• 瀏覽: 23,207
  • 回覆: 469
  • 追帖: 1
+2
引用:
原帖由 kwong1000 於 2019-4-18 11:20 AM 發表

都係大陸醫生技術好d,做手術期間仲可以偷偷割左病人個腎去賣,而個病人完全唔知
你呢個指控好嚴重下,但請問證據呢?

大陸醫生點証明張唔係比錢換翻黎!

引用:
原帖由 mib04 於 2019-4-18 11:07 AM 發表
「民建聯昨提出私人條例草案,修訂現行《醫生註冊條例》,海外醫生包括內地醫科畢業生只需在醫管局工作滿5年,即可免試獲正式註冊,自由選擇在公私營醫療執業,是近日坊間提出增加引入海外醫生方案中門檻最低的一個。」

民建聯又想混水摸魚,其心可誅 ...
民建聯可以打尖睇事科名E的.

引用:
原帖由 abeesi 於 2019-4-18 12:35 PM 發表

所以未有人提倡免試。。。你懂的
下次千其唔好投民建聯,
試想如果「醫療, 法律, 教育...」嘅關都把唔住, 香港真正玩L完
教育已經半廢狀態, 多唑人送仔女去外國讀書

引用:
原帖由 abeesi 於 2019-4-18 12:34 PM 發表

大學每個課程開幾多位,係要向政府申請,政府批先會有資助開。
即係政府係被動一方。咁究竟係大學唔申請定係政府唔批呢?
有冇資料可以提供。

引用:
原帖由 e5432whm 於 2019-4-18 12:00 PM 發表
你唔睇大陸醫生無問題, 但你無權阻住其他人睇醫生

中環High Tea——鄺葆賢也是醫霸

公立醫院逼爆,醫生人手嚴重不足,前線醫生日以繼夜地工作,理應歡迎大幅度放寬輸入海外醫生的建議,但代表這些醫生的前線醫生聯盟副主席鄺葆賢,保守程度與醫務委員會的元老們相差不遠,何解呢?

醫委會提出四個放寬輸入海外醫生方案全軍覆沒,這四個方案其實都是關卡重重的方 ...
不可以大量放寬,只能適度放寬!

香港人覺得自己永遠唔會病或想一生積畜一個病一次過俾香港班醫畜收皮,就投飯民啦!!
引用:
原帖由 投訴即被禁訪 於 2019-4-18 12:42 PM 發表

下次千其唔好投民建聯,
試想如果「醫療, 法律, 教育...」嘅關都把唔住, 香港真正玩L完
教育已經半廢狀態, 多唑人送仔女去外國讀書

引用:
原帖由 helloling 於 18-4-2019 10:28 AM 發表
【明報專訊】醫務委員會否決豁免海外專科醫生實習全部方案,引發極大迴響。民建聯昨提出私人條例草案,修訂現行《醫生註冊條例》,海外醫生包括內地醫科畢業生只需在醫管局工作滿5年,即可免試獲正式註冊,自由選擇在公私營醫療執業,是近日坊間提出增加引入海外醫生方案中門檻最低的一個。該黨認為引入醫生不應有門戶之見,否認「中門大開」,期望10月向特首提交草案。多個醫生組織反對草案,有組織恐方案激化中層醫生流失。方 ...
泛民你地要企硬反對呀!
醫療界係你地票倉,唔好得罪佢地呀

引用:
原帖由 fulufulu01 於 18-4-2019 10:44 AM 發表
到時週街黃綠醫生
依家週街黃醫生,我未遇過綠醫生

這個當然啦
引用:
原帖由 向楓 於 2019-4-18 12:55 PM 發表

不可以大量放寬,只能適度放寬!

引用:
原帖由 e5432whm 於 2019-4-18 12:56 PM 發表
香港人覺得自己永遠唔會病或想一生積畜一個病一次過俾香港班醫畜收皮,就投飯民啦!!
但更加不想醫療系統被破壞,因為乜醫生也入得來,會很大件事!

大陸都無專科醫生,唔好呃人啦

訓練醫生要10-15年, 聽講近年已增加學額
引用:
原帖由 ntworks 於 2019-4-18 12:45 PM 發表

即係政府係被動一方。咁究竟係大學唔申請定係政府唔批呢?
有冇資料可以提供。

引用:
原帖由 chowcn 於 2019-4-18 11:06 AM 發表
香港醫生成日話大陸醫生質素差,但香港多次發生醫療事故,如開錯腦,開錯藥,X光睇唔出肺癌,病人被開左肚,醫生鬆人去接私人手術等等。
大陸無醫療事故?邊個國家無醫療事故?

引用:
原帖由 e5432whm 於 2019-4-18 01:00 PM 發表
訓練醫生要10-15年, 聽講近年已增加學額
所以咪適度放寬,保短期人手不足,但絕對不能乜醫生都放下來,一來好唔好唔知,到時班畢業生出來,就變成失業!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]