• 瀏覽: 37,293
  • 回覆: 383
  • 追帖: 3
+2
uber又話有法律團隊, 今次有無幫班司機打官司? 
定係法律團隊只係另uber唔上身... 

又咁講, 去大陸旅行, 有用滴滴叫車, 又真係幾方便既.
叫左車, 起碼預計到大概幾時有車到. 整體上啲車都好過的士. 事前又有大概車資.
若uber或類似叫車服務可以合法, 都係一件好事.

引用:
原帖由 siutatbo 於 2019-4-15 02:36 PM 發表
接 order唔係主觀意願,原來都係被迫嘅!
上訴理由夠荒謬

引用:
原帖由 montejo 於 2019-4-15 07:02 PM 發表

你即是恢復六七十年代白牌車……再加個 apps ?
可以咁講但的士由來正正因為白牌車罪行所以由政府發牌監管
用APPS登記清楚司機身份、亦都可以話解決咗問題、但最大問題係依家個的士牌
如果個個都揸部車就揾到食、咁啲揸住幾十或幾百個的士牌啲家族點算

有uber都係好事既
平時自己楂車多
不過咁啱部車去左維修
一朝早七點幾八點去的士站
點知排左廿幾人
等左5分鐘得一架的士入
但又非常趕時間
所以都係行出街截
點知架架冚旗,無客都熄燈
(然後call 的+$20)但都係無人覆
越行越遠結果截左45分鐘打比個fd叫佢車我
我心諗又話uber搶哂d客既
如果無uber咪仲難截車?
到時可能要call 的+$100+$200先有車?

引用:
原帖由 richardli008 於 2019-4-15 02:37 PM 發表
上個禮拜去宴會到太坐著到靚靚落雨坐Uber 7人車舒服又好似有私人私機接送咁方便又有禮貎,比的士貴少少都無所謂(走嗰時貴一倍添!)我會繼續用。排的士條隊又長又無車等到蚊瞓! ...
你應該問下個司機,如果有意外,有無保險賠。

引用:
原帖由 wk221ab 於 2019-4-15 02:59 PM 發表

的士牌多少錢
Uber私家車多少錢
所以的士服務係比較差

引用:
原帖由 返工會暈 於 2019-4-15 02:31 PM 發表
【星島日報報道】警方前年4月至6月期間22次「放蛇」假扮乘客打擊無牌出租車,合共拘捕27男1女非法載客取酬的Uber司機。28人在裁判法院全被裁定罪名成立,被判罰款3800元至4500元不等。其中24人不服定罪,今早透過律師在高等法院提出上訴。  上訴方陳辭指,控方必須證明案中Uber司機有主觀意願,為了出租汽車或取得報酬,與乘客達成載客協議,方能入罪。  ...

唔拉間公司拉司機:smile_ ...
當然係拉司機啦。。。。不過為左唔想罰幾千蚊而上訴。。。你話邊個俾律師錢呢? 

引用:
原帖由 andonlyu 於 2019-4-15 07:19 PM 發表
uber又話有法律團隊, 今次有無幫班司機打官司?
定係法律團隊只係另uber唔上身...

又咁講, 去大陸旅行, 有用滴滴叫車, 又真係幾方便既.
叫左車, 起碼預計到大概幾時有車到. 整體上啲車都好過的士. 事前又有大概車資.
若uber或類似叫車服務可以合法, 都係一件好事. ...
滴滴係咪即係UBER?

誠實使用自己架車

引用:
原帖由 今天懷舊的水樽 於 2019-4-15 05:11 PM 發表
咪係囉, 唔通啲巴士/小巴司機全部都要拉曬? UBER係公司同嗰客DEAL, 都唔係司機同嗰客DEAL.
淘寶買嘢出咗事,唔同你要馬雲負責咩。

Uber是美國發明的。英國佬那一套,已經落伍了

支持uber

支持uber

引用:
原帖由 返工會暈 於 2019-4-15 02:31 PM 發表
【星島日報報道】警方前年4月至6月期間22次「放蛇」假扮乘客打擊無牌出租車,合共拘捕27男1女非法載客取酬的Uber司機。28人在裁判法院全被裁定罪名成立,被判罰款3800元至4500元不等。其中24人不服定罪,今早透過律師在高等法院提出上訴。  上訴方陳辭指,控方必須證明案中Uber司機有主觀意願,為了出租汽車或取得報酬,與乘客達成載客協議,方能入罪。  ...

唔拉間公司拉司機:smile_ ...
坐Uber好過的士好多,Uber唔會拒載態度又好,的士有時上咗車都會話唔去,仲有啲濫收車資破壞香港形象

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]