• 瀏覽: 15,341
  • 回覆: 7
屈小姐嘅文筆係點我真係唔清楚,亦無拜讀過佢嘅文章 .但閣下嘅文理亦唔見得特出,一個連小學生都唔會犯嘅語句,閣下都會犯(連任係連續出任一職多過一次先叫做連任。再次係相隔若干年再度出任。)

我嘅評論:正正係五十步笑百步。

第二部份好明顯屈小姐係一個真性情嘅人。
既然不知情,不知誰對誰錯都真實反映屈小姐嘅坦率,不做作。
唔似某啲偽善嘅人,唔知扮知。

我嘅意見係:偽善嘅人往往叫人不要討論自己,但自己偏偏就喜歡討去論別人。

屈小姐論政水平你可以評論?

作為一個校友是否應對該校友作出個人批評?仲要係討論區係唔係有啲過份?

至於閣下係唔係屈小姐校友我唔敢評論,我記得有某位偽善者講自己係國內生咁啫!

屈小姐好歹都叫做出咗書。
佢嘅書有無社會價值就唔知,
閣下又幾時會出書先係重點。

唔好以為我對你有興趣,我淨係對偽善嘅人有興趣。
閣下個名刊憲過幾多次同我無關系。亦唔覺得有咩好炫耀。
學位再多都係一個人,亦唔覺得高人一等。
就正如我自己講唔知嘅唔會評論。
亦唔覺得偽善嘅人可以評論別人。
人哋點都叫做出過書,閣下呢,咪一樣同我一樣水平。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-4-17 10:51 PM 發表
按照你剛剛說的,你對我沒興趣。那很好,請聚焦屈穎妍。
一樓,你說說一樓。
屈小姐用自己睇法去寫書我唔覺有咩唔妥。

但係某啲偽善嘅人著作都無一本就可以評論別人著作?

是否對屈小姐有啲唔公平?

當然如果偽善嘅人有著作而又受到大眾認同我無話可說。

我從來無睇過屈小姐嘅作品,只係知屈小姐之前係蘋果嘅寫手。

佢離開蘋果其他傳媒亦有報道。評價亦係正面。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-4-17 11:29 PM 發表

既然你說這個,你聽聽我這個比喻:在快餐店,小朋友喜歡 汽水。
在大餐廳,真正食家 喝花膠湯。
你敢不敢說,你是一個正義的人,來留言是為了市民的福祉。
我是真正食家, 我維持一樓的說法。 ...
普通市民食嘢憑味覺,好就係好。

有啲所謂食家為咗錢寫咗幾多鱔稿?係唔係有啲揞住個良心呢?

偽善嘅人每每打住正義嘅旗號。(我都係俾好嘅一面俾你哋啫,係你啲普羅市民唔識嘢咁解啫!)

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-4-19 03:38 PM 發表

本帖子批評屈穎妍的文筆,而你另開帖子評論我的文筆。
你認為門可羅雀---不算成語
而誣陷我寫錯字。
請點擊https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=門可羅雀
門可羅雀| 成語造句、故事
門可羅雀_百度百科
門可羅雀- 維基詞典
門可羅雀-成語字典 - 漢語 ...
你又對號入座?
我諗呢個世界無人會自覺係老鼠啩!
你自覺我講緊你?
我幾時話門可羅雀唔啱?只係小學生都唔會唔用啫!係咪用門堪羅雀多人用啲?
連一啲咁小嘅修詞都要上網去揾?四個學位喎。
既然係同一樣嘢,點解你可以評論某女作家嘅用詞?

你咁急解封做咩!
你咪繼續封我囉!
你有自信都唔使解封我啦。

閣下連EQ都唔合格,你咁驚人點睇你嘅咩?四個學位高學歷嘅人都介意點睇?依家先係最低嘅壓力測試咋,一個標題就立即解封我。

要無恥就要無恥到底,做大事嘅人都應該學曹操一樣,笑罵由人。自覺自己無問題會介意人哋點睇你?

點仆街折墮都好,唔成功當然係狗賊,成功咗無人會介意你嘅過往。祝閣下早日成功。

有啲人就係喜歡假謙虛,一時話無名嘅網友,一時又話對社會有點貢獻。(邊句先係真心話?網友自有判定。)

人家講嘅係歡迎討論中文,而唔係該位女作家。
而閣下就喜歡討論人。

你喜歡嘅可以歸納我哋係幫你推帖,但先要搞清楚。推帖唔等如認同。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-4-19 08:53 PM 發表

不要政治宣傳,無時不刻去貶損蘋果日報。
你們越攻擊它,就越顯得它的第四權重要性。
本帖子是關於屈穎妍。
你去Google她 一下,看看她是否仍然值得“阿爺”用她作為喉舌。
另方面,屈穎妍應該參詳 “飛鳥盡良弓藏”,以及 何志平的例子。 ...
何志平?
前香港高官,連香港嘅核心價值廉潔都唔知?
公然行賄非洲官員?
呢種唔係叫做飛鳥盡良弓藏,係叫利慾薰心。(閣下唔會想到呢次行賄係義務呀!)
樓主又一次引用錯誤形容詞。

另外:中共就中共。(亞爺指嘅係你祖父。)
樓主可唔可以叫中共做亞爺?
呢種就係我哋市井同四個學位嘅人分別?

既然樓主已經拉黑咗呢位網友。
呢位網友無可能回應到樓主咩叫做斷章取義。

可否刊屈小姐關於大埔車禍全文俾小弟學吓嘢。

小弟不才。但對斷章取義有小小研究。最近同一個低能四個學位嘅人交手,總算有啲心德。

睇吓屈小姐有無李文痞咁好文筆。

回#172
樓主又再拉黑我。
唔緊要啦,又唔係第一次,慣㗎喇。

第一:
我點做謠生事,我講嘅係事實。

第二:
拉黑係你慣用手法,好難叫我唔懷疑你拉黑咗網友。我都係出於關心啫!

第三:呢個先係重點
估唔到我再出手,你又出醜多一次。

蠢人我見得多,四個學位嘅蠢人我都係第一次見。

屈穎妍的寫作,不久之後,就會好起來的了。
【正如 吳秋北,梁振英一樣。會逐漸好起來的】

你睇啲人幾假丫,唔知寫呢二段嘢嘅時候會唔會覺得有啲面紅?

仲有:閣下嘅
就會好起來的已經夠。但樓主又錦上添花(好起來的了,係唔係畫蛇添足。四個學位睇嚟你嘅中文需要從小學再讀起。)

主題標籤 #教育局
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]