註冊 登入

[本港新聞評論] 內地司機經港免試取國際牌增12倍政府拒收緊安排

無身份証,可以點代辦?
香港人亦未必個個識英文,
最緊要司機量力而為,小心駕駛。

回覆 引用 TOP

精選樓盤
引用:
原帖由 黑草羊 於 2019-4-17 10:11 PM 發表

中華人民共和國,並不是日內瓦公約的締約國,所以持中華人民共和國駕駛証,並不能申領國際駕駛執照
內地都有國際牌
所謂國際牌有兩種,唔同公約。
香港跟嘅公約認受性高D。

引用:
原帖由 AXP 於 2019-4-17 10:34 PM 發表

有次係大阪同對周身名牌嘅北京夫婦吹水,問他們為什麼不自駕遊,回答話未得閒將大陸車牌拿去做英文翻譯,翻譯左就變左國際車牌,我O曬嘴,咁大陸身分證翻譯左做英文咪可以當美國身分證

9560828 ...
所謂國際車牌,的確只係一個翻譯。
香港人同樣可以去做一個車牌翻譯,而毋須去運輸署。
不過你無理由俾多咁多錢揾律師做。

有牌者可於外地開車,基於地方之間互惠協議。

你去澳門都可以淨帶香港牌,內地遊客可以用內地車牌喺香港揸車。

引用:
原帖由 宇宙外圍的主題 於 2019-4-18 12:05 AM 發表

咁奇怪!
你睇吓運輸處份表
車牌有寫係邊條條約下的國際牌

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 AXP 於 2019-4-18 12:14 AM 發表

一派胡言
你先去查吓
何謂國際牌

回覆 引用 TOP

你攞過,或見過香港發的國際牌,
你都見,一個牌有多個語言,但有些接受呢個牌嘅國家語言,係無嘅。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 AXP 於 2019-4-18 12:23 AM 發表

我唔洗查,依家講緊香港國際車牌,已經拿過10幾本了,你影個IDP出來睇下先,無就收聲9561201
你影清楚
HONG KONG
上面嗰段细字英文寫乜

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Myrickng 於 2019-4-18 01:25 AM 發表

香港運輸署做咩可以發牌比內地司機呢?
呢個政府越來越白痴
免試换牌
不單係俾內地人
外國人也可以

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 出得黎行 於 2019-4-18 03:14 AM 發表

你應該同好多師兄用同一個地址

大陸扣分好兒戲,影證件相就可以搵人代辦扣分

小心你個證比人影過相攞去幫人頂違章

依家所有要扣分嘅違章,必須持証人親身去辦理。比香港,填資料交人更嚴。

引用:
原帖由 wkon99 於 2019-4-18 12:09 AM 發表

得閒上大陸揸吓車,就知大陸d司機嘅質素
內地人揸車有自己一套規矩。
喺香港,我相信每日路上嘅司機,有90%都唔係遊客。但內地,好多司機都係外省人,唔熟路。
而我覺得內地人揸車,比較自私,想停就停,唔理係咪阻住人。
但論睇位,佢哋的確好勁。
你見D住宅停車場內,亂咁泊,但佢哋都過到。
好多香港司機都唔得。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 出得黎行 於 2019-4-18 04:53 PM 發表

你講野啊?神州幫我搞惦啦,打電話過去話無時間搞,傾好個價過幾日再查已經無違章記錄
你租車,當然唔同。
合約必定有註明,
租車期間,所有違章由租車人負責。

神州鬼啋你(员工私下另计)
有合約要你負責,又有你違章按金。

再者,我講嘅嘢係合法要求。
要走後門,當然仍有人有辦法。
香港自稱咁守法,一樣大把人頂分。

我用神州可算多

附件

Screenshot_20190419-002044_Photo Editor.jpg(47.92 KB)

2019-4-19 12:22 AM

Screenshot_20190419-002044_Photo Editor.jpg

引用:
原帖由 arki727 於 2019-4-18 08:25 PM 發表

其實有正常智商的人,係可以明白路牌圖案的
停車標誌,是字吧?
STOP 停
不過地下應該有劃線。
印象中,未見過纯符號嘅 stop sign。

報道话條友已經去咗7個月,照计一直有揸車,
亦好難想像7個月,STOP,都睇唔明。

佢似似用唔識字做籍口,搏判輕D。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 出得黎行 於 2019-4-19 12:33 AM 發表

我第一次違章,神州直接幫我搞,打個電話傾好價就搞惦,乜鬼員工私下另計?我直接打上神州客服傾,而且係神州提出方案,唔係我叫佢咁處理
我講扣分違章。
你的違章要扣分嗎?
犯什麼了?
神州亦唔係幫你搞,係你唔搞,佢都一定要搞。
佢打俾你,因為佢唔打,你唔會知自己有違章(除非你一早記低資料,自己查)

引用:
原帖由 專業頂級擴陰肌 於 2019-4-19 12:45 AM 發表

我講扣分違章。
你的違章要扣分嗎?
犯什麼了?
神州亦唔係幫你搞,係你唔搞,佢都一定要搞。
佢打俾你,因為佢唔打,你唔會知自己有違章(除非你一早記低資料,自己查) ...
講多樣
除非你係涉事車輛車主。
否則,同一個人,一年內唔可以為三部以上唔同嘅車扣分。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 出得黎行 於 2019-4-19 12:59 AM 發表

扣分、罰錢
收sms通知
當時好很麻煩,省外違章可以廣東省內隨便一間處理,但省內違章就必須去違章城市處理,開住架車四圍去唔同城市中招,又要同神州約時間返去攞藍色個本薄,再搭車去違章個城市當地搞,我話太麻煩,神州就開個價幫我搞惦 ...
省外違章
你講清楚嘛
我由深圳到異地市(特別係二,三線市)嘅扣分違章,都可以揾人顶。
而且,你唔係叫人顶分,係自己食返。
亦話咗有租車合約,租用期間,違章係由你負責。

17 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。