• 瀏覽: 15,309
  • 回覆: 240
引用:
原帖由 captkkk 於 2019-4-19 09:47 PM 發表
浪裡白條改行做補習天王改中文
佢做補習天王學生人人肥佬

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-4-19 08:53 PM 發表

不要政治宣傳,無時不刻去貶損蘋果日報。
你們越攻擊它,就越顯得它的第四權重要性。
本帖子是關於屈穎妍。
你去Google她 一下,看看她是否仍然值得“阿爺”用她作為喉舌。
另方面,屈穎妍應該參詳 “飛鳥盡良弓藏”,以及 何志平的例子。 ...
何志平?
前香港高官,連香港嘅核心價值廉潔都唔知?
公然行賄非洲官員?
呢種唔係叫做飛鳥盡良弓藏,係叫利慾薰心。(閣下唔會想到呢次行賄係義務呀!)
樓主又一次引用錯誤形容詞。

另外:中共就中共。(亞爺指嘅係你祖父。)
樓主可唔可以叫中共做亞爺?
呢種就係我哋市井同四個學位嘅人分別?

引用:
原帖由 mart1212 於 2019-4-21 12:26 AM 發表

何志平?
前香港高官,連香港嘅核心價值廉潔都唔知?
公然行賄非洲官員?
呢種唔係叫做飛鳥盡良弓藏,係叫利慾薰心。(閣下唔會想到呢次行賄係義務呀!)
樓主又一次引用錯誤形容詞。

另外:中共就中共。(亞爺指嘅係你祖父。)
樓主可唔可以叫中共做亞爺?
呢種就係我哋市井同四個學位嘅人分別? ...
四個學位??????????????

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-4-20 11:32 PM 發表

你可否 鄭重聲明:你沒有能力為屈穎妍辯解 她這些年來所說的多次失言。
你可否鄭重聲明: 你沒有能力去理解屈小姐文章要旨而發出這雞蛋裡挑骨頭, 全無論証的廢文.

引用:
原帖由 DZDD 於 2019-4-21 02:42 PM 發表
你可否鄭重聲明: 你沒有能力去理解屈小姐文章要旨而發出這雞蛋裡挑骨頭, 全無論証的廢文.
你在樓上的辯解,是“斷章取義”。
所以,你把屈穎妍關於大埔車禍 被“斷章”的那部分列出來,以支持你的論點。

既然樓主已經拉黑咗呢位網友。
呢位網友無可能回應到樓主咩叫做斷章取義。

可否刊屈小姐關於大埔車禍全文俾小弟學吓嘢。

小弟不才。但對斷章取義有小小研究。最近同一個低能四個學位嘅人交手,總算有啲心德。

睇吓屈小姐有無李文痞咁好文筆。

回#172
樓主又再拉黑我。
唔緊要啦,又唔係第一次,慣㗎喇。

第一:
我點做謠生事,我講嘅係事實。

第二:
拉黑係你慣用手法,好難叫我唔懷疑你拉黑咗網友。我都係出於關心啫!

第三:呢個先係重點
估唔到我再出手,你又出醜多一次。

蠢人我見得多,四個學位嘅蠢人我都係第一次見。

屈穎妍的寫作,不久之後,就會好起來的了。
【正如 吳秋北,梁振英一樣。會逐漸好起來的】

你睇啲人幾假丫,唔知寫呢二段嘢嘅時候會唔會覺得有啲面紅?

仲有:閣下嘅
就會好起來的已經夠。但樓主又錦上添花(好起來的了,係唔係畫蛇添足。四個學位睇嚟你嘅中文需要從小學再讀起。)

回覆#171
你造謠生事。
該網友一直比較斯文地履行他的責任,因此並沒有拉黑。
他不回應#170 有很多原因的。
屈穎妍的寫作,不久之後,就會好起來的了。
【正如 吳秋北,梁振英一樣。會逐漸好起來的】

引用:
原帖由 蘋果轉貼員 於 2019-4-18 06:50 AM 發表

好呀
咁都好討論

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-4-21 03:45 PM 發表
你在樓上的辯解,是“斷章取義”。
所以,你把屈穎妍關於大埔車禍 被“斷章”的那部分列出來,以支持你的論點。
“斷章取義”????
你系discuss no. 1

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2019-4-17 22:03 發表

請告訴我們:一樓哪點你看得懂,然後說說我對她那篇文章的評語很有point.
中文大學教人“吹毛求疵”?

文章;第一要有點,第二要有力,第三要有用;能清楚做到要表達的  目的  就是上乘之作。

請問你覺得她這篇文章是否做得到?

RE # 1 
1. 我不知道原來你是中大畢業生, 但如果是使用"跪低"這個"粗鄙"字眼使說評論水平差劣, 全港大部分的媒體可以關門了. 
2. 人家說出一些你不知是對是錯的事, 如何得出人家理據薄弱 ? 愛因斯坦家寫出相對論時,大家都不知是對是錯, 難道你又說他的理據薄弱 ?

不懂的便問人嗎? 別打著中大生的招牌令母校蒙羞好嗎? 

引用:
原帖由 keithyiuchipan 於 2019-4-23 10:02 AM 發表
RE # 1
1. 我不知道原來你是中大畢業生, 但如果是使用"跪低"這個"粗鄙"字眼使說評論水平差劣, 全港大部分的媒體可以關門了.
2. 人家說出一些你不知是對是錯的事, 如何得出人家理據薄弱 ? 愛因斯坦家寫出相對論時,大家都不知是對是錯, 難道你又說他的理據薄弱 ?
不懂的便問人嗎? 別打著中大生的招牌令母校蒙羞好嗎?  

朋友,你這句:‘’人家說出一些你不知是對是錯的事“ 表明你只是很粗略地看過一樓。

咦~某人又中大大學生?某人真係多身份,又退休法官,律師,檢察官(不明),北京某大學生,食屎生,四個學位,近日新身份中大學生…真係想知下次亮出咩身份

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-4-22 19:50 發表

中文大學教人“吹毛求疵”?

文章;第一要有點,第二要有力,第三要有用;能清楚做到要表達的  目的  就是上乘之作。

請問你覺得她這篇文章是否做得到? ...
請你回覆,否則拉黑算了。

引用:
原帖由 神經箭 於 2019-4-23 11:50 發表

請你回覆,否則拉黑算了。
唔好咁啦~拉黑名額有限,拉黑你又放返啲如喎咁找佢麻煩嘅人就唔好啦~

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]