• 瀏覽: 41,346
  • 回覆: 291
  • 追帖: 2
+3
魚生好多問題,小市民冇得出聲,講多兩句畀人告,好在有消委會發聲!

近年已少食,但真好喜歡食,慘

引用:
原帖由 唔睇大台 於 2019-4-15 10:36 AM 發表
香港人尤其愛吃日本料理,在港的日本餐廳和壽司店數目多不勝數,惟眾多食肆供應刺身,質素參差。消委會早前從市面搜集50款三文魚和吞拿魚刺身樣本進行測試,結果發現太古康怡廣場元氣壽司的吞拿魚刺身樣本及荃灣的魚尚三文魚柳樣本,分別有蟲卵及線蟲,惟不知是否活蟲。此外,為於黃埔的稻庭養助的銀三文魚刺身,經鑒定後發現實為紅鱒;同時,有10款吞拿魚樣本驗出重金屬超標,對孕婦、胎兒及幼兒均會有影響。

https: ...
生紋魚根本唔可以生食,深水魚有重金屬真係無計,如果係太平洋捕獲可能有核污染😂😂

好恐怖

三文魚有寄生蟲都不是第一天說的事

引用:
原帖由 唔睇大台 於 2019-4-15 10:36 AM 發表
香港人尤其愛吃日本料理,在港的日本餐廳和壽司店數目多不勝數,惟眾多食肆供應刺身,質素參差。消委會早前從市面搜集50款三文魚和吞拿魚刺身樣本進行測試,結果發現太古康怡廣場元氣壽司的吞拿魚刺身樣本及荃灣的魚尚三文魚柳樣本,分別有蟲卵及線蟲,惟不知是否活蟲。此外,為於黃埔的稻庭養助的銀三文魚刺身,經鑒定後發現實為紅鱒;同時,有10款吞拿魚樣本驗出重金屬超標,對孕婦、胎兒及幼兒均會有影響。

https: ...
太驚驚了,恐怖了,不知蟲蟲在身體會走去哪裏了,想一想都心寒及恐怖。
為了自己概身體健康,唯有少食為妙,或者將來不吃了。

要食正宗概,緊係過日本啦。

引用:
原帖由 出得黎行 於 2019-4-15 10:42 AM 發表
係咪冷凍完認為乜蟲都死晒,照切出黎肉眼睇唔到就算
蟲的世界是不怕凍的,大家試下捉螞蟻/ 蒼蠅入到膠樽然後放在冰箱,第二天拿出來解凍,它們自己會動😨😨

引用:
原帖由 瑪卡 於 2019-4-15 02:07 PM 發表

蟲的世界是不怕凍的,大家試下捉螞蟻/ 蒼蠅入到膠樽然後放在冰箱,第二天拿出來解凍,它們自己會動😨😨
你個冰箱可以負幾度?

人地批發商儲存既設備唔同你家用呀

引用:
原帖由 wtfbro 於 2019-4-15 01:24 PM 發表

蔡san話大6果啲養殖偽三文魚有蟲咋
https://m.bilibili.com/video/av19629699.html

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2019-4-15 01:08 PM 發表
香港環境及食物衛生態度
不合食呢類生野
好危險
所以我十幾年無係香港食過魚生

引用:
原帖由 出得黎行 於 2019-4-15 02:09 PM 發表

你個冰箱可以負幾度?

人地批發商儲存既設備唔同你家用呀
你要明白昆蟲是不怕凍的,北極溶雪後萬物又生長,負60度都無樹😂😂

引用:
原帖由 applex 於 2019-4-15 12:05 PM 發表
其實元氣嘅品質level同爭先差唔多㗎咋喎
基本上係,畀多少少錢,就以為係上品,想法太天真。

引用:
原帖由 探花郎 於 2019-4-15 12:01 PM 發表
慘 成日食
唯有日後少食,或將來不吃。

引用:
原帖由 chaolininin 於 2019-4-15 12:04 PM 發表
所以話不要食魚生,蟲卵肉眼未必睇得到。食完體內生蟲,有肝炎是抵死
咁危險

引用:
原帖由 Silver-Lion 於 2019-4-15 12:05 PM 發表

前2日先至去個呢間嘢食咗幾碟添
我差不多,類似情況。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]