• 瀏覽: 66,161
  • 回覆: 448
  • 追帖: 3
+10
應該同佢講話唔夠, 叫佢補錢, 唔信自己再數多次. 一於同佢玩到收工.

500張要數45分鐘? 呢D店員手腳真夠慢,應該要炒先可以提高效率!

如果我係店員,首先!西客要先確定嗰堆散紙總數多少免得口同鼻拗!第二我會要求個西客睇住我數以免錯漏,反正我以時薪計算數一粒鐘都無問題!

引用:
原帖由 scyeung 於 2019-4-18 11:03 AM 發表
你玩野比廿蚊紙,我咁係唔客氣同你慢慢數,仲要好似馬會咁數兩三次
最慘係佢個外傭係度等,個僱主就走左去

西客左人做生意,一般啇店找續何解用一萬弍拾蚊子,應該比工人買菜用,品德修養行為'

毒粉又亂吠

請得工人既港閪人都係閪

銀行有手續費,兩百張紙幣以上收,唔係計金額計張數

引用:
原帖由 鼠貓 於 2019-4-18 10:39 AM 發表
不少人會到便利店繳付各項費用。惟近日有人竟丟出一大疊20元紙幣,繳付共1萬元的費用,店員大呻被玩殘,卻反遭網民諷刺其數得太慢?

有便利店職員投稿至Facebook專頁「西客之道 Hispitality Secret」講述事件,指有男客人將一疊錢直接丟在櫃枱上,直言要繳付1萬元的費用。惟他驚見枱上竟全是20元紙鈔,最少約500張,當場嚇呆。

當時有另一名職員直指便利店不是銀行,加上面額龐大,擔心 ...
人哋有個女傭在等

咪慢慢同你數囉  店員用既係 返工時間

引用:
原帖由 鼠貓 於 2019-4-18 10:39 AM 發表
不少人會到便利店繳付各項費用。惟近日有人竟丟出一大疊20元紙幣,繳付共1萬元的費用,店員大呻被玩殘,卻反遭網民諷刺其數得太慢?

有便利店職員投稿至Facebook專頁「西客之道 Hispitality Secret」講述事件,指有男客人將一疊錢直接丟在櫃枱上,直言要繳付1萬元的費用。惟他驚見枱上竟全是20元紙鈔,最少約500張,當場嚇呆。

當時有另一名職員直指便利店不是銀行,加上面額龐大,擔心 ...
最難明啲人走去便利店交費,乜交費唔係用繳費靈網上等等嘅咩,要去7 11交錢真係唔明.

引用:
原帖由 肥通 於 2019-4-18 11:07 AM 發表
如果我係店員,首先!西客要先確定嗰堆散紙總數多少免得口同鼻拗!第二我會要求個西客睇住我數以免錯漏,反正我以時薪計算數一粒鐘都無問題!
無錯,如果佢唔肯定有多少,就叫佢當面數,佢數完後我再數多次 confirm ,大家要同時在場睇住,以免口同鼻拗

引用:

唔識叫佢過主?用唔會理面額貨幣支付!!

引用:
原帖由 whitepig88 於 2019-4-18 11:10 AM 發表
銀行有手續費,兩百張紙幣以上收,唔係計金額計張數
原來而家存鈔要收手續費,咁呢條友肯定係諗縮數啦

500張好小

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]