• 瀏覽: 7,753
  • 回覆: 115
+2
引用:
原帖由 tcchana 於 17/4/2019 13:46 發表
涂謹申係呢一part係選主席,並不應討論議程規絛
佢直頭當自己係主席,應該會玩拉布拉到趕唔切立法,要放個殺人犯出嚟,等佢全世界任飛。

問題係,明明職責係選正副主席,佢而家已經違反議事規則,又有邊個可以 DQ 佢?

笑左

引用:
原帖由 wasana 於 2019-4-17 10:45 AM 發表
點解講真話都唔得架!
泛民要聽真話🤭🤭🤭

正垃圾!拖去焚化啦!

垃圾即是垃圾

阿塗並非會議主席,只是主持主席/副主席的選舉,其權力和責任是限制於只和選舉主席/副主席有關的程序及問題,並無權力和責任去主持討論和選舉主席/副主席以外的無關議題,明顯阿塗是失職和超越主持選舉主席/副主席的權力。

為免將來主持選舉主席的主持人越權/濫權,當正自己是已經被選出的議會主席,議事規則應該講清楚一點。

引用:
原帖由 Kan71 於 2019-4-17 01:27 PM 發表
泛民這次中晒計

今次塗生趕建制出議會, 其實就等於承認了主席是有權可以趕議員出議事廳, 咁以後泛民議員再被趕時, 就無得話建制濫權了
阿塗並不是議會選出的主席,只是選舉主席/副主席的主持人,有的只是選舉主席/副主席有關程序的主持人權力,並無等同選出的議會主席權力

引用:
原帖由 macaukit2014 於 2019-4-17 12:58 PM 發表
逃生真的是垃圾,並不是扮!
郭偉強快D道歉

引用:
原帖由 royroy277 於 2019-4-17 10:59 AM 發表

好明顯係不實言論, 抵比逐, 塗生點會係扮呢, 佢名符其實係垃圾
垃圾趕臭蟲!

引用:
原帖由 阿努阿圖瓦圖 於 2019-4-17 14:00 發表
正垃圾!拖去焚化啦!
郭議員你講大話,快啲道歉!
我係件..堂堂正正....嘅垃圾!

逃生唔係扮垃圾
更加唔係垃圾
而係垃圾中既垃圾

反對狗件件都係垃圾啦!

引用:
原帖由 男E 於 2019-4-17 10:29 AM 發表

立法會修訂《逃犯條例》的法案委員會今早召開首次會議。開會逾一小時仍未選出委員會正副主席。會議由民主黨涂謹申主持,其間工聯會郭偉強批評涂謹申「不要扮垃圾,應給予自己些少尊嚴」。涂謹申認為言論冒犯,要求郭偉強收回,但郭偉強拒絕,被涂謹申要求離開會議室,郭偉強終自行離開。

會議上,民主派不滿加入委員會的報名期只有3天,認為太倉卒,涂謹申在會上就此事展 ...
駡塗畜係垃圾都侮辱咗垃圾 !

成班都係垃圾立法會快D收檔

華叔一去,民主黨還有那個像樣?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]