• 瀏覽: 17,677
  • 回覆: 171
  • 追帖: 5
+2
引用:
原帖由 yc0688 於 2019-4-17 11:59 AM 發表
印度的發展前景是國際熱門話題,很多西方人看好印度,說印度人口多,人口年青,人口紅利很大,中國人口出生率低,老齡化,得出結論印度有追趕有機會。

印度我是沒有興趣的,也知道印度會被中國越拋越遠,印度和其他國家比還有點可比性,和中國比就很悲慘了,中國現在是汽車,印度是單車,如果硬是要和中國比只會氣死的。

說一個可怕的事實吧,印度辦工廠電力供應不穩定,常停電而且電費很高,什麼原因呢?
...
印度需要毛澤東。

無水無電

印度人淨係識講,但唔識做嘢。

引用:
原帖由 kwan1516 於 2019-4-18 01:22 AM 發表

印度有版你睇。印度之前咪又係英殖民地,結果英國俾左D民主佢.......印度就獨立,印度有民主,現在又如何....民主選舉就係俾機會一班刁民.....之後就變成咁香港之前都受過英國統治,如果香港有民主之後會唔會就係咁 ...
美國之前又係英國殖民地。英國俾民主佢,之後獨立。美國由第一次世界大戰至今,仍然稱霸全球。

民主制度有成功的例子。

引用:
原帖由 6674 於 2019-4-17 06:50 PM 發表
無電乜都吾駛玩 : 智能生產線丶超級計算機丶圓晶半導體丶手機义電

中國是全球能源消耗最多的國家
(人均計只是中等,但多印度四倍)

耗能產業 energy intensive industry,全球也是第一。
(美國能源局估計未來中國大部分新增能源會放在民用上。)

9560135 ...
記得當年大陸工廠成日停電嗎??基本大規模工廠都有自己發電機

引用:
原帖由 香江人 於 2019-4-18 10:30 AM 發表

美國之前又係英國殖民地。英國俾民主佢,之後獨立。美國由第一次世界大戰至今,仍然稱霸全球。

民主制度有成功的例子。
吓,美國人獨立戰爭俾你講成英國人賜予民主? 仲有冇噁心啲?

引用:
原帖由 andysan4 於 2019-4-17 12:03 PM 發表
扭扭下螺絲走去拜神
製造條毛啊
入入下膠袋走去強姦

女工都比男工強姦曬,無曬女工返囉!

引用:
原帖由 yc0688 於 2019-4-17 11:59 AM 發表
印度的發展前景是國際熱門話題,很多西方人看好印度,說印度人口多,人口年青,人口紅利很大,中國人口出生率低,老齡化,得出結論印度有追趕有機會。

印度我是沒有興趣的,也知道印度會被中國越拋越遠,印度和其他國家比還有點可比性,和中國比就很悲慘了,中國現在是汽車,印度是單車,如果硬是要和中國比只會氣死的。

說一個可怕的事實吧,印度辦工廠電力供應不穩定,常停電而且電費很高,什麼原因呢?
...
左手敏完屎,右手整咖哩食,連餐具廁紙都唔得閑整嘅三哥,發條毛咩?

引用:
原帖由 贏咗有雞食 於 2019-4-18 02:13 PM 發表

左手敏完屎,右手整咖哩食,連餐具廁紙都唔得閑整嘅三哥,發條毛咩?
認同,其實筷子好平呀,搵樹枝削下就得啦,阿三真是懶。

引用:
原帖由 瑪卡 於 2019-4-17 01:32 PM 發表

我們大部分人是平等的,可能起跑線不同,所以鼓勵人民 奮鬥向上 爭取最好的人生,但三哥唔可以用同樣的手法,佢地有種姓,這局限了上升的動力,咁就用抹黑,只要別人比我慘,就算日日被輪大米也就不慘了😂😂 ...
中國人二千幾年前已經講:「公侯將相,寧有種乎?」完全否定血統論

印度有種姓制度,今日仍然盛行;高種姓發展一定好過低種姓,從未聽過反對種姓制度既聲音

引用:
原帖由 香江人 於 2019-4-18 10:30 AM 發表

民主制度有成功的例子。
錯,美洲殖民地完全無民主(香港八十年代或以前何嘗有過民主?),美國獨立係靠打返黎既

引用:
原帖由 明亮的晨星 於 2019-4-18 02:33 PM 發表

中國人二千幾年前已經講:「公侯將相,寧有種乎?」完全否定血統論

印度有種姓制度,今日仍然盛行;高種姓發展一定好過低種姓,從未聽過反對種姓制度既聲音 ...
三哥各早已立法明令癈除種姓,現在知道所謂文選正苦幾有力?我地實現了西藏解放 奴隸,真真正正做到, 諾貝爾獎應給毛😎😎

引用:

民主制度有成功的例子。
讀吓書先好發言。

引用:
原帖由 tc7560 於 2019-4-18 02:53 PM 發表

讀吓書先好發言。
你又接受唔到現實。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]