• 瀏覽: 25,013
  • 回覆: 572
  • 追帖: 2
+4
引用:
原帖由 yc0688 於 2019-4-18 23:18 發表

這是一種荒謬的誤傳,邊有可能事前知對錯呢?又有邊個故意犯錯呢?

希特拉打蘇聯佢知道錯嗎?可能當時所有人都話可以輕鬆打敗蘇聯吧。
所以希特拉衰收尾。

美國都系四維打,不過人地幕後有黨指揮槍,所以唔會離晒譜。

好事

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2019-4-18 11:24 PM 發表

鄧小平做軍委主席做到死,而家有冇?黨改革係循序漸進,胡錦濤祼退當時稱良好示範,習大大要做多屇都要修憲。
江澤民、胡錦濤是臨時工暫時睇下檔的,習近平是嫡長子要食大茶飯的,咁都睇唔出?

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-4-18 11:14 PM 發表

以我所知中共大佬在決策前,或決定接班人前,會周圍收集意見,一但決定不容反對,叫民主集中制。
唔識咪亂吹,最後由常委投票決定先叫民主集中制,呢個制度寫入黨章,所有黨支部最後冇共識都係投票決定,除左中央常委,包括省委,市委,區委,縣委,常委數目規定單數。

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-4-18 11:26 PM 發表

所以希特拉衰收尾。

美國都系四維打,不過人地幕後有黨指揮槍,所以唔會離晒譜。
西人說民主制衡犯錯根本就是騙細路的,人類有人事前知結果,個一個唔係人,係神仙。

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-4-18 23:14 發表

以我所知中共大佬在決策前,或決定接班人前,會周圍收集意見,一但決定不容反對,叫民主集中制。
據我所知;系經過投票嘅。雖然鄧欽點了胡錦濤為隔代接班人,但他最終也通過投票通過。

所以在日本時,他對日本小學生說“自己是一人一票選出來的”。

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-4-18 11:28 PM 發表

江澤民、胡錦濤是臨時工暫時睇下檔的,習近平是嫡長子要食大茶飯的,咁都睇唔出?
哈哈,薄希來冇力爭?習大大多謝老美領事館收留王立軍俾機會打低佢啦。

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-4-18 08:26 PM 發表
中國不斷發展,到底離民主制越近呢?還是越遠呢?

民主的產生是什麼原因?

第一條是內部需要,第二條是外部施壓。

先看內部需要,菲律賓馬科斯,利比亞卡達菲,他們的獨裁統治有一個共通點,自己搜刮了很多財富,人民開始不滿,人民上街革命,推翻了獨裁者,菲律賓進行了民主制度,利比亞內戰沒有打完,民主還沒有建立。

另一類是蘇聯及華沙條約國(東歐諸國),他們是常期計劃經濟, ...
民主=黑金=必然

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2019-4-18 11:29 PM 發表

唔識咪亂吹,最後由常委投票決定先叫民主集中制,呢個制度寫入黨章,所有黨支部最後冇共識都係投票決定,除左中央常委,包括省委,市委,區委,縣委,常委數目規定單數。 ...
你鐘意點諗隨便,唔好問我。

引用:
原帖由 dhammika 於 2019-4-18 23:23 發表

說個笑話!民主就像太監的寶貝、只能看時看。沒有實際用處。
民主很有用;向他國發動顏色革命。

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-4-18 11:32 PM 發表

據我所知;系經過投票嘅。雖然鄧欽點了胡錦濤為隔代接班人,但他最終也通過投票通過。

所以在日本時,他對日本小學生說“自己是一人一票選出來的”。 ...
唉,隨你啦。

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-4-18 20:40 發表
說句笑話,獨裁象吸毒一樣非常享受,家裡大把錢,就沒必要戒毒了,老闆有錢吸得起。
但毒癮愈來愈深,絕對戕害身體,喪失智能。

所以比喻不恰當。

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-4-18 21:03 發表

中國強大外國確是害怕,因為只有中國蝦佢地,佢地蝦唔到中國,最怕最怕普世價值作廢了。
中國要做負責任大國,不會讓人欺負,更不會欺負別人。

我講一個故事,三國劉備到吳國相親,諸葛亮話是陷阱,但是有妙計化解,問劉備夠唔夠膽去搏,劉備話只要軍師有計策我去。

之後孔明給趙雲三個錦囊裝計策,這就是世間最獨裁的事,老闆性命相關的計策也不講出來,要到緊要關頭先可以拆來睇,結果條條計策都正確。

一個正確的決定同討論的人數沒有半點關系,同一個人的智商有關。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]