[本港新聞評論] 帶口音媽媽以身作則讓座孕婦 做子女榜樣獲讚

好人好事,值得表揚。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 chaolininin 於 2019-4-18 10:58 AM 發表

大陸年青人,很多都讓坐,大陸見得多。個也有少撮搶坐
我觀察都係咁,大陸讓座文化非常普遍,大家都覺得係一件好自然嘅事,唔會認為係乜特別嘅嘢,當然不文明快衝車廂搶座霸座行為就梗係有,但讓座呢方面真係好平常,反而香港讓座率真係不如大陸...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 鬍鬚西吊手掌 於 2019-4-18 10:58 AM 發表

應該係外國返黎嘅
佢係美國人泥架

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 oldbeer 於 2019-4-18 11:31 AM 發表

又搞分化分裂。。。
水軍唔係香港人

回覆 引用 TOP

香港人幾時學到咁壞
引用:
原帖由 鼠貓 於 2019-4-18 05:27 PM 發表

係香港見過搶大肚婆位,坐係度個D就見到當見唔到仲要係一直望住個大肚婆/老人家企係佢前面。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 montejo 於 18-4-2019 05:39 PM 發表

你無睇清楚?……佢配偶呀
有好有唔好,配偶都好多好有問題的,唔講呢d。

呢個媽媽,絕對抵讚

引用:
原帖由 millenniums 於 2019-4-18 08:07 PM 發表

有好有唔好,配偶都好多好有問題的,唔講呢d。

呢個媽媽,絕對抵讚
right...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 vincentwong27 於 2019-4-18 06:33 PM 發表

你有冇上過大陸架?
我係深圳住左五年

引用:
原帖由 洪興𡃁仔南 於 2019-4-18 08:15 PM 發表

我係深圳住左五年
幾多年前先?

引用:
原帖由 香港地盤佬 於 2019-4-18 03:55 PM 發表

以新一代計肯定係大陸青年有禮貌過香港青年,因為上一輩果d真係好冇素質,佢地後生既又要硬食呢d名聲,所以新一代會更注重呢方面既野
首先聲明我冇岐視大陸人 我係深圳呢五年見盡D人生百態 地鐵我都成日坐 讓座真的極小見 打尖 係繁忙路口玩手機擋住後面 上車快 落車慢我就見得多 .......根本改不了 只可以話文化差異
希望D人吾好鳩up當秘芨

引用:
原帖由 vincentwong27 於 2019-4-18 08:28 PM 發表

幾多年前先?
2013 住到而家 😭

引用:
原帖由 vincentwong27 於 2019-4-18 08:28 PM 發表

幾多年前先?
2013 住到而家 😭

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 洪興𡃁仔南 於 2019-4-18 08:30 PM 發表

首先聲明我冇岐視大陸人 我係深圳呢五年見盡D人生百態 地鐵我都成日坐 讓座真的極小見 打尖 係繁忙路口玩手機擋住後面 上車快 落車慢我就見得多 .......根本改不了 只可以話文化差異
希望D人吾好鳩up當秘芨 ...
我係深圳玩左7,8年,住過2年,以上係我所見

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 洪興𡃁仔南 於 2019-4-18 08:31 PM 發表

2013 住到而家 😭
好坦白講,我覺得你講大話
我都有上大陸,絕對唔同意你講嘅嘢

引用:
原帖由 vincentwong27 於 2019-4-18 08:35 PM 發表

好坦白講,我覺得你講大話
我都有上大陸,絕對唔同意你講嘅嘢
要吾要影張相比你?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。