• 瀏覽: 11,148
  • 回覆: 122
+4
其實呢種只會嘲笑別人嘅人,真係好可悲。只能用呢種方法打飛機。

克魯克尚克(左)拍片先後嘲笑日本人及中國人。(互聯網)1/2

中國人吃貓狗向來被西方社會視為「陋習」,經常大肆抨擊。受僱於日本綜合格鬥(MMA)組織的美籍選手克魯克尚克(Daron Cruickshank),近日在IG上發布一段影片,先是嘲笑日本人吃貓狗,其後又在回應中更正「應是中國人吃狗肉」,結果惹來輿論批評。他事後刪除影片,惟沒有就事件道歉。

從網傳短片可見,克魯克尚克疑似進入日本一間寵物店後,以嬉笑口吻稱「我們在一個日本的肉市場,看他們今天晚上要吃甚麼」,又把鏡頭對準一對觀看小狗的日本男女。被拍的男子似乎不知克魯克尚克的用意,僅向鏡頭微笑作回應。克魯克尚克其後把短片上傳到IG,又轉載到Twitter,並提到「我最近才知道,原來吃狗的不是日本人,是中國人」,並標記「有趣影片」、「有趣語錄」。

然而克魯克尚克的短片得不到大部分網民欣賞,反而惹來批評,其中不少網民直斥他「取笑別人的種族的飲食文化」,涉嫌「種族歧視」。另外,MMA組織服裝品牌王朝服飾也指摘他的行為幼稚且譁眾取寵,直指「諷刺的是,你是被你所嘲笑的日本公司所僱用,你在日本工作。現在你發表反日本的笑話來嘲笑日本人,這是愚蠢、可恥和錯誤的」。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20190418/bkn-20190418010705421-0418_00952_001.html

被 133331628 黑名單
所以另外起帖討論

人哋食乜我都唔會理但係自己真係唔會食

中國有啲人食狗有乜咁出奇?中國地大物博,飲食有幾千年文化,有乜嘢係中國人唔識煮唔識食,但相反你唸下美國,夠竟地球上有冇一樣嘢叫美國菜?

美國人吃昆蟲,非洲人吃老鼠,澳洲人吃袋鼠,外國人就係唔比中國人吃貓狗

沒個國家都有他的歷史和演變過程, 其實都無咩好笑,特別係笑人地故有的民族習性, 如果覺得唔好可以無接受但唔好笑人

其實仲笑埋日本人,諗住人哋唔識英文,就蝦人哋,呢個「美囯人」真係太過份。
引用:
原帖由 lam1252 於 2019-4-18 07:44 AM 發表
美國人吃昆蟲,非洲人吃老鼠,澳洲人吃袋鼠,外國人就係唔比中國人吃貓狗

淨係話外國人又唔啱喇
中國咪又係有一班愛心撚大大聲狗有靈性狗係朋友唔食得乜乜柒柒啦
好多愛心撚只講愛心唔講公德心
好多愛心撚只對貓狗有愛心,轉頭大魚大肉食餐勁

踩低人抬高自己,係一啲心靈弱嘅人必備能力。

各國文化,應互相尊重。
引用:
原帖由 水哥 於 2019-4-18 07:51 AM 發表
沒個國家都有他的歷史和演變過程, 其實都無咩好笑,特別係笑人地故有的民族習性, 如果覺得唔好可以無接受但唔好笑人

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2019-4-18 07:11 AM 發表
所以另外起帖討論
估計我都得罪咗佢

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2019-4-18 07:54 AM 發表
踩低人抬高自己,係一啲心靈弱嘅人必備能力。

各國文化,應互相尊重。

...
同意

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2019-4-18 07:11 發表
所以另外起帖討論
我都被好多人黑名單咗,無所謂啦

圍爐取暖話人哋先係圍爐取暖,呢下先係最好笑。
引用:
原帖由 refugee 於 2019-4-18 07:19 AM 發表

有班小器方丈講道理唔夠人講,唯有將異見黑名單等自己友圍爐取暖

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]