• 瀏覽: 3,340
  • 回覆: 35
武力統一台灣, 是否下策?

係下下下策

習總要 復興中華民族, 點都要做啲嘢嘅

如果民進黨唔宣獨, 應該唔會.

引用:
原帖由 昂藏六尺毒 於 2019-4-19 01:04 PM 發表
武力統一台灣, 是否下策?
上策,快攻台

引用:
原帖由 banjo. 於 2019-4-19 02:01 PM 發表
如果民進黨唔宣獨, 應該唔會.
民進黨只會選舉, 執政無能, 繼續有民進黨統治台灣, 先符合中共利益, 台灣嘅國力, 經濟, 繼續惡化, 社會撕裂, 到時要收服 台灣, 唔係難事

不過紅線 一定不會 打杖收回來有能用咩 有錢都做基建啦

引用:
原帖由 chinkiu 於 2019-4-19 02:19 PM 發表
不過紅線 一定不會 打杖收回來有能用咩 有錢都做基建啦
對,武力統一下下策,台灣人民唔會服,以後難以執行施政。

上上上策, 快攻台

孫政才出了事, 給習大大多五年時間, 加上台灣近十年去中國化, 習大大亦係年初放話唔會比統一如此拖下, 要台灣各界早早思想統一, 不談就打.

如果貿易戰和談失敗並惡化擴大,老共今、明年就有可能動手。過了明年如果郭董當選就打不起來,最快也要等郭董連任8年后,但8年內有可能實現某種形式的和平統一!

先是上策,派紅海老細選總統,之後談統一。

再來中策,等民進黨做多一屆,台灣內亂,解放軍平亂統一。

最後下策,等極都係拖拖拉拉,無進展,唯有借故出兵。

無論上中下策,必會在習近平任內完成統一大業,光復中華,洗此大辱。

該出手時出手,觸發不在出手一方
關鍵應該在台灣領導人的取態及有無出格

引用:
原帖由 昂藏六尺毒 於 2019-4-19 02:09 PM 發表

民進黨只會選舉, 執政無能, 繼續有民進黨統治台灣, 先符合中共利益, 台灣嘅國力, 經濟, 繼續惡化, 社會撕裂, 到時要收服 台灣, 唔係難事 ...
成班白痴仔

膠post
2019.03.08《夜問打權》精華版 用上兆的錢買軍機? 沒錢發軍人退休金?

https://youtu.be/GTWQ_sm6egc

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]