• 瀏覽: 15,337
  • 回覆: 240
算吧la 今時今日,只看立場,不看質素

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-4-17 11:29 PM 發表

既然你說這個,你聽聽我這個比喻:在快餐店,小朋友喜歡 汽水。
在大餐廳,真正食家 喝花膠湯。
你敢不敢說,你是一個正義的人,來留言是為了市民的福祉。
我是真正食家, 我維持一樓的說法。 ...
普通市民食嘢憑味覺,好就係好。

有啲所謂食家為咗錢寫咗幾多鱔稿?係唔係有啲揞住個良心呢?

偽善嘅人每每打住正義嘅旗號。(我都係俾好嘅一面俾你哋啫,係你啲普羅市民唔識嘢咁解啫!)

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-4-17 11:37 PM 發表

#25 同樣適用於你的留言。
你個問題就係自以為花膠湯一定好味過汽水,仲要迫人人要覺得喜歡喝花膠湯先係真正食家
好心你啦!食家

難得香港的文化界有屈小姐敢說人話,不似那些自認才子,其實係厠紙老淫蟲、還有那二個心胸惡毒的李姓白頭佬純恩及怡,都係文化界毒瘤

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-4-17 11:44 PM 發表

本帖子不是哲學問題,是政治。
屈穎妍 走親北京路線,就要使出渾身解數,證明北京政府的確是為了香港人的利益,而不是“完成 統一大業”
有同你講係哲學問題咩?你乜嘢理解能力呀?

引用:
原帖由 gway 於 2019-4-17 11:54 PM 發表
有同你講係哲學問題咩?你乜嘢理解能力呀?

一步一步來:
屈穎妍 走親北京路線。對不對?

問津,應該係成個四字(無人問津),意思係冇人會問。 佢係話冇人會問會理,咁同你話追查,根本係唔同,你唔好將你套想法強加落人地。 跪低兩字係香港廣東話用法,令讀者有親切感。佢特登咁寫係増加共鳴;係人都識用屈服,不過距離感大咗。 你咁都唔明?
話時話,上次你話何柱國係慈善大王之後,意指佢有優良血統。哈哈,咁紅衛兵嘅諗法都有? 唔通我話李澤楷似佢老豆?講都冇人信啦。加上,賣煙仔係慈善家?咁樣李嘉誠係大慈善家啦!即係佢啲仔講乜都有道理。你讀書少,我唔怪你,不過呢啲係基本思維。

你憑什麼研究?

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-4-17 10:18 PM 發表
回覆#6
你對我的情況那麼有興趣,你可以開一個專貼討論我的真人。
既然你想知道,我擁有四個大學學位。我的名字登載在憲報幾次。
梁振英宣佈不競選連任,是關於2017年的選舉。
--------
好了,本帖子關於屈穎妍。如果你對她的論政者身份有意見,你去數說她吧。 ...
有學位…但唔代表唔係腦殘

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-4-17 11:56 PM 發表

一步一步來:
屈穎妍 走親北京路線。對不對?
你搬乜嘢龍門呀,你開帖講嘅係佢嘅論政水平,基本上同佢係乜嘢立場係無關㗎。

屈小姐真愛國,派個女去英國表面讀書其實做間碟。

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-4-17 09:04 PM 發表
第一篇 斟酌的是“我們都是塘邊鶴”
====
1文筆
該文章起碼有倆地方是錯誤/粗俗:
----學校最終跪低,【我的評論:粗俗字眼, 文雅的是:“屈服”/ “讓步”】
-----錯的一定是你,真相無人再問津。【我的評論:“真相”不是被“問津”的,用“追查&r ...
唉, 人地論嘅係道德, 唔係政治, 自己嘅邏輯都有問題.

引用:
原帖由 雙非單程好福佳 於 2019-4-17 11:39 PM 發表
果隻臭閪
臭到老公都唔柒屌佢
你有無再low啲

引用:
原帖由 n008642 於 2019-4-17 09:47 PM 發表
我覺得佢好有 point , 一般市民唔敢講,佢寫哂出嚟! 我撐佢
深感同意

引用:
原帖由 gway 於 2019-4-17 11:59 PM 發表

你搬乜嘢龍門呀,你開帖講嘅係佢嘅論政水平,基本上同佢係乜嘢立場係無關㗎。
喔原來佢有四個學位,一個唔夠,以為讀多啲有用,唉呀。 咁佢想證明四個學位嘅人都可以思想混亂,我明嘅。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]