• 瀏覽: 66,159
  • 回覆: 448
  • 追帖: 3
+10
引用:
原帖由 三條六 於 2019-4-18 11:24 AM 發表
可唔可以好似笑星撞地球,阿林敏聰噉數畀佢啊?
個垃圾主人走左,留返個外傭係度,好精!

數完同佢遂張同佢照燈驗真假!!

好似有法律准則的?

條友咁樣玩野法,後面排隊果d 多得你唔少,最L憎d人去便利店交費,阻q住哂

無聊香港男

好心個西客去銀行唱返500蚊大紙先俾人啦, 明知便利店咁繁忙, 邊得閒慢慢同你數呀? 希望連登仔起底啦.... 佢平時人品都實係勁賤啦!!

吊你西客

香港就是太多這種真的以為"伙計是幫老細在賺錢"的人,
如果真係咁諗, 公司蝕係咪因為你引致?
這些只是那些濕鳩管理課程設計的一部份罷了.
你返工, 收錢數錢就係你工作的一部份,
50單一千蚊你就唔怕會數錯?
根本無必然關係的, 你一日八個鐘就係八個鐘,
加下埋怨無得你蛇呀?個客小得啱,
做啦, 唔撚使你做呀

大家留意吓,依家乜惡行都係香港人,香港人點來架,咪係大陸落嚟,大陸真醒,整臭香港,等你自傷殘殺

客也在等,自己也on99

五百張應該三分鐘數完

引用:
原帖由 鼠貓 於 2019-4-18 10:39 AM 發表
不少人會到便利店繳付各項費用。惟近日有人竟丟出一大疊20元紙幣,繳付共1萬元的費用,店員大呻被玩殘,卻反遭網民諷刺其數得太慢?

有便利店職員投稿至Facebook專頁「西客之道 Hispitality Secret」講述事件,指有男客人將一疊錢直接丟在櫃枱上,直言要繳付1萬元的費用。惟他驚見枱上竟全是20元紙鈔,最少約500張,當場嚇呆。

當時有另一名職員直指便利店不是銀行,加上面額龐大,擔心 ...
犯法!店內應該有CCTV,報警!

引用:
原帖由 chaolininin 於 2019-4-18 10:40 AM 發表
500張,很多嗎???毒粉又誇大來搧動仇恨

500張數45分鐘,真低能
有啲香港人數學好弱雞。

500張廿蚊紙係好少事,收銀員自己廢就放上網等人俾佢慰藉,咁如果有幾個客俾一千蚊紙買一排十蚊既香口膠,又話投訴要找咁多紙幣呀?如果咁都要放上網公審人地不如考慮轉行咁駛做收錢找續既職位好過。法例規定多過2蚊毫子可以唔收但從未聽過多過幾多既紙幣唔收,況且一般便利店同時會有2個人在場,根本唔會阻到後面既客除非2個店員自己玩野開一個機

引用:
原帖由 chaolininin 於 2019-4-18 10:47 AM 發表

吓~~~紙幣收手續費??—有無見過店舖拿幾百張不同紙幣入數??仲要成15分鐘才搞掂,唔見有收手續費。馬會入錢咪大大鑊???跑完馬有幾萬到幾下萬張不同的紙幣,點收手續費?? ...
睇怕便利店日後要學銀行,紙幣張數到一定程度就要收手續費

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]