅預設答案做問卷內容,無一項可以選。結果係民意對政府支持度繼續低迷。(但該次民調不足以反映事實,其他人我唔知,我就主動腰斬該次民調。)
所以我一向唔信民調。

引用:
原帖由 mart1212 於 2019-4-20 01:08 PM 發表

民調?
鍾廷耀講過,你想要咩結果都可以。你俾得起幾多錢?(但唔係結果。)

希拉莉民調高於特朗普,結果係點?

四個學位唔係唔知只要係問卷問題上作修飾就可以得出想要嘅結果。

呢點閣下唔會唔知啩。

我一向唔信民調。 ...
5G時代。
民調已經落失,
係假民主。

引用:
原帖由 breadstick 於 2019-4-20 01:23 PM 發表

5G時代。
民調已經落失,
係假民主。
高學歷嘅就係唔會與時並進。

而家仲要用錦囊?連圍棋都進入雲端年代。

我撗睇掂睇都睇唔出點與時並進。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]