• 瀏覽: 25,019
  • 回覆: 49
  • 追帖: 2
+4
習大大之後冇欽點接班人,就有可能出現幾個人爭位,大家都排除武力解決,就有可能用普選,當然又可能有共產黨提名委員會篩選,叫人民幾個黨員選一個。

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-4-18 09:27 PM 發表

華國鋒上台之前你識佢?江澤民上台之前你知佢乜水咩?老共習慣欽點接班人只需要一晚時間就得啦。

普選你有生之年是見唔到啦。
呵呵,黨內部討論你知鬼咩,真以為禪讓係堯指定舜做王?據學者考證,有長老開會推舉過程。

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-4-18 10:21 PM 發表

學者知道黨內的事?長老?你睇金庸小說呀。
比喻黎,堯交捧俾舜有部落首領開會推舉共主,黨內高層討論係正常程序,以為華國鋒江澤民胡錦濤習大大一夜爆出黎好無知。

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-4-18 10:33 PM 發表

內部的事外部唔知就等於一鳴驚人了嘛。
呵呵,而家咪係話到時傾唔掂數,又一致決定唔武力解決,就有可能用選舉。

選舉都有好多層次,唔改制度用番現有機制可以人大差額選舉。有人認為自己靚仔吸引選票又可能提議有篩選提名既普選,未來事誰可斷言?

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-4-18 10:44 PM 發表

老共從來都唔傾吧,都是大佬話事,你幾時見過傾呀?劉少奇是老二,咁佢點呢?
哈哈,毛之後規定中央政治局常委一定要單數,就係方便傾唔掂數投票做決定,即是一定要傾,冇人可以獨斷獨行。

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-4-18 10:54 PM 發表

鄧小平是不是獨斷獨行,佢將三個總書記打落馬,唔識就唔好扮識。
鄧小平做軍委主席做到死,而家有冇?黨改革係循序漸進,胡錦濤祼退當時稱良好示範,習大大要做多屇都要修憲。

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-4-18 11:14 PM 發表

以我所知中共大佬在決策前,或決定接班人前,會周圍收集意見,一但決定不容反對,叫民主集中制。
唔識咪亂吹,最後由常委投票決定先叫民主集中制,呢個制度寫入黨章,所有黨支部最後冇共識都係投票決定,除左中央常委,包括省委,市委,區委,縣委,常委數目規定單數。

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-4-18 11:28 PM 發表

江澤民、胡錦濤是臨時工暫時睇下檔的,習近平是嫡長子要食大茶飯的,咁都睇唔出?
哈哈,薄希來冇力爭?習大大多謝老美領事館收留王立軍俾機會打低佢啦。

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-4-18 11:52 PM 發表

鄧小平一早辭職,後期只是一名十分有影響力的資深黨員。
趙紫陽六四前接待外賓時講自己話唔到事,當時佢係總書記,鄧小平六四後安排江澤民接老趙個位先辭軍委主席,據說仲要老江應承交捧俾胡錦濤,佢係最後有此能力領導,以後仲有冇人有咁能力?

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-4-19 11:41 AM 發表

理論也不正確,誰保證政府一定惡?誰判斷惡不惡,誰又能保證民間力量善良?怎樣才算善良?
未聽過權力使人腐敗?政府冇制衡一定腐敗係真理。

香港特區政府最冇制衡係金管局,成班友當自己基金經理利用香港人儲蓄賺佣,冇人敢出聲,近年廢青搞事都係眼紅一大舊錢冇份駛,又要退保又要公屋諗住唔駛做食過世,香港政府冇儲備班友冇得眼紅乜都要做。

引用:
原帖由 香江人 於 2019-4-19 12:08 PM 發表

美國有說不希罕中國市場嗎?是你強加給美國的。

美國有說明要公平貿易,想美國開放市場給中國,中國也要公平地開放市場給美國。否則美國會加關稅,慢慢關閉對中國開放。 ...
咪九吹,你老美唔要公平,要美國人優先,所以搞埋歐盟。

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-4-19 12:43 PM 發表

政府冇制衡一定腐敗是放狗屁,絕不是真理。

第二次世界大戰沒有獨裁的史太林頑強抵抗,如果學民主法國投降了,希特拉德國根本就不會戰敗,蘇聯投降了美國及英國敢登陸歐洲嗎?登陸也會消滅吧。

絕對的權力會腐敗,習近平為什麼還要打貪官呢? ...
史大林下場如何不用我多說,腐敗不是一夜間發生,是隨時間積累。

習大大修改只能做十年規矩,的確有可能腐敗,又或者認為黨內制衡足夠。

溫家寶就抱怨常委投票制令佢好多事做唔到,習大大可能話唔取消常委投票制俾佢美國總統一樣權力就要延長任期,即是修憲係各方平衡既結果。

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-4-19 12:46 PM 發表

市民並無制衡政府的知識與力量。

但政棍可以騎劫民意,搞九的執政者。使執政十分困難。依家全世界民主政體都系六親同一運。(假民主除外) ...
執政黨驚人民下次唔選佢唔敢亂黎都係制衡,唔係要有知識先做到。

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-4-19 01:13 PM 發表

你真是可笑,史太林同羅斯福一樣是自然病死的吧,下場那有不好呢?

至於後人抹黑他,那是後人混蛋。
抹黑都係黨內人囉,冇問題做乜要抹黑?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]