• 瀏覽: 8,429
  • 回覆: 161
引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2019-4-18 11:11 AM 發表
讓唔讓睇情況, 唔應該強迫. 我以前開通宵, 早上去坐車, 真係累到想死咁, 呢個時候, 我覺得我有權坐.
互相禮讓先係美德。如果自己覺得佢有需要比你大,你又有能力讓座時咪讓囉。講權喎,乜人都有權啦,使唔使立法呀?

引用:
原帖由 曹木各 於 2019-4-18 10:41 AM 發表
http://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20190417/_2019041722191222871.jpg

為人父母,以身作則向子女教導正確觀念尤其重要。一位懷胎5個月的本港孕婦,早前乘坐東鐵時遇到一位帶口音媽媽讓座,並有耐性地解釋給子女聽讓坐給有需要的人。這位孕婦將事件上傳,大讚對方能夠以身作則,亦期自己望日後也能做到一個「有牌 ...
我識好多大陸人都好有教養。唔似得D南亞人

引用:
原帖由 曹木各 於 2019-4-18 10:41 AM 發表

為人父母,以身作則向子女教導正確觀念尤其重要。一位懷胎5個月的本港孕婦,早前乘坐東鐵時遇到一位帶口音媽媽讓座,並有耐性地解釋給子女聽讓坐給有需要的人。這位孕婦將事件上傳,大讚對方能夠以身作則,亦期自己望日後也能做到一個「有牌 ...
這些就是好人好事啦只要大家永遠記住強者要關懷弱者 讓座給有需要人士是作為我們做人最應有的態度 😎😎😎😎😎

引用:
原帖由 refugee 於 2019-4-18 10:43 AM 發表
好賢淑,難怪港男冒住後裔被人罵係蝗蟲都要北上製造每日150個
乜唔係你成日叫人強姦女童,成孕生子嗎

係大陸人,冇人會理

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2019-4-18 10:51 AM 發表
點解葉德蘭要拍廣告教香港人坐車? 
香港人最基本的公德心都未識, 就去批評大陸人點點點.
香港人成日以為自己好高尚

呢位媽媽做得好!好人不嬲無分地區!

不過乜嘢「生仔要考牌」真係好荒謬!你話窮唔好生仔?千金難買少年窮,物質唔好太多,先鍛練到抗逆力!仲有生仔如果要考牌,咁可以生仔嘅人數一定少咗。少咗,咁出生率可能會下降,仲有更重要嘅係血統會狹窄,血統狹窄,結果係遺傳病會增加,咁一樣害咗社會。及萬一只有一個家庭考到牌,咁呢個家庭下一代點?亂倫嗎?另外,基本法規定香港人有生育自由,你要生仔考牌,咁即要改基本法。

引用:

其實好多媽媽/爸爸...見到大肚婆都會第間讓座的.
可能因為自己都經歷過(老婆)大肚的.

引用:
原帖由 武德鼎 於 2019-4-18 11:30 AM 發表

香港人成日以為自己好高尚
又搞分化分裂。。。

這媽媽做得好

引用:
原帖由 refugee 於 2019-4-18 11:32 AM 發表

哪有?
你出晒名喎

竟然由呢個a/c post出,我仲以為睇錯

引用:

好人好事,總少人提。。。

好人好事

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]