• 瀏覽: 66,101
  • 回覆: 448
  • 追帖: 3
+10
不少人會到便利店繳付各項費用。惟近日有人竟丟出一大疊20元紙幣,繳付共1萬元的費用,店員大呻被玩殘,卻反遭網民諷刺其數得太慢?

有便利店職員投稿至Facebook專頁「西客之道 Hispitality Secret」講述事件,指有男客人將一疊錢直接丟在櫃枱上,直言要繳付1萬元的費用。惟他驚見枱上竟全是20元紙鈔,最少約500張,當場嚇呆。

當時有另一名職員直指便利店不是銀行,加上面額龐大,擔心會數錯或數漏,解釋便利店有權不接受。

惟該男客人開始不滿,斥謂︰「我夠知你哋呢度唔係銀行啦!我點X知呢度每疊幾多張呀?我要交費呀依家!數就數啦!九唔搭八!」店員無奈屈服。

約20分鐘後,該男客人顯得極不耐煩,最終與家人轉身離去,只留下外傭留在店內等候店員數錢。該店員直言擔心數錯數漏,仔細地核算達45分鐘之久,怒斥︰「未見過咁無恥嘅香港人!真係好嬲」。

貼文一出,有網民質疑店員無理取鬧︰「500張要數9個字?」、「我做餐廳10萬蚊生意,埋數咪要數到第2日開舖」。惟有網民則指摘男客人︰「唔好以為自己係客,就大X晒呼喝職員」、「最憎呢啲人」、「唔係數一次咁簡單,仲要double check」。

無恥的香港人,真係以為有權就乜都得。收錢就梗係當面數,佢想走咪叫佢帶走,下次再幫佢數過,等佢以為好過癮咩。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190418/bkn-20190418081519498-0418_00822_001.html?refer=hn

500張,很多嗎???毒粉又誇大來搧動仇恨

500張數45分鐘,真低能

去銀行入咁多散紙一樣有限制,有些還要收手續費。

你畀1000張100元我用落袋,我數十次都得

利是錢?? 港男每年只可以交一次費用喎

如果唔數、唔收,好可能個店員會俾個「西客」中。
引用:
原帖由 鼠貓 於 2019-4-18 10:39 AM 發表
不少人會到便利店繳付各項費用。惟近日有人竟丟出一大疊20元紙幣,繳付共1萬元的費用,店員大呻被玩殘,卻反遭網民諷刺其數得太慢?

有便利店職員投稿至Facebook專頁「西客之道 Hispitality Secret」講述事件,指有男客人將一疊錢直接丟在櫃枱上,直言要繳付1萬元的費用。惟他驚見枱上竟全是20元紙鈔,最少約500張,當場嚇呆。

當時有另一名職員直指便利店不是銀行,加上面額龐大,擔心 ...

呢個又係誇張咗嘅,所以咪俾人叫「西客」囉。
引用:
原帖由 refugee 於 2019-4-18 10:42 AM 發表

所以港人去到邊都俾人視為過街老鼠

引用:
原帖由 冷漠的香港人 於 18/4/2019 10:41 發表
去銀行入咁多散紙一樣有限制,有些還要收手續費。
吓~~~紙幣收手續費??—有無見過店舖拿幾百張不同紙幣入數??仲要成15分鐘才搞掂,唔見有收手續費。馬會入錢咪大大鑊???跑完馬有幾萬到幾下萬張不同的紙幣,點收手續費??

我點X知呢度每疊幾多張呀?我要交費呀依家!

收錢程序,條X樣要先講疊20元總數有幾多, 我先同你數,到時數左得八千,你先話有一萬呀??

ON  dog dog 試下去銀行唔講,職員同唔同你數

引用:
原帖由 chaolininin 於 2019-4-18 10:47 AM 發表

吓~~~紙幣收手續費??—有無見過店舖拿幾百張不同紙幣入數??仲要成15分鐘才搞掂,唔見有收手續費。馬會入錢咪大大鑊???跑完馬有幾萬到幾下萬張不同的紙幣,點收手續費?? ...
你見識少了。

都話明係「西客」,佢梗係覺得自己大晒啦。個店員就慘啦,一定要當面慢慢數清楚,唔係好似你話齋,分分鐘俾個「西客」屈。
引用:
原帖由 Pink-puncher 於 2019-4-18 10:47 AM 發表
我點X知呢度每疊幾多張呀?我要交費呀依家!

收錢程序,條X樣要先講疊20元總數有幾多, 我先同你數,到時數左得八千,你先話有一萬呀??

ON  dog dog ...

呢啲咪真香港人囉!🤣

應該叫個四客自己數啱清楚銀碼先交比 職,然後職員先至慢慢再同佢數清楚, 慢慢玩

引用:
原帖由 鼠貓 於 2019-4-18 10:39 AM 發表

當時有另一名職員直指便利店不是銀行,加上面額龐大,擔心 ...
首先個店員唔系專門數錢嘅,連我都擔心會數錯,
然後請到明系便利店,要人幫手數錢唔便利啊!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]