• 瀏覽: 13,564
  • 回覆: 8
+5
引用:
原帖由 DQ肥婆蘭 於 2019-4-17 09:08 PM 發表
國際牌要有香港身分證,好想知大陸司機點樣可以攞到呀
國際駕照目的係翻譯成多國語言

香港駕照有寫英文,去澳洲可以開半年(印像中係半年)車,如果半年後仲留起澳洲,咁就要去申領當地駕照

所以由頭到尾都唔洗用國際駕照就可以持香港駕照起澳洲開車,明未?

攞到國際駕照個數字應該係指新移民

引用:
原帖由 AXP 於 2019-4-17 10:34 PM 發表
有次係大阪同對周身名牌嘅北京夫婦吹水,問他們為什麼不自駕遊,回答話未得閒將大陸車牌拿去做英文翻譯,翻譯左就變左國際車牌,我O曬嘴,咁大陸身分證翻譯左做英文咪可以當美國身分證

...
我懷疑呢啲係犯法,或者係流野
要取得當地駕照,必須要有簽證逗留當地,並唔係過境旅客隨便填張表就批

引用:
原帖由 sunny805 於 2019-4-18 03:08 AM 發表

我前年俾1800人仔中價係深圳都拎左張,原本自己上網約時間,500蚊左右就搞定。
你應該同好多師兄用同一個地址

大陸扣分好兒戲,影證件相就可以搵人代辦扣分

小心你個證比人影過相攞去幫人頂違章

引用:
原帖由 sunny805 於 2019-4-18 03:22 AM 發表

依家唔需要主址証明,是旦寫個大陸朋友地址都可以,箇中介只帶我地去申請,好多手續都要自己來,個証係我自己去車管所拎的,但大陸有車牌人仕,只需有香港坐址証明係香港都可以換到香港架照。 ...
以前要交臨時證,你駕照個地址就係臨時證寫既地址,非常硬膠,全部人用同一個地址,換證都要六年後既事

引用:
原帖由 專業頂級擴陰肌 於 2019-4-18 07:05 AM 發表

依家所有要扣分嘅違章,必須持証人親身去辦理。比香港,填資料交人更嚴。
你講野啊?神州幫我搞惦啦,打電話過去話無時間搞,傾好個價過幾日再查已經無違章記錄

引用:
原帖由 Haibara 於 2019-4-18 05:51 PM 發表

咁大陸人點先可以係香港攞國際牌?
即係攞唔到囉

要有香港駕照,同時出示香港身分證先可以申請

引用:
原帖由 專業頂級擴陰肌 於 2019-4-19 12:22 AM 發表

你租車,當然唔同。
合約必定有註明,
租車期間,所有違章由租車人負責。

神州鬼啋你(員工私下另計)
有合約要你負責,又有你違章按金。

再者,我講嘅嘢係合法要求。
要走後門,當然仍有人有辦法。
香港自稱咁守法,一樣大把人頂分。

我用神州可算多 ...
我第一次違章,神州直接幫我搞,打個電話傾好價就搞惦,乜鬼員工私下另計?我直接打上神州客服傾,而且係神州提出方案,唔係我叫佢咁處理

引用:
原帖由 專業頂級擴陰肌 於 2019-4-19 12:45 AM 發表

我講扣分違章。
你的違章要扣分嗎?
犯什麼了?
神州亦唔係幫你搞,係你唔搞,佢都一定要搞。
佢打俾你,因為佢唔打,你唔會知自己有違章(除非你一早記低資料,自己查) ...
扣分、罰錢
收sms通知
當時好很麻煩,省外違章可以廣東省內隨便一間處理,但省內違章就必須去違章城市處理,開住架車四圍去唔同城市中招,又要同神州約時間返去攞藍色個本薄,再搭車去違章個城市當地搞,我話太麻煩,神州就開個價幫我搞惦

引用:
原帖由 專業頂級擴陰肌 於 2019-4-19 01:07 AM 發表

省外違章
你講清楚嘛
我由深圳到異地市(特別係二,三線市)嘅扣分違章,都可以揾人頂。
而且,你唔係叫人頂分,係自己食返。
亦話咗有租車合約,租用期間,違章係由你負責。 ...
我係省內違章,所以要攞本薄去另一城市處理,我話太麻煩,神州客服處理由頭到尾都無扣我分

最搞笑係神州門店個職員,我打去問佢點處理,傾傾下佢就話¥150頂一分,叫我打上客服再講返清況去唔到處理,睇下最終開咩價

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]