• 瀏覽: 24,974
  • 回覆: 572
  • 追帖: 2
+4
引用:
原帖由 yc0688 於 2019-4-18 09:27 PM 發表

華國鋒上台之前你識佢?江澤民上台之前你知佢乜水咩?老共習慣欽點接班人只需要一晚時間就得啦。

普選你有生之年是見唔到啦。
點解一定要普選?

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-4-18 22:54 發表

鄧小平是不是獨斷獨行,佢將三個總書記打落馬,唔識就唔好扮識。
鄧小平的態度十分民主,通常不作決定。但當黨人有不同意見,向他請示的時候;亊情由他一錘定音,並且完全負責。

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-4-18 11:21 PM 發表

唔明你想表達什麼?民主是個壞制度,大部份大學生都會支持中共的。
那你便盲目了。

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-4-18 11:40 PM 發表

中國要做負責任大國,不會讓人欺負,更不會欺負別人。
你太理想化了,明明做好事,有人都會認為你在欺人,好難講的,例如同越南爭南海。

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-4-18 11:49 PM 發表

鄧小平的態度十分民主,通常不作決定。但當黨人有不同意見,向他請示的時候;亊情由他一錘定音,並且完全負責。
咁就係獨裁囉。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2019-4-18 23:24 發表

鄧小平做軍委主席做到死,而家有冇?黨改革係循序漸進,胡錦濤祼退當時稱良好示範,習大大要做多屇都要修憲。
鄧小平一早辭職,後期只是一名十分有影響力的資深黨員。

引用:
原帖由 dhammika 於 2019-4-18 11:25 PM 發表

民主只是手段不是目的。正如安仔送條女上車、目的不在車上。
民主係SOP。標準作業程序。
管理政治民生。

引用:
原帖由 peterpeterbbc 於 2019-4-18 11:48 PM 發表

點解一定要普選?
我覺得完全唔需要。

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-4-18 23:25 發表

我覺得是山埃,會慢性死亡。
民主系精神鴉片,愈吸癮愈深,身體愈壞、判斷能力愈差。

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-4-18 11:52 PM 發表

鄧小平一早辭職,後期只是一名十分有影響力的資深黨員。
鄧有斬人的上方寶劍呀,不然邊個怕佢?

引用:
原帖由 dhammika 於 2019-4-18 23:25 發表

民主只是手段不是目的。正如安仔送條女上車、目的不在車上。
民主是搗亂的手段,奪權才是目的。

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-4-18 23:47 發表
我講一個故事,三國劉備到吳國相親,諸葛亮話是陷阱,但是有妙計化解,問劉備夠唔夠膽去搏,劉備話只要軍師有計策我去。

之後孔明給趙雲三個錦囊裝計策,這就是世間最獨裁的事,老闆性命相關的計策也不講出來,要到緊要關頭先可以拆來睇,結果條條計策都正確。

一個正確的決定同討論的人數沒有半點關系,同一個人的智商有關。 ...
用人唯才,疑人莫用。是策略而非政政制。

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-4-18 23:51 發表

你太理想化了,明明做好事,有人都會認為你在欺人,好難講的,例如同越南爭南海。
那叫據理力爭而非欺負。

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-4-18 23:52 發表

咁就係獨裁囉。
你對獨裁一詞有偏差理解。

獨裁指“不會接受任何意見”。

鄧小平不接受意見嗎?

引用:
原帖由 kingking99 於 2019-4-18 09:48 PM 發表
無論民主還是獨裁,在普羅民眾來說,都只是爭取國富民強的一種方式手段,如果盲目追求人家說的民主,而放棄國家富強的機會,根本就是本末倒置,
小弟十分功利主義,只要可以令國家強大,人民生活安穩富足,管他行甚麼主義,執政的是甚麼黨 ...
這不是功利主義,人民生活安穩富足,國家自然催於穩定,因為這是大部份人嘅要求,亦係知足常樂嘅道理。那些人想要民主?當然想得到權力嘅人,表面上就講要自己有得選擇,其實最主要都係為咗政治嘅權力而已。
一個政權會唔會倒台,除咗外力影響不能作準外,內部嘅改變主要都係一種等價交易嘅結果。如果人民生活安定富足,要改變就一定會付出代價,所以越安定越富足,人民就越無意慾去要求變革,當然不包括一小部份人嘅權力慾啦。但如果一個政權管治國家不當,令大部份人民都得不到安定富足嘅生活,自然人民就希望改變。人民生活得越艱苦,這種要求改變嘅力量就越大,即使係行緊民主制度嘅國家,其實都係一樣。當年德國納粹黨之所以可以上台執政,都係因為當年德國面對嘅經濟困難,人民生活條件差,好多人失業以致國民渴望改變。而納粹黨就係借此去滿足國民嘅慾望,亦因此需要極高嘅資金去提供福利給國民。為甚麼納粹黨會屠殺猶太人?為甚麼德國會發動二次戰爭?其實主要原因就係呢個福利政策嘅食水好深,不略奪富有嘅猶太人及周邊嘅國家,根本無法支持。
今天嘅美國其實都唔好得過當年嘅德國,一樣係靠略奪他國資源來供養國民,老美嘅霸權主義係想操控世界資源。今天老美正面臨中俄嘅挑戰,如果美元霸權一旦衰落,老美可能一樣會發動第三次世界大戰。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]