• 瀏覽: 11,840
  • 回覆: 84
+2
歐盟發佈與美國的聯合聲明稱,歐盟成為美國大豆的主要出口地。聲明顯示,2018年7月至2019年4月中旬,美國向歐盟出口的大豆量同比增加了121%。

歐盟主席容克和美國總統特朗普於2018年7月商定,歐盟應當增加對美國大豆在內的一些產品進口。為了確保歐盟遵守承諾,雙方同意並定期公佈歐盟從美國進口大豆的數字。本次歐美聯合公告是歐盟第五次更新對美大豆貿易報告。

報告顯示,2018年7月至2019年4月中旬歐盟從美國進口的大豆增加了121%,達到824萬噸。就歐盟大豆進口總量而言,美國目前的份額為72%,而去年同期為36%。這使得美國遠遠領先于歐盟第二大供應國巴西(21%),其次是烏克蘭(2.3%)、加拿大(1.8%)和巴拉圭(0.7%)。

分析人士認為,相較於中國曾經的進口額來說,歐洲大豆市場要小得多,2017年中國自美國進口的大豆高達3,285萬噸。目前,全球最大的大豆消費國仍是中國,全球約六成的大豆貿易的目的地是中國市場。

美國是世界第一大大豆生產國,一年能生產1億噸左右的大豆。但是其國內市場消耗不了這麼多大豆,有差不多一半左右的大豆依賴出口。

侵侵又話贏了貿易戰, 為何美國大豆要轉往歐盟出售?

新聞來源連結:
https://new.qq.com/omn/20190417/20190417A096ZF.html

3285 vs 824

差距太大。

中國唔要都要搵人食緊啲,歐盟硬食多一倍都唔知留嚟做乜

引用:
原帖由 o2mini 於 2019-4-17 10:05 PM 發表
歐盟發佈與美國的聯合聲明稱,歐盟成為美國大豆的主要出口地。聲明顯示,2018年7月至2019年4月中旬,美國向歐盟出口的大豆量同比增加了121%。

歐盟主席容克和美國總統特朗普於2018年7月商定,歐盟應當增加對美國大豆在內的一些產品進口。為了確保歐盟遵守承諾,雙方同意並定期公佈歐盟從美國進口大豆的數字。本次歐美聯合公告是歐盟第五次更新對美大豆貿易報告。

報告顯示,2018年7月至20 ...
侵侵已經2次補貼豆農,貿易戰再拖落去,豆農隨時唔支持侵侵連任

引用:
原帖由 willy222 於 2019-4-17 10:35 PM 發表
中國唔要都要搵人食緊啲,歐盟硬食多一倍都唔知留嚟做乜
大豆營養豐富,餐餐茄汁豆,真係諗起都爽

賣晒比英國豬,佢地最鍾意茄汁豆

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2019-4-17 10:37 PM 發表
侵侵已經2次補貼豆農,貿易戰再拖落去,豆農隨時唔支持侵侵連任
豆燶話輸埋條底褲一樣支持 蘑菇, 情意結呢家嘢大家好難明😂😂

Europe so happy

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2019-4-17 10:37 PM 發表
好可惜!
嗰個全球人均收入排第76嘅第三世界發展中國家, 可能要畀呢條傻佬侵侵玩多幾年, 因為中部嗰啲農業州份,已經有九成嘅共和黨人支持侵侵年任。
Anyway美國人有權選自己做邊個嘅總統, 嗰個全球人均收入排第76嘅第三世界國家人民, 得啖笑啦!

美囯「陽具哥」話倒落海都唔會可惜,都唔值幾個錢。
有出口、無出口,美囯係「陽具哥」帶領下,都贏足 13333 年,組口升足 253 %。
引用:
原帖由 o2mini 於 2019-4-17 10:05 PM 發表

報告顯示,2018年7月至20 ...

中國一定會俾美國玩多 13333 年。
全力支持川普連任,最緊要佢班忠實支持者要投佢。
明知佢只係一個得啖笑嘅「陽具哥」,都要投佢連任,因為日日有得笑就巳經嬴咗。
引用:
原帖由 venus-soldier 於 2019-4-18 02:04 AM 發表

好可惜!
嗰個全球人均收入排第76嘅第三世界發展中國家, 可能要畀呢條傻佬侵侵玩多幾年, 因為中部嗰啲農業州份,已經有九成嘅共和黨人支持侵侵年任。
Anyway美國人有權選自己做邊個嘅總統, 嗰個全球人均收入排第76嘅第三世界國家人民, 得啖笑啦! ...

據美國民調稱,支持與反對特朗普人士各佔一半,且看特朗普如何玩下去了。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]