註冊 登入

[本港新聞評論] 內地司機經港免試取國際牌增12倍政府拒收緊安排

引用:
原帖由 出得黎行 於 2019-4-18 03:14 AM 發表

你應該同好多師兄用同一個地址

大陸扣分好兒戲,影證件相就可以搵人代辦扣分

小心你個證比人影過相攞去幫人頂違章

依家唔需要主址証明,是旦寫个大陸朋友地址都可以,个中介只帶我地去申請,好多手續都要自己來,个証係我自己去車管所拎的,但大陸有車牌人仕,只需有香港坐址証明係香港都可以換到香港架照。

精選樓盤
引用:
原帖由 sunny805 於 2019-4-18 03:22 AM 發表

依家唔需要主址証明,是旦寫个大陸朋友地址都可以,个中介只帶我地去申請,好多手續都要自己來,个証係我自己去車管所拎的,但大陸有車牌人仕,只需有香港坐址証明係香港都可以換到香港架照。 ...
以前要交臨時證,你駕照個地址就係臨時證寫既地址,非常硬膠,全部人用同一個地址,換證都要六年後既事

引用:
原帖由 出得黎行 於 2019-4-18 03:27 AM 發表

以前要交臨時證,你駕照個地址就係臨時證寫既地址,非常硬膠,全部人用同一個地址,換證都要六年後既事
去年大陸取消左地址証明,香港人第一次換証5年期,第二次先可換10年期,依家中國大陸生活好左好多,身邊好多親友都有車,返上去有个大陸架照真的方便好多。

這個政府一定要招惹外人進來香港生事!

引用:
原帖由 comton36 於 2019-4-18 01:27 AM 發表

從何得知?你有係大陸經常揸車?
我近期經常喺大陸搭車,從觀察的角度去判斷!

引用:
原帖由 AXP 於 2019-4-18 12:23 AM 發表

我唔洗查,依家講緊香港國際車牌,已經拿過10幾本了,你影個IDP出來睇下先,無就收聲9561201
你影清楚
HONG KONG
上面嗰段细字英文寫乜

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Myrickng 於 2019-4-18 01:25 AM 發表

香港運輸署做咩可以發牌比內地司機呢?
呢個政府越來越白痴
免試换牌
不單係俾內地人
外國人也可以

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 出得黎行 於 2019-4-18 03:14 AM 發表

你應該同好多師兄用同一個地址

大陸扣分好兒戲,影證件相就可以搵人代辦扣分

小心你個證比人影過相攞去幫人頂違章

依家所有要扣分嘅違章,必須持証人親身去辦理。比香港,填資料交人更嚴。

「本土」撞斷人哋對腳果啲算係乜
引用:
原帖由 johnwong9394 於 2019-4-17 08:54 PM 發表

前年有持有香港簽發國際車牌的內地司機,在澳洲駕車時因為看不懂英文交通標誌而撞死人。據運輸及房屋局局長陳帆今日(17日)向

//hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190417/photo/bkn-20190417162530511-0417_00822_001_01b.jpg?20190417165504

香港個名臭晒。
因好多大陸佬真是 26 個字母都未識齊。

新聞來源 ...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2019-4-17 08:54 PM 發表

前年有持有香港簽發國際車牌的內地司機,在澳洲駕車時因為看不懂英文交通標誌而撞死人。據運輸及房屋局局長陳帆今日(17日)向

//hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190417/photo/bkn-20190417162530511-0417_00822_001_01b.jpg?20190417165504

香港個名臭晒。
因好多大陸佬真是 26 個字母都未識齊。

新聞來源 ...
香港人一早個名臭遍全世界啦。殺人潛逃你估係香嘅咩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wkon99 於 2019-4-18 12:09 AM 發表

得閒上大陸揸吓車,就知大陸d司機嘅質素
內地人揸車有自己一套規矩。
喺香港,我相信每日路上嘅司機,有90%都唔係遊客。但內地,好多司機都係外省人,唔熟路。
而我覺得內地人揸車,比較自私,想停就停,唔理係咪阻住人。
但論睇位,佢哋的確好勁。
你見D住宅停車場內,亂咁泊,但佢哋都過到。
好多香港司機都唔得。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 22333000 於 2019-4-17 11:10 PM 發表

咪好似樓主D9嗡人仕,乜9都嗡得就嗡
你回緊個帖先係誤導別人。
文章從來冇話係內地人免試。
係講內地司機免試。

死卜街正苦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 吹雪姐 於 2019-4-18 04:04 AM 發表

這個政府一定要招惹外人進來香港生事!
賓賓!印印!南亞!大陸!不豆洞拉!全部走來香港偷雞摸鴨!香港低能政府無任歡迎!

引用:
原帖由 sunny805 於 2019-4-18 03:37 AM 發表

去年大陸取消左地址証明,香港人第一次換証5年期,第二次先可換10年期,依家中國大陸生活好左好多,身邊好多親友都有車,返上去有个大陸架照真的方便好多。 ...
原來家吓首証轉咗五年咩

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。