• 瀏覽: 37,303
  • 回覆: 383
  • 追帖: 3
+2
買定花生 ~ 睇上訴duck直

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2019-4-15 05:21 PM 發表

del.
uber營運方式合法的 每個新司機都簽左條款話自已有接客取酬許可 公司唔會上身

引用:
原帖由 richardli008 於 2019-4-15 02:37 PM 發表
上個禮拜去宴會到太坐著到靚靚落雨坐Uber 7人車舒服又好似有私人私機接送咁方便又有禮貎,比的士貴少少都無所謂(走嗰時貴一倍添!)我會繼續用。排的士條隊又長又無車等到蚊瞓! ...
好奇一問

幫襯 didi 會否好過喺街截的士?

如果咁都無事,我都揸了。

引用:
原帖由 返工會暈 於 2019-4-15 02:46 PM 發表

你連uber運作都未知
可圈可點
佢講嘅又錯唔晒。
因為呢班司機,係無買到「有效」嘅第三保,同無合法牌照先會比政府告到。

問題係出係司機度,而現時法例確實無規定 uber, 滴滴呢類 網約中介平台,「必須要確保加入嘅司機」乎合呢啲要求。
所以 uber 目前係完美地走緊法律「啦」。

其實和AIRBNB一樣,
UBER從中抽佣,有沒有擔起如有意外,賠償問題..

如個人有買過保險有機會知,如在公眾交通工具發生意外,
有意外保險係會有雙倍賠償(基本保單賠償額加倍)..
(唔駛自己去告車主或司機取賠償)

而的士係公眾交通工具之一..

唔知坐UBER意外受傷或死亡,會點賠同邊個賠呢??

引用:
原帖由 ken2431 於 2019-4-15 05:15 PM 發表
uber應合法化啦!等市民搭車多一重選擇!
申請出租汽車許可證咪得囉

引用:
原帖由 ONZ... 於 2019-4-15 05:25 PM 發表

uber營運方式合法的 每個新司機都簽左條款話自已有接客取酬許可 公司唔會上身
係,我開頭都認為 uber 非法,但諗真少少,uner 係走緊法律「啦」

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2019-4-15 05:24 PM 發表

咪天真,我過海返大角咀行西隧老蘭邊皮果d吉的無架肯去呀!就算截條路行緊果d都無架肯過海,真係火都來,拖住條女周街搵的屎幾L肉酸,我call架black5分鐘即到幫你開埋門上車落車一定講句老闆小心睇頭因住撞親,上到車仲有野飲呀!!行西隧都係$260,呢d先叫服務呀!我比貴d都願!!的士有無呢d先? ...
用hktaxi加5條一定有人肯接 不過到時只係平uber black幾條 係你黎講當然坐uber black啦 搭的士唔型麻

但事實就係要比較就用返接近既條件 大家都係搵食 差一舊就係差一舊 無得直接比較啦

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2019-4-15 05:33 PM 發表

係,我開頭都認為 uber 非法,但諗真少少,uner 係走緊法律「啦」
uber根本係一間仆街公司 抽三成又加乘 佢付出左啲乜?

引用:
原帖由 ONZ... 於 2019-4-15 05:37 PM 發表

uber根本係一間仆街公司 抽三成又加乘 佢付出左啲乜?
係,佢就賺盡,有事就咩都唔關佢事

引用:
原帖由 ONZ... 於 2019-4-15 05:34 PM 發表

用hktaxi加5條一定有人肯接 不過到時只係平uber black幾條 係你黎講當然坐uber black啦 搭的士唔型麻

但事實就係要比較就用返接近既條件 大家都係搵食 差一舊就係差一舊 無得直接比較啦 ...
如果uber 買足保險出正牌,根本唔會係宜家嘅收費

引用:
原帖由 lung_block 於 2019-4-15 05:30 PM 發表
其實和AIRBNB一樣,
UBER從中抽佣,有沒有擔起如有意外,賠償問題..

如個人有買過保險有機會知,如在公眾交通工具發生意外,
有意外保險係會有雙倍賠償(基本保單賠償額加倍)..
(唔駛自己去告車主或司機取賠償)

而的士係公眾交通工具之一..

唔知坐UBER意外受傷或死亡,會點賠同邊個賠呢?? ...
邊個賠就真係唔知,不過一定唔會係 uber 賠

引用:
原帖由 siutatbo 於 2019-4-15 02:36 PM 發表
接 order唔係主觀意願,原來都係被迫嘅!
裝app都係被迫

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]