• 瀏覽: 11,980
  • 回覆: 133
  • 追帖: 1
+28
引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2019-4-19 09:46 AM 發表
你知道「Chino」(中國的)一詞成了非洲斯瓦西里語詞匯,專指劣質產品嗎?

死於無知真可憐

有人仲以為非洲人係中國人朋友喎,中國人在非洲才是真正的三等公民。

本帖主旨不是中國劣質產品,而是非洲人對中國人地位的印象 ...
樓主我看你的語氣看來, 你是很開心的, 對嗎? 身為中國人, 自己踐踏中國人, 你是不是人啊?

chino

其實你只知其一 不知其二,非洲人要價錢平只可以應貨就價,所以質量差不足為奇。真不二價,價二不真

記得中國手機在非洲諸國都是大熱賣,相反歐美/日韓手機都難賣出。突然又玩抹黑中國制造?

好正常,我細個時,30多年前,個個都話 死鬼佬,死架仔,咪一L様咁鐘意買佢地D貨。

引用:
原帖由 arthurking1 於 2019-4-19 11:47 AM 發表
我又唔明,非洲咁窮佢地買得起貴D嘅貨咩?劣質產品卑劣質國家正常喎
正解

無知的非洲人,高價的優質物品非洲人那有錢買,連中國貨都要中國施捨,何來資格選擇優不優質。

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2019-4-19 09:46 AM 發表
無知的香港人,你知道在非洲「Chino」(中國的)一詞成了斯瓦西里語詞匯,專指劣質產品嗎

你知道「Chino」(中國的)一詞成了非洲斯瓦西里語詞匯,專指劣質產品嗎?
死於無知真可憐
有人仲以為非洲人係中國人朋友喎,中國人在非洲才是真正的三等公民。
本帖主旨不是中國劣質產品,而是非洲人對中國人地位的印象 ...
無知的香港人?
插大陸就插大陸啦, 無端端又插埋香港人!

引用:
死於無知真可憐 有人仲以為非洲人係中國人朋友喎,中國人在非洲才是真正的三等公民。
"中國人在非洲才是真正的三等公民"

樓主會不會亞媽是三等公民, 嫁了個一等非洲公民
跟亞媽姓用三等公民名字
國籍是一等非洲公民, 不是冇知香港人, 也不是三等公中國民

引用:
原帖由 max3306kin 於 2019-4-19 04:05 PM 發表

所以師兄受核幅射影響個腦,變成咁偏激囉。
小心身體
你可以去街上數吓,有幾多日本車,幾多大陸國產車。

偏激好似係你。

引用:
原帖由 kwan1516 於 2019-4-19 02:48 PM 發表

本帖主旨不是中國劣質產品,而是非洲人對中國人地位的印象
《外國人在中國》 中非情緣
https://www.youtube.com/watch?v=oRPRFVUyzXw

非洲人對中國人地位的印象 ...
傻人

引用:
原帖由 max3306kin 於 2019-4-19 06:55 PM 發表

咁你又返屋企數下,睇下你有無日本底褲,定全部中國底褲
你變態嘅?
要數人底褲。

引用:
原帖由 極速前進 於 2019-4-19 04:04 PM 發表
2018年中非合作論壇北京峰會開幕式3日下午在人民大會堂舉行。中國國家主席習近平出席開幕式並發表主旨演講。
習近平表示,中國未來三年將實施「八大行動」,支持非洲產業、貿易、環保等建設,中國為此將再向非洲提供600億美元支持,其中150億美元為無償援助、無息貸款和優惠貸款。
https://cdn.hk01.com/di/media/images/1822405/org/5bd9c5bc430d ...
中國援助非洲喺無用㗎,錢落晒班官袋,轉頭番歐洲享受。非洲人根本唔知中國在援助他們國家

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]