• 瀏覽: 8,403
  • 回覆: 161
引用:
原帖由 曹木各 於 2019-4-18 10:41 AM 發表
http://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20190417/_2019041722191222871.jpg

為人父母,以身作則向子女教導正確觀念尤其重要。一位懷胎5個月的本港孕婦,早前乘坐東鐵時遇到一位帶口音媽媽讓座,並有耐性地解釋給子女聽讓坐給有需要的人。這位孕婦將事件上傳,大讚對方能夠以身作則,亦期自己望日後也能做到一個「有牌 ...
強調內地囗音以係歧視啦,又出黑post分化兩地人民感情正垃圾

一睇就知道係假
大陸閪冇個好人

不是內地人的負面事件,係呢度應該無討論價值!

帶口音媽媽以身作則讓座孕婦

真係天大新聞, 直頭可上頭條

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2019-4-18 10:51 AM 發表
點解葉德蘭要拍廣告教香港人坐車? 
香港人最基本的公德心都未識, 就去批評大陸人點點點.
有次等巴士,有對夫婦打尖,我話佢地點解打尖,兩公婆一起鬧我,話行前少少,阿支阿佐。絕對純正廢材香港夫婦。

引用:
原帖由 ricebuket 於 2019-4-18 11:50 AM 發表

啲人去得大陸少啫,國內讓座係好平常
唔使遠,淨係深圳地鐵大把。

引用:
原帖由 mah49 於 2019-4-18 10:57 AM 發表

得1件讓座係冇用,
另外果149件大陸人唔讓座
.

唔讓座都算啦,仲要呃老綜,搶公屋......

6人 冇得輸.......

.

我係東鐵見過唔少香港人同自由行都有主動讓座

1個半個

引用:
原帖由 wildchoi 於 2019-4-18 12:37 PM 發表
乜嘢地方都有冇品嘅人,亦都會有有教養嘅人
用地域去區分人品本來就係錯誤嘅概念
x2

香港年青人,很多都讓坐,香港見得多。
引用:
原帖由 chaolininin 於 2019-4-18 10:58 AM 發表
大陸年青人,很多都讓坐,大陸見得多。個也有少撮搶坐

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]