• 瀏覽: 15,303
  • 回覆: 240
引用:
原帖由 TWSK73 於 2019-4-18 12:07 AM 發表

你有無再low啲
咁你又好有內容?

引用:
原帖由 雙非單程好福佳 於 2019-4-18 01:14 AM 發表

咁你又好有內容?
開口埋口滿口侮辱女性嘅語言,你覺得ok嗎?
黃絲都是這種水平嗎?

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-4-18 12:16 AM 發表

你這句“批評別人的都應該強化自己能力”就是 哲學-- 類似存在主義。
好,論政水平。
一樓的論點你說說。
一樓!
呢句說話只係一種建議,有幾哲學呢?
咁講返一樓,第一點文筆,閣下所指嘅用詞,#37師兄已經解釋咗,我唔重複喇。第二點我就無意見,點解無意見?你都無舉出例子,咁我就唔講喇。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-4-18 01:14 AM 發表

你已經完成你的使命了。
你的論點我已經考慮了,你不覺得中文系畢業生的水平像一樓所要求的,這是你的自由。
你覺得一樓要求的“社會學,教育局,師生共諧” 不算數,也是你的自由。
-------
屈穎妍所作的,在很多校友眼中 媚共行徑,不是局外人可以理解的。 ...
四個學位人士,你最後這一段感想,你自己看得明嗎?

香港啲大學畢業生好多都思想狹隘。去民主國家住廿幾年就明白民主,共產,社會,獨裁等都可以好可以差。

引用:
原帖由 sc2 於 2019-4-18 12:09 AM 發表

喔原來佢有四個學位,一個唔夠,以為讀多啲有用,唉呀。 咁佢想證明四個學位嘅人都可以思想混亂,我明嘅。
寫議論文唔使學位嘅,重點係搜集資料,即係睇多啲書,有清晰嘅論據,有條理咁論述。
算啦,我唔講啦,睇見學位人士東拉西扯9唔搭8咁,無興趣回覆佢。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 17-4-2019 22:18 發表
回覆#6
你對我的情況那麼有興趣,你可以開一個專貼討論我的真人。
既然你想知道,我擁有四個大學學位。我的名字登載在憲報幾次。
梁振英宣佈不競選連任,是關於2017年的選舉。
--------
好了,本帖子關於屈穎妍。如果你對她的論政者身份有意見,你去數說她吧。 ...
如果係真咁就死囉
咁嘅料四個學位?
你讀咩系呀?
妄想系呀?

喺之前另一帖,我叫你定義何謂赤化之類,你唔敢定義,只係扯高氣揚屈我唔知嚟迴避定義
連討論前先落定義都唔識,一味彈幾個英文字,或者扮“嚴謹”咁指第幾point、第幾行
(點解係扮嚴謹?因為真嚴謹係表現喺邏輯上,唔係喺指第幾個列點,你用嘅招式,係唔想討論時耍別人走嘅方式,即你曾被人咁樣耍走,從而對此人非常仰慕,好想成為佢,而喺網上扮出一個身份嚟滿足妄想)

一兩招就已睇出功架及思維方法
你所扮演嘅係虛嘅

乜嘢專業、乜嘢四個學位、乜嘢刊憲都係假嘅
你應該以文職身份同專業人士接觸過,又自我中心去給意見干涉別人專業範疇,被人用你依家網上使用嘅功架甩過好多次,你現學現賣
唔排除你因成日干涉上級工作被炒埋,所以有時間喺討論區一展“抱負”尋求心靈慰藉

你網上去追問別人嘅功架,其表達意思係“我依家唔想再同你講”,但你竟然用嚟追問別人
非常怪異
所以,你應被好多人咁樣甩過,師從多人
但仍未能令你明白你自身問題

引用:
原帖由 w118 於 2019-4-17 10:11 PM 發表
一見到佢係毒果出來已經唔開胃
咪係,呢啲職業寫手,今日收你錢就係你陣營,聽日對家出多啲就變節,寫嘅只係你地想睇嘅嘢而唔係佢嘅真正立場,只認錢唔認人,你若認真看待佢嘅‘作品’就真係太傻太天真。

引用:
原帖由 mart1212 於 2019-4-17 10:04 PM 發表
屈小姐嘅文筆係點我真係唔清楚,亦無拜讀過佢嘅文章 .但閣下嘅文理亦唔見得特出,一個連小學生都唔會犯嘅語句,閣下都會犯(連任係連續出任一職多過一次先叫做連任。再次係相隔若干年再度出任。)

我嘅評論:正正係五十步笑百步。

第二部份好明顯屈小姐係一個真性情嘅人。
既然不知情,不知誰對誰錯都真實反映屈小姐嘅坦率,不做作。
唔似某啲偽善嘅人,唔知扮知。

我嘅意見係:偽善嘅人往往叫人不要討論自己,但自己 ...
Agree x 2
斷章取義乃流主真實自己......

屈小姐寫嘢,非常中肯到位,字字珠璣!
反對嘅人又經常反駁唔到,
只懂一味人身攻擊,
或者聊勝於無咁
雞蛋裡挑骨頭!

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-4-17 10:18 PM 發表
回覆#6
你對我的情況那麼有興趣,你可以開一個專貼討論我的真人。
既然你想知道,我擁有四個大學學位。我的名字登載在憲報幾次。
梁振英宣佈不競選連任,是關於2017年的選舉。
--------
好了,本帖子關於屈穎妍。如果你對她的論政者身份有意見,你去數說她吧。 ...
原來曾經是高

引用:
原帖由 n008642 於 2019-4-17 09:47 PM 發表
我覺得佢好有 point , 一般市民唔敢講,佢寫哂出嚟! 我撐佢
好呀

引用:
原帖由 mcmc258 於 2019-4-17 10:21 PM 發表
屈小姐文筆秀麗,文章分柝正確中肯,撥亂反正,深得香港市民愛戴支持。
嘩!咁都得?

書,讀得再多,如果對個社會冇貢獻,那又有什麼用呢?
講返屈小姐,佢嘅文章我都並非成日睇,佢嘅觀點她沒有強迫讀者一定要同意,例如樓主你,當然不會接受,至於點解,你懂的。再講文筆,有些字,文句,是否她不識,不懂用,我相信唔係囉,而係用一些比較貼地嘅文字,令讀者可以直接感受,原來都係錯??係原罪??樓主你知道有讀者曾投訴過佢用字問題?請提出資料印證。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]