• 瀏覽: 13,643
  • 回覆: 132
+5
引用:
原帖由 卡樂D薯條 於 2019-4-17 09:29 PM 發表
以後大把「香港人撞死x國家的人」,唉香港人三個字好唔得閒
嘩大陸有幾多個職業賽車手你知吾知呀??香港數嚟聽下!

引用:
原帖由 AXP 於 2019-4-17 10:34 PM 發表
有次係大阪同對周身名牌嘅北京夫婦吹水,問他們為什麼不自駕遊,回答話未得閒將大陸車牌拿去做英文翻譯,翻譯左就變左國際車牌,我O曬嘴,咁大陸身分證翻譯左做英文咪可以當美國身分證

...
我懷疑呢啲係犯法,或者係流野
要取得當地駕照,必須要有簽證逗留當地,並唔係過境旅客隨便填張表就批

害死人。。。

引用:
原帖由 anson6228 於 2019-4-17 09:21 PM 發表
你見胃先U要叫乜能野維仙優就知
正露丸應否叫番征露丸?

我覺得內地人的駕駛技術俾香港人高很多!
利申:在香港有一萬五千小時以上的駕駛經驗!

引用:
原帖由 AXP 於 2019-4-17 10:34 PM 發表
有次係大阪同對周身名牌嘅北京夫婦吹水,問他們為什麼不自駕遊,回答話未得閒將大陸車牌拿去做英文翻譯,翻譯左就變左國際車牌,我O曬嘴,咁大陸身分證翻譯左做英文咪可以當美國身分證

...
其他國家唔知得唔得, 如果美國很多州只要有大陸車牌, 拿去公証翻譯, 就可以在美國駕駛

引用:
原帖由 DQ肥婆蘭 於 2019-4-17 09:08 PM 發表
國際牌要有香港身分證,好想知大陸司機點樣可以攞到呀
係美國攞國際牌又要香港身份證?

引用:
原帖由 黑草羊 於 2019-4-17 10:11 PM 發表

中華人民共和國,並不是日內瓦公約的締約國,所以持中華人民共和國駕駛証,並不能申領國際駕駛執照
咁個內地人怎伸請香港國際車牌?是否有人犯了國際法?

引用:
原帖由 宇宙外圍的主題 於 2019-4-17 11:52 PM 發表

咁個內地人怎伸請香港國際車牌?是否有人犯了國際法?
果D係新移民,
大陸有車牌,
來到香港後唔使再考就有1,2牌,
十幾年前已經係咁。
(路邊社講,唔知係唔係)

引用:
原帖由 黑草羊 於 2019-4-17 10:11 PM 發表

中華人民共和國,並不是日內瓦公約的締約國,所以持中華人民共和國駕駛証,並不能申領國際駕駛執照
內地都有國際牌
所謂國際牌有兩種,唔同公約。
香港跟嘅公約認受性高D。

引用:
原帖由 87er 於 2019-4-17 11:59 PM 發表

果D係新移民,
大陸有車牌,
來到香港後唔使再考就有1,2牌,
十幾年前已經係咁。
(路邊社講,唔知係唔係)
估估吓啵,係新移民唔冼考有,1,2牌都有換香港牌吧,不是拎着大陸車牌可在香港駕駛車輛吧!又怎會報導是內地司機?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]