• 瀏覽: 23,248
  • 回覆: 469
  • 追帖: 1
+2
賣港賊又出陰毒!

香港睇醫生好快要人人比一億,醫生霸權。香港睇醫生好快要人人比一億,醫生霸權。香港睇醫生好快要人人比一億,醫生霸權。香港睇醫生好快要人人比一億,醫生霸權。香港睇醫生好快要人人比一億,醫生霸權。

如果註明是內地醫生,看不看可由病人自己決定,又如何呢?

引用:
原帖由 FENFAY 於 2019-4-18 11:04 AM 發表
試一定要考,但實習可以寬減或寬免.
乜醫生無國際標準!

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 向楓 於 2019-4-18 01:08 PM 發表

到時讀醫,畢業變失業!e生太多!
醫生多都解決唔到有病無地方醫既問題。

房屋又係問題
醫院病牀使用率破錶又係問題
有人手又如何?有無地?有無醫療設備,有無藥?有無地方比外來既醫生住?

請問有無諗過呢啲問題?

但係根源既問題就係香港地少。

我讀小學個時已經讀過啦,呀高官們,唔好做啲咁短視既野好唔好?

同你受緊份糧唔對稱呀!

引用:
原帖由 kwong1000 於 2019-4-18 11:20 AM 發表

都係大陸醫生技術好d,做手術期間仲可以偷偷割左病人個腎去賣,而個病人完全唔知
你從李紅志取得的資料?

引用:
原帖由 CSK 於 2019-4-18 01:15 PM 發表
香港睇醫生好快要人人比一億,醫生霸權。香港睇醫生好快要人人比一億,醫生霸權。香港睇醫生好快要人人比一億,醫生霸權。香港睇醫生好快要人人比一億,醫生霸權。香港睇醫生好快要人人比一億,醫生霸權。 ...
香港警務處夠只能由香港公務員做啦。

咩霸權啫?不如引入內地公安來港執法,協助維持香港治安啦。

香港前線警員咪又可以舒緩一下囉。

死啦內地醫科畢業生 以後咪收利是先肯做野  再唔係下下吊鹽水

引用:
原帖由 helloling 於 2019-4-18 10:28 AM 發表
【明報專訊】醫務委員會否決豁免海外專科醫生實習全部方案,引發極大迴響。民建聯昨提出私人條例草案,修訂現行《醫生註冊條例》,海外醫生包括內地醫科畢業生只需在醫管局工作滿5年,即可免試獲正式註冊,自由選擇在公私營醫療執業,是近日坊間提出增加引入海外醫生方案中門檻最低的一個。該黨認為引入醫生不應有門戶之見,否認「中門大開」,期望10月向特首提交草案。多個醫生組織反對草案,有組織恐方案激化中層醫生流失。方 ...
做5年就可以免試執業?但都唔代表識哂所有野啦~宜家係醫生醫人,不是普通職業呀!

引用:
原帖由 smart889 於 18-4-2019 11:27 AM 發表
醫學界不仁,市民使鬼同佢講義氣,醫生賺到錢,又唔會分出去
其實醫學界一直冇乜出過聲
首先係『杏林覺醒』條黃任匡醫生玩政治,借流感去搞150個單程症,點知燒著左個火頭收唔到科,對家咪乘機放火入你數囉,依家民意好清楚,成間醫學界聖母院教堂就黎燒通頂啦
黃任匡要問責下台

引用:
原帖由 向楓 於 2019-4-18 01:12 PM 發表

以前話e生過多,停止培訓!
係唔係醫委會提出?

引用:
原帖由 smart889 於 18-4-2019 11:27 AM 發表
醫學界不仁,市民使鬼同佢講義氣,醫生賺到錢,又唔會分出去
仲要間間私家醫院都掛住教會或非謀利團體個名,由政府賤價批地起醫院,賺左大錢又唔洗交稅

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]