• 瀏覽: 5,056
  • 回覆: 81
係大陸用5G上Youtube會唔會load得快D?

引用:
原帖由 wasana 於 2019-4-19 05:16 PM 發表

地鐵收唔到,係因同一時間,同一供應商網站超負荷,所以會出接收差,而手機設定無鎖死用4G時,會自動向下調至3G。
射程長短係問題。但可用發射站改善。而且香港樓宇咁多,咩網絡都有死位。 ...
係比較問題。
5g接收差過4G係物理事實
就算大商場裏邊有中繼器,酒樓食肆鋪頭行入d好多時都已經收得差,5G就只會更差

引用:
原帖由 simpson777 於 2019-4-19 06:57 發表

不是效能高低的分別
反應快是可以做到以前4G做唔到的事
而不是做得更好的分別
好似日本測試兩個人在不同地跳舞,用屏幕轉播另一個人舞步,動作可以做到一致冇delay.
大陸亦試過遙控機械臂做手術,日後醫生解決醫生浪費交通時間去偏遠地區問題,或幾個名醫在身在異地一起做手術。 ...
實際5g可能對個人感受而言無3g升4g來得震撼,但系對于商用,大型基建,設備與設備之間連接(所謂物聯網)會對個人生活改變比較大。
可能有一個方向會可能比較有所感受到,就系來緊既摺疊屏手機,配合5g通信,然后加上云系統設備,用摺疊手機連接云系統,人人都可以RX2080Ti玩遊戲,CPU都系i9之類,個人桌面電腦可能會有淘汰機會,以後只需要購買云服務,自己都無需要配電腦,當然,呢個只系一個方向,至于系未咁發展,就以後先知道,因為岩岩果邊內折屏先翻車。

引用:
原帖由 CHS1 於 2019-4-19 05:27 PM 發表

係比較問題。
5g接收差過4G係物理事實
就算大商場裏邊有中繼器,酒樓食肆鋪頭行入d好多時都已經收得差,5G就只會更差
更何況大商場係牆內有牆。
每一個鋪頭都有牆
5G距離短加穿牆難
原本中繼機放4G訊號勉強去到嘅地方, 5G就去唔到
難度及成本都高好多

引用:
原帖由 星辰大海 於 2019-4-19 05:33 PM 發表

實際5g可能對個人感受而言無3g升4g來得震撼,但系對于商用,大型基建,設備與設備之間連接(所謂物聯網)會對個人生活改變比較大。
可能有一個方向會可能比較有所感受到,就系來緊既摺疊屏手機,配合5g通信,然后加上云系統設備,用摺疊手機連接云系統,人人都可以RX2080Ti玩遊戲,CPU都系i9之類,個人桌面電腦可能會有淘汰機會,以後只需要購買云服務,自己都無需要配電腦,當然,呢個只系一個方向, ...
大部份談5G,都將焦點於在手機上
5G最能改變社會的,偏偏不是手機上
除咗我樓上提及的做手術,閣下提及的雲服務
5G另 一重頭戲是萬物聯網,除咗無人車無人飛機監控,以致普通人的家電,燈掣都連上。
上兩個月有新聞講德國開始將鐵路的訊號系統改成5 G, 如果成功,香港地鐵的電鑬引起的訊號故障也望消失。

引用:
原帖由 laws168 於 2019-4-18 02:55 PM 發表
中移推5G,我一定轉中移動
無錯,話哂中移動係用諾基亞5G,唔係垃圾華為,應該有質量保證

引用:
原帖由 香港新時侯 於 2019-4-18 02:44 PM 發表
大陸成9日話自己5G第一,點知比韓國拎晒彩,大陸好心收聲啦
華為5G 濕濕碎啦,邊夠美國既5GE勁

引用:
原帖由 simpson777 於 2019-4-19 17:59 發表

大部份談5G,都將焦點於在手機上
5G最能改變社會的,偏偏不是手機上
除咗我樓上提及的做手術,閣下提及的雲服務
5G另 一重頭戲是萬物聯網,除咗無人車無人飛機監控,以致普通人的家電,燈掣都連上。
上兩個月有新聞講德國開始將鐵路的訊號系統改成5 G, 如果成功,香港地鐵的電鑬引起的訊號故障也望消失。 ...
4g嚴格來講只系改善生活,但系5g系改變生活。
有D人唔願意改變生活,其實5g未必對距有影響,所以某D國家或者地區,只要整體唔用5g,其它對距地真系無影響,一直用舊有生活習慣依然無問題。類似英國有好多人仲睇黑白電視,美國好多人都未上過網一樣。

好多人仲以為5g 剩係for手機。真係有點兒跟不上潮流。
實際上5g的全名叫“5g物聯網”,家下成日講的智慧城市,智能製造,智能家居,人工智能ai,無人駕駛汽車,超遠距手術,8k電視,萬物互聯等等都必須先踏入5g時代才可以真真正正去實行。
5g係幫世界進入下一場人類工業文明大革命的超重要的一環,如果唔係美國何解拼全國之力去打壓一間中國民企華為5g?實因誰得5g誰必搶盡下一世代的甜頭。仲係度講手機快左有咩用的朋友,請容我嘲笑下你們。努力讀書啦。

引用:
原帖由 wasana 於 2019-4-19 03:11 PM 發表

大量開採石油做咩,
當年汽車得咁小
有咗行汽油的汽車,先大量開採石油,乜你唔知咩?

引用:
原帖由 spy9090 於 2019-4-19 02:39 PM 發表

井底之蛙????
你係井上之蛙。
等你來數吓香港有幾多架無人架駛汽車。

如果5g 冇用,浸浸都唔會咁緊張要美國自己追趕其他人啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]