• 瀏覽: 8,379
  • 回覆: 161
點解葉德蘭要拍廣告教香港人坐車? 
香港人最基本的公德心都未識, 就去批評大陸人點點點.

好人好事,值得表揚。
香港人如果多啲同理心,社會都多啲和諧。
引用:
原帖由 曹木各 於 2019-4-18 10:41 AM 發表

為人父母,以身作則向子女教導正確觀念尤其重要。一位懷胎5個月的本港孕婦,早前乘坐東鐵時遇到一位帶口音媽媽讓座,並有耐性地解釋給子女聽讓坐給有需要的人。這位孕婦將事件上傳,大讚對方能夠以身作則,亦期自己望日後也能做到一個「有牌 ...

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2019-4-18 10:51 AM 發表
香港人舉頭見到有需人士時,大多只會低頭睇電話

點解而家乜事都要以口音作為"賣點"?

引用:
原帖由 refugee 於 2019-4-18 10:43 AM 發表
好賢淑,難怪港男冒住後裔被人罵係蝗蟲都要北上製造每日150個
得1件讓座係冇用,
另外果149件大陸人唔讓座

香港人定大陸人, 對新聞的價值有重大的影響.
引用:
原帖由 泛到無品口自臭 於 2019-4-18 10:54 AM 發表

大陸年青人,很多都讓坐,大陸見得多。個也有少撮搶坐

應該係外國返黎嘅

引用:
原帖由 refugee 於 18/4/2019 10:43 發表
好賢淑,難怪港男冒住後裔被人罵係蝗蟲都要北上製造每日150個
大陸同胞有文化,有質素,比起漁港城邦的低頭手機好得多。
漁港城邦杰青話,點解要讓坐,我都很累

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2019-4-18 10:51 AM 發表
最可悲既係多左聲音否定讓座即既需要

讓唔讓睇情況, 唔應該強迫. 我以前開通宵, 早上去坐車, 真係累到想死咁, 呢個時候, 我覺得我有權坐.
引用:
原帖由 songsong17 於 2019-4-18 11:07 AM 發表

最可悲既係多左聲音否定讓座即既需要

引用:
原帖由 泛到無品口自臭 於 2019-4-18 10:54 AM 發表
係香港,口音係評價新聞價值

引用:
原帖由 曹木各 於 2019-4-18 10:41 AM 發表
為人父母,以身作則向子女教導正確觀念尤其重要。一位懷胎5個月的本港孕婦,早前乘坐東鐵時遇到一位帶口音媽媽讓座,並有耐性地解釋給子女聽讓坐給有需要的人。這位孕婦將事件上傳,大讚對方能夠以身作則,亦期自己望日後也能做到一個「有牌 ...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]