• 瀏覽: 13,628
  • 回覆: 132
+5
引用:
原帖由 johnwong9394 於 2019-4-17 08:54 PM 發表
前年有持有香港簽發國際車牌的內地司機,在澳洲駕車時因為看不懂英文交通標誌而撞死人。據運輸及房屋局局長陳帆今日(17日)向

//hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190417/photo/bkn-20190417162530511-0417_00822_001_01b.jpg?20190417165504

香港個名臭晒。
因好多大陸佬真是 26 個字母都未識齊。

新聞來源 ...
前年有一個喺澳洲撞死人而家講?咁舊年有兩個香港人喺日本對撞係唔係仲得人驚

啲盲毛成日覺得自己高人一等
香港人咪一樣搞國際牌自駕遊

引用:
原帖由 han215 於 2019-4-18 07:35 AM 發表

原來家吓首証轉咗五年咩
我領個時,佢就話5年。

引用:
原帖由 sunny805 於 2019-4-18 08:25 AM 發表

我領個時,佢就話5年。
即証上有效期限都係五年?

引用:
原帖由 老納 於 2019-4-18 06:24 AM 發表

我近期經常喺大陸搭車,從觀察的角度去判斷!
你第時有機會試下係大陸揸多D, 就會知道大陸係咪高技術D.

引用:
原帖由 comton36 於 2019-4-18 12:39 PM 發表

你第時有機會試下係大陸揸多D, 就會知道大陸係咪高技術D.
好的

引用:
原帖由 專業頂級擴陰肌 於 2019-4-18 07:05 AM 發表

依家所有要扣分嘅違章,必須持証人親身去辦理。比香港,填資料交人更嚴。
你講野啊?神州幫我搞惦啦,打電話過去話無時間搞,傾好個價過幾日再查已經無違章記錄

引用:
原帖由 DQ肥婆蘭 於 2019-4-17 09:46 PM 發表

新聞有誤導成份,就算內地人可以免試取得香港車牌,都唔可以係香港申請國際車牌,依家新聞永遠講得唔清唔楚,等讀者自由想像
咁大陸人點先可以係香港攞國際牌?

引用:
原帖由 Haibara 於 2019-4-18 05:51 PM 發表

即係攞唔到囉

要有香港駕照,同時出示香港身分證先可以申請

前排澳洲個大陸仔撞死人 就係香港攞國際車牌

引用:
原帖由 Haibara 於 2019-4-18 05:51 PM 發表

喺大陸買個車牌然之後,落嚟香港申請個國際車牌囉!
有個大陸仔喺澳洲撞死人就係咁

引用:
原帖由 投訴即被禁訪 於 2019-4-18 18:23 發表

喺大陸買個車牌然之後,落嚟香港申請個國際車牌囉!
有個大陸仔喺澳洲撞死人就係咁
咁身份證呢?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]