• 瀏覽: 37,304
  • 回覆: 383
  • 追帖: 3
+2
引用:
原帖由 lam703 於 2019-4-15 05:59 PM 發表
咁加下你比錢叫人隊冧自己,咁你係主謀喎。
你要證明uber同司機係僱傭關係
不過uber就一直堅稱唔係

引用:
原帖由 richardli008 於 2019-4-15 02:37 PM 發表
上個禮拜去宴會到太坐著到靚靚落雨坐Uber 7人車舒服又好似有私人私機接送咁方便又有禮貎,比的士貴少少都無所謂(走嗰時貴一倍添!)我會繼續用。排的士條隊又長又無車等到蚊瞓! ...
遇到交通意外保險唔賠你就知!

引用:
原帖由 siutatbo 於 2019-4-15 02:36 PM 發表
接 order唔係主觀意願,原來都係被迫嘅!
可以講話打工者

uber司機是收取運貨的錢,如身上的衣服或皮包,而乘客是免費的,咁又得唔得

沒有客運營業證就一定犯法!與Uber沒有關係

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2019-4-15 02:39 PM 發表
未必輸架,偷拍試題都告唔入啦,殺人都係告使黑錢……呢d得啖笑既法律真係唔怕去 挑戰!!
呢啲法律真係亂9咁黎,個官講咩能野都得,吹脹

引用:
原帖由 機械佬 於 2019-4-15 05:28 PM 發表

好奇一問

幫襯 didi 會否好過喺街截的士?
坐7人Alphard同的士點有得比?

引用:
原帖由 starr 於 2019-4-15 02:42 PM 發表

有個殺人犯買刀犯案,賣刀既犯唔犯法?  可圈可點.
賣淫犯法,放租比賣淫集團合法

引用:
原帖由 richardli008 於 2019-4-15 02:46 PM 發表

試過夜晚十一點幾係文中環文華等咗半個鐘的士!十幾廿架吉的士唔埋站全部飛站去機鐵同老蘭,最後有班鬼佬call uber唔夠五分鐘開心走人!消費者有權選擇更好服務!的士牌係唯一無年期期限既公共交通牌照。當年英國鬼肯定收咗錢發永久的士牌! ...
的士都可以Call!又安全

依家班政黨搞到HK人好野蠻, 明明犯左法都仲可以大聲過執法的係度死撐

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2019-4-15 02:39 PM 發表
未必輸架,偷拍試題都告唔入啦,殺人都係告使黑錢……呢d得啖笑既法律真係唔怕去 挑戰!!
老虎都搏一搏 好似你話齋 殺人都告洗黑錢, 用電話 洩漏試題 都唔使罰。

引用:
原帖由 老納 於 2019-4-15 02:54 PM 發表
搭Uber 發生意外時,有冇保障?
上次搭地鐵出意外,自焚事件,點賠?巴士每年兩三單意外,受害人又得到咩賠償?

不誠實使用交通工具

引用:
原帖由 lung_block 於 2019-4-15 05:50 PM 發表

其實個成本架構唔同,
的士有的士牌價,以控制的士數目...(和利用道路既頻率,道路要興建,維修保養等成本)..
和各種限制,如車輛車齡,燃料等等規則..
保險費,因在道路使用為商業目的,要保障其他人因意外既責任..
UBER 司機就沒有呢D成本或未完全遵守,
UBER 就從中抽取呢D差價變成自己利潤.. ...
香討好少人好似你咁

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]