註冊 登入

[本港新聞評論] 網民熱話:電動輪椅阿叔巴士斜板反車 網民:車長大鑊了

網民熱話:電動輪椅阿叔巴士斜板反車 網民:車長大鑊了 E-mail 此主題給朋友

現時巴士都裝置方便輪椅人士上落的斜板,不過有時使用不當,隨時發生意外。近日一張照片在各大社交平台瘋傳,照片中一名使用電動輪椅的阿叔在巴士的斜板上,連人帶車翻倒。最初網民看過照片後,都替輪椅阿叔傷勢擔心,指摘車長罔顧安全。但隨後一名自稱目擊者的網民道出另一版本後,網民紛紛轉軚,更對車長遭遇寄予同情。

涉事是一架由大埔往長沙灣的72號九巴。照片所見,事發時巴士停在站前位置,但巴士明顯未完全埋站,停在路中心便放下斜板,而不是埋站將斜板放在行人路上,導致斜板的斜度頗高。至於涉事的輪椅阿叔已連人帶車倒地,除車長在旁致電尋求協助外,亦有三名途人在旁了解。

照片在各大社交平台瘋傳後,有自稱當時在巴士目擊事件的網民留言,講述現場情況,認為並非車長的錯,「巴士站前後泊滿死車,有輪椅客要求上車,根本冇石壆可以落板。當時車長落咗板,係想話畀個輪椅客聽上唔到」。不過該名阿叔見狀,竟高速衝上塊斜板企圖強行上車,結果失去平衡「反肚」向後跌,最終撞傷後腦流血。

事件最初不少網民是狠批車長鹵莽,未完全埋站便放下斜板,「巴士司機真係白X癡,冇腦」 、「喺路中間上落輪椅,無疑係同自己過唔去,唔用心嚟揸巴士都算啦,但係都用吓個腦吖!」不過隨着目擊者道出「真相」,網民紛紛轉軚,直指輪椅阿叔唔抵幫,更對車長寄以同情,「電動輪椅阿叔自作自受,希望司機冇事!」 「如果乘客夾硬上,有車cam影到,司機未必輸」。

巴士站前後成日都泊滿車,好多時巴士都埋唔到站!

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190418/bkn-20190418125103641-0418_00822_001.html

精選樓盤
呢個人證好重要,不過司機唔落板最好

唔好學羅黎賤種甘用黑名單啦,口講言論自由,卻限制他人發表意見.
引用:
事件最初不少網民是狠批車長鹵莽,未完全埋站便放下斜板,「巴士司機真係白X癡,冇腦」 、「喺路中間上落輪椅,無疑係同自己過唔去,唔用心嚟揸巴士都算啦,但係都用吓個腦吖!」不過隨着目擊者道出「真相」,網民紛紛轉軚,直指輪椅阿叔唔抵幫,更對車長寄以同情,「電動輪椅阿叔自作自受,希望司機冇事!」 「如果乘客夾硬上,有車cam影到,司機未必輸」。
有理無理小左先,港人

後面架私家車阻住巴士埋站   

回覆 引用 TOP

巴士站前面可以即時泊車,巴士埋站上落客之後,根本就抽唔到頭駛出黎,引伸好多問題

見好多電動輪椅大叔,揸住架車,係咁片,佢自覺好L酷,好L爽!!

希望睇到師兄可以做證,講事實

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 出得黎行 於 2019-4-18 02:34 PM 發表

巴士站前面可以即時泊車,巴士埋站上落客之後,根本就抽唔到頭駛出黎,引伸好多問題
好多行走邊境之綠vans,係咁霸住個巴士站等客,有巴士埋站都唔走呀~

回覆 引用 TOP

附件

3.jpg(86.81 KB)

2019-4-18 02:41 PM

引用:
原帖由 屢禁不改 於 2019-4-18 02:34 PM 發表

見好多電動輪椅大叔,揸住架車,係咁片,佢自覺好L酷,好L爽!!
仆佢地臭街,明明條路夠兩邊人來往,班冚家剷輪椅撚幾柒惡,係都要開正中間,搞到兩邊既人彈開晒,以為自己摩西過紅海行神蹟吖

成L日起商場人群中左穿右插,開慢少少都唔得既,趕住去死咁樣

呢段好難明!!

"巴士站前後泊滿死車,有輪椅客要求上車,根本冇石壆可以落板。當時車長落咗板,係想話畀個輪椅客聽上唔到"

上唔到你又落板, 輪椅客見到你落板梗會上車架啦, 究竟故事係點?

盲精啞毒跛招積

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ccgbbs 於 2019-4-18 02:45 PM 發表

呢段好難明!!

"巴士站前後泊滿死車,有輪椅客要求上車,根本冇石壆可以落板。當時車長落咗板,係想話畀個輪椅客聽上唔到"

上唔到你又落板, 輪椅客見到你落板梗會上車架啦, 究竟故事係點? ...
可能未落板唔知咁斜,落左板先知,想叫停個電動輪椅客已經太遲。

違泊達義

我係現代人

回覆 引用 TOP

唔安全做乜落板,唔落佢就上唔到啦⋯⋯

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。