• 瀏覽: 23,206
  • 回覆: 469
  • 追帖: 1
+2
而家做到供應不足, 私家可以價錢任加, 仲點會咁易請海外醫生, 倒自己米.

支持民建聯&新民黨所有黨員身先士卒,內地醫生來港專為民建聯服務

引用:
原帖由 睇天做人 於 2019-4-18 10:41 AM 發表
做7年啦,甘就得,等同攞永久居民一樣,不過免試就困難啲,始終香港甘多人去睇病
响政府醫院行醫五年都唔夠資格做醫生?咁不如執咗政府醫院喇,費事所有病人打直入,打橫出。

內地黃綠都係海外
游過水落嚟

引用:
原帖由 kwong1000 於 2019-4-18 11:20 AM 發表

都係大陸醫生技術好d,做手術期間仲可以偷偷割左病人個腎去賣,而個病人完全唔知
病人都唔知但係你知

引用:
原帖由 kcfreechat 於 2019-4-18 12:27 PM 發表
個個以為大陸醫生好想來香港,我就認為不會,有地位收入的醫生係大陸神早賺好多,根本不值得來香港.
所以嚟得既質素係點.... 自己諗
可能最多唔識CPR 啫,無乜野既

引用:
原帖由 kks668 於 2019-4-18 12:17 PM 發表
醫生們請放心,內地醫生來港一定不會通過的,你們懂的😊
大陸人踩落香港扮西醫, 扮律師, 扮法官...係遲早嘅事, 不過無諗會踩得咁快,
淫賤聯仲話免試+免實習, 做幾年就可以做註冊醫生...咁話...香港人真係要自求多福囉!

引用:
原帖由 ntworks 於 2019-4-18 12:24 PM 發表

大學係學術自主。開幾多位,政府可以管咩?
大學每個課程開幾多位,係要向政府申請,政府批先會有資助開。

引用:
原帖由 chowcn 於 2019-4-18 11:06 AM 發表
香港醫生成日話大陸醫生質素差,但香港多次發生醫療事故,如開錯腦,開錯藥,X光睇唔出肺癌,病人被開左肚,醫生鬆人去接私人手術等等。
係咁差架啦
你番上去醫啦

引用:
原帖由 kks668 於 2019-4-18 12:17 PM 發表
醫生們請放心,內地醫生來港一定不會通過的,你們懂的😊
所以未有人提倡免試。。。你懂的

引用:
原帖由 Tenchi001 於 2019-4-18 11:43 AM 發表
香港政府起大陸起間醫院比d覺得大陸醫療倡明既病人睇咪得,香港醫委會又管唔到,簡單方便快捷。
根本政府痴左線,叫香港班醫生上去,俾大陸班醫生落嚟

應該立例外來病人,就算睇私家,都要雙倍收費,補貼香港人睇私家。

引用:
原帖由 smart889 於 2019-4-18 11:26 AM 發表
依家醫生畢業證書必須掛在醫務所,市民可知是否大陸醫生,如果知道,都要睇,條命係自己的,其他人沒有權阻止
到時香港醫生收貴幾倍不是幻想

引用:
原帖由 e5432whm 於 2019-4-18 12:05 PM 發表

病人多D醫生揀有咩得罪你? 你肯定你一世唔會病?  
免試,是拆毀資格考核制度,醫生專業知識水平從此無保證,病人失去保障,病人受害,市民受害。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]